Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képA nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei: mi a helyzet akkor, ha a nő ideje egy részében külföldön dolgozott vagy dolgozik? Milyen változások vannak a nyugdíj melletti kereső tevékenységre vonatkozóan?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2020-02-10
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1323 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei az idehaza, illetve a külföldön élő magyarok részére 2020-ban? Milyen változások vannak a nyugdíj melletti kereső tevékenységre vonatkozóan?

Sok megkeresés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a hazánkban, illetve jelenleg az Európai Unió 28 tagországának valamelyikében élő dolgozó magyar nők jogosultak-e a 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíjra.

Nők kedvezményes nyugdíjának feltételei
Fontos tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíj igénylésének feltételei továbbra is a 40 év határozatban elismert szolgálati idő, illetve a 32 év kereső tevékenység. Ha ez teljesült, akkor ez a fajta nyugdíj életkortól függetlenül igényelhető - ez egyébként egész Európában egyedülálló nyugdíjba vonulási lehetőség.

Az elismert szolgálati időbe beszámít minden, ami munkavégzéssel egyenértékű biztosítási jogviszonyt képez, továbbá a gyermekneveléssel kapcsolatos ellátások.

Nem számít ugyanakkor bele a nők kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének szempontjából a felsőfokú tanulmányok ideje (egyetem, főiskola).

Példa: A biztosított Magyarországon dolgozott 32 évet, és 8 évet dolgozott vagy dolgozik bármelyik Európai Uniós tagállamban, úgy a következő képen válik jogosulttá a nők 40 év után járó öregségi nyugdíjára (akkor is, ha jelenleg nem hazánk területén él).
A nyugdíjjogosultsághoz összeadódik a két (esetleg több) országban megszerzett szolgálati idő. Fontos, hogy a nyugdíjösszeg megállapításánál csak a Magyarországon befizetett 32 év nyugdíjjárulék köteles jövedelme után kerül megállapításra a magyar nyugdíj összege.


Gyakori kérdések 1:
"Ha megvan a 40 év szolgálati időm, mikortól igényelhetem ezt a típusú saját jogú nyugdíjat, és milyen várható nyugdíjösszegre számíthatok?".

Jelenleg mindenki számára elérhető az úgynevezett Adategyeztetési eljárás. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi lakhely szerinti illetékes Kormányhivatal adategyeztetési osztálya idén az 1963-1964-es korosztálynak határozatba foglalja, hogy mennyi elismert szolgálati idővel rendelkezik (napra pontosan, mennyi időt dolgozott).

2020. január 1-től a nyugdíjba vonulás előtt három évvel vizsgálja a hivatal a biztosított szolgálati idejét. Kortól és nemtől függetlenül azonban bárki kezdeményezheti az egyeztetési eljárást lefolytatását, aki szembesülni szeretne azzal a ténnyel, hogy mennyi az elismert szolgálati ideje, és 1988-tól mennyi az éves nyugdíjjárulék köteles keresete.

A határozatban megállapításra kerül, hogy - a korhatár elérését követően - mennyi teljes öregségi nyugdíj igényelhető, megállapításra kerül továbbá a nők Kkdvezményes nyugdíjához figyelembe vehető szolgálati idő, illetve a kereső tevékenység ideje is.

Amennyiben az adategyeztetési eljárás során keletkezett határozat tartalmazza az elismert szolgálati időt teljes egészében, illetve 1988. január 1-től a nyugdíjjárulék-köteles kereseteket, úgy meghatározható a várható nyugdíj összege.Gyakori kérdések 2:
"Mennyit lehet dolgozni itthon vagy külföldön a nők kedvezményes öregségi nyugdíja mellett? Van-e kereseti korlát?"

2019. január 1-től a nők kedvezményes 40 év után járó öregségi nyugdíja mellett nincs meghatározva kereseti plafon abban az esetben, ha az érintett munkaviszony keretein belül van foglalkoztatva. (Munka Törvénykönyve szerinti foglalkoztatás).

2020. július 1-től a korbetöltés címén járó öregségi nyugdíj, illetve a nők kedvezményes öregségi nyugdíja melletti foglalkoztatás járulékmentesen történik.
Attól a nyugdíjastól, akit foglalkoztatnak, kizárólag a 15 % személyi jövedelemadó kerül levonásra. (2020. június 30-ig csak a munkaviszony keretein belüli foglalkoztatás volt járulékmentes, ezt követően viszont az egyéb foglalkoztatás is azzá válik. Pl: megbízási jogviszony, határozott idejű szerződés.)

Kivételt képeznek a közalkalmazottak, mert az ö korlátozásaik ezután  is érvényesek.

A járulékmentesség nem érinti a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülőket, mindamellett hogy nekik továbbra is figyelni kell a kereseti korlátra, ami 2020-ban a minimálbér 18-szorosa= 161.000X18= 2.898.000.-Ft

Minden igénylő esetében más-más szempontok döntően meghatározhatják a nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ilyenek: az élethelyzet, munkahelyi körülmények, jövedelmi viszonyok, egészségi állapot...

Az adategyeztetési határozatban foglaltakból egy előzetes nyugdíj számolás során egyértelmű döntés hozható, hogy az igénylő a nők kedvezményes öregségi nyugdíját válassza, vagy pedig a korhatár elérése után járó öregségi nyugdíjat.

Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj-számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a www.ugyintezesazonnal.hu oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Budapesti irodánk szombati napokon is várja Önöket.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin, hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Címkék: nyugdíj, kedvezményes nyugdíj, nők kedvezményes nyugdíja

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás
Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Hogyan változik a nyugdíj 2020-ban? Miért fontos az adategyeztető eljárás? Mire figyeljen az, aki egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül és eléri a nyugdíjkorhatárt? Nyugdíjszakértő tanácsai.

tovább a cikkre
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza