Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre?

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? A parlament június 13-ai, hétfői ülésén kiderült, június helyett júliusban kapják meg a nyugdíjasok a beígért kiegészítő nyugdíjemelést. A parlament június 13-ai, hétfői ülésén kiderült, június helyett júliusban kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő nyugdíjemelést.

Ennek kapcsán Komjáthi Imre (MSZP) megkérdezte a pénzügyminisztertől, miért tolta el a kormány egy hónappal az évközi nyugdíjemelést. Mint rámutatott, a kabinet a választások előtt azt ígérte, hogy a júniusban jön az infláció miatti nyugdíjemelés, de kiderült, hogy ez csak júliusban történik meg.

A képviselő hangsúlyozta: sok százezer, máról holnapra élő nyugdíjasnak nagyon is fontos, hogy mikor kapja meg a különbözetet.     

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre?

Egy hónapot csúszik a nyugdíjemelés
Tállai András államtitkár válaszában leszögezte: a Fidesz-kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak 2010-ben, hogy megvédi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt az ígéretét a kormány teljesíti 2022-ben is, és minden törvényi kötelezettség ellenére kifizeti a további 3,9 százalékos emelést visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is - hangsúlyozta.

Megjegyezte: igaz, hogy ez júniusra volt tervezve, de átcsúszik júliusra és elfogadja, hogy ez probléma. Mindemellett jelezte, hogy a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja az makrogazdasági adatokat és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben.

- Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak - szögezte le.

A Portfolio ugyanakkor rámutat, a mostani 3,9%-os kiegészítő nyugdíjemeléssel is csupán 8,9%-os idei átlagos nyugdíjemelés történik meg, miközben maga a kormány már inkább 10% körüli éves átlagos pénzromlási ütemmel számol - emiatt akár 1%-ot meghaladó további, évközbeni nyugdíjemelés is megtörténhet novemberben.

Forrás: MTI, Portfolio
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2022.06.14