Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin. Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban. Természetesen a változások a nyugdíjjal kapcsolatos jogszabályokat is érinti, de szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

Nyugdíjat érintő változások, amelyekről jó, ha ön is tud


Új szelek fújnak a szolgálati idő beszámításának háza táján
- Új előírás 2019. januárt 1-től, hogy a nyugdíjalap meghatározásakor figyelembe kell venni a 2019. január 1. előtt időszakra az otthoni gyermekgondozási díjat (gyod), ha ez kedvezőbb a kérelmező számára. A gyod 2019. január 1-től kerül bevezetésre, és a beteg gyermek, otthon ápolása céljából folyósított összeg, életkortól függetlenül bruttó 100.000.-Ft. (Ez az ellátás minden évben jogszabályban előírtak szerint emelkedik majd a jövőben).

- Az 1968. január 1. előtt született vér szerinti gyermek után jár plusz egy év szolgálati idő - 365 nap (tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 nap), bár szinte ilyen igény jelenleg nem nagyon van, hiszen jelenleg az 1955-ös születésű nyugdíjba vonuló korcsoport gyermekei 1970 és 1980 között születtek.



- További új szabályként szerepel, hogy szolgálati időként kell figyelmbe venni ez év januárjától a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj és a gyermekgondozási segély, illetve a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartamát, a fejlesztési foglalkoztatói díjat, valamint az ösztöndíj vendégoktatás időtartamát is, amennyiben az adott időre az előírt nyugdíjjárulék megfizetésre került.

- Szolgálati idő a terhesség-gyermekágyi segély és a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama, valamint a gyermekgondozási díj 2000. január 1. előtti időszaka, és 2000. január 1. utáni időtartam szintén, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Várhatóan ez a kör bővül jövőre az örökbefogadói díj folyósításának időtartamával is. Az adategyeztetési eljárás során jelezni kell minden gyermeknevelési időszakot, ha esetleg valamelyik hiányozna az adatok közül!

Mi a helyzet a "Nők 40"-program esetén?
A "Nők 40"-programnál is fontos a gyermekneveléssel szerzett időszak figyelembevétele. Ha a keresőtevékenység kevesebb 40 évnél, de minimum 32 év, akkor gyermeknevelési időszakkal kitölthető a különbség.

2019-től a gyermekek otthongondozási díjának időtartama, 2020-tól pedig az örökbefogadói díj időtartama is számít mint jogosultsági idő. Ha súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke miatt gyermekek otthongondozási díjára volt jogosult, akkor már akár 30 év keresőtevékenységgyel is kérheti a korkedvezményes nyugellátást úgy, hogy legfeljebb tíz év gyermeknevelési idő kerül megállapításra.

Amire mindenképp figyeljünk oda!
- Figyelem, a gyermeknevelési ellátások jelentős része az apa által is igénybe vehetők, így a nyugdíjba is beleszámít!

- A bevezetésre került nagyszülői gyed természetesen a nagyszülő szolgálati idejébe számítandó be. Fontos jogszabály (amely 2018. december 23-án lépett életbe), hogy a munkáltatónak/foglalkoztatónak a biztosítási jogviszonnyal, és kereseti adatokkal összefüggő iratokat igazolásokat, a biztosított nyugdíjkorhatár betöltését követően még 5 évig kell megőrizni!

- 2019. januártól változott az együttfolyósítási összeghatár, ami azt jelenti, hogy aki a saját jogú nyugdíj mellett elhunyt házastársa/élettársa után együtt kapta a saját jogú és özvegyi nyugdíjat. Így 2019-ben ez 93.540,- Ft-ra emelkedett. (2018-ban ez az összeg 91.080,- Ft volt).

Ez is érdekelhet!
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? »


Forrás: 24.hu, Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2019.03.26