Fertőzéseket okozhatnak a törölközők, konyharuhák, ágyneműk! Hogyan tisztítsuk őket?

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Fertőzéseket okozhatnak a törölközők, konyharuhák, ágyneműk! Hogyan tisztítsuk őket? Hány naponta mossuk a konyharuhákat? Milyen gyakran cseréljük a törölközőket? Milyen gyakran húzzuk át az ágyneműt? Hány fokon mossuk a háztartási textíliákat? Praktikus tanácsok kezdő és haladó háziasszonyoknak. Gyorsan koszolódnak, gyorsan bebüdösödnek, gyakran kell mosni. Na de mégis milyen időközönként és hogyan kell mosni a törölközőt, a konyharuhát és az ágyneműt?

Konyharuha - hány naponta kell mosni?
Ezt kell a legtöbbször mosni a háztartásban: normál használat esetén minden nap cseréljük le a konyharuha garnitúrát! Ha drasztikusabb a szennyeződés mennyisége és sűrűsége, természetesen még hamarabb hajítsuk a szennyestartóba a “bacimelegágyat”. A konyharuha az ételszennyeződések miatt a baktériumok igazi paradicsoma, a meleg hatására pedig elképesztő mértékben képesek szaporodni. A veszély érzékeltetésére csak egy adat: az Arizonai Egyetem 2014-es tanulmánya szerint a konyharuhák 89%-ánál találtak a kutatás során coliform baktériumot. (Az E-coli is a coliformok közé tartozik).

Mosási hőfok
A mosás hőfoka a konyharuha esetében legyen magasabb, mint az átlag ruhadarabé, (amit 40 fokon is elég mosni). Tegyük be inkább 60 fokra, különösen, ha nagyon koszos. A szennyeződés jó mosószerrel ugyan alacsonyabb hőfokon is kijön, különösen, ha előkezeljük folttisztítóval. A mikroorganizmusok viszont nagyobb eséllyel távoznak 60 fokon. Ha sok időnk van, vasalással is rásegíthetünk a veszélyes bacik, vírusok elpusztítására, illetve száríthatjuk a napon a konyharuhát.

Törölköző - milyen gyakran kell cserélni?
A törölköző mosásának gyakorisága sok mindentől függ. Ha csak egyetlen egy törülközőt használunk az arctörlésre és a napi fürdéshez, zuhanyzáshoz is (esetleg még pluszban a kéztörlésre is), akkor sűrűbben kell mosni, tulajdonképpen naponta érdemes cserélni.

Ha rendszeresítünk külön törülközőt a különféle tisztálkodásokhoz, akkor más-más rendszerességgel kell kimosni. Az arctörlőt naponta érdemes a “csíraszakértők” szerint a mosandókhoz pakolni, a normál testtörlőt pedig 3 alkalom után kell tisztítani. (Gyakorlatban ez normál napi tisztálkodás mellett a törülköző 3 naponta történő mosását jelenti.)
Az arctörölközőknél még fontos elmondani, hogy javasolt olyan érzékeny bőrre kifejlesztett mosószer és (sensitive) öblítő használata, ami antiallergén, azaz minél kevesebb, vagy egyáltalán nem tartalmaz olyan anyagot, ami a textílián maradva irritálhatja a testünk legérzékenyebb testfelületét, az arcbőrt.
A kéztörlő is azok közé tartozik, amit gyakran kell cserélni. A szakemberek 3 használat utáni cserét javasolnak, ez egy átlag háztartásban valószínűleg a napi cserében realizálható.

Még egy másik szempont, hogy van-e törölközőszárítónk, vagy radiátor a törölközők mellett. Nyilván ha megszárad a törölköző, akkor a nedves közeg híján nem szaporodnak olyan nagy iramban a mikroorganizmusok. (Így kicsivel kitolható még a mosási gyakoriság.)

Mosási hőfok
A törölközők mosása is inkább 60 fokon történjen, szárítása pedig lehetőleg napon.

Ágynemű - milyen sűrűn mossuk?
Javasolt a heti egyszeri mosás az ágynemű esetében, bár a legtöbb ember legalább 2 hetet vár a mosógépbe rakással. Ugyan (jobb esetben) tisztán fekszünk bele az ágyneműbe, de éjszaka azért meglehetősen intenzíven izzadunk, az izzadságot pedig az ágynemű nyeli el. És még nem beszéltünk az elhalt hámsejtekről, ami szintén milliós nagyságrendben hullik az ágyba az alvás során. Ezekkel a hámsejtekkel táplálkoznak a poratkák, amelyek erősen allergének, s közvetetten elég sok egészségügyi problémát okozhatnak.

Mosási hőfok
Jó időben lehetőleg szárítsuk az ágyneműt a napon, mert az UV-sugárzás segít teljesen leszámolni a mikroorganizmusokkal. Rossz időben a fertőtlenítő hatás elérhető vasalással is, vagy magas hőfokon való mosással. (Elég 60 fok is, a legtöbb mai ágynemű egyébként sem bírná a 90 fokos kiképzést.)

Forrás: Ecowebáruház
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2015.05.19