Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében?

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében? Parlament előtt van a törvényjavaslat, hogy a saját jogú nyugellátás igénylése ne vonja magával, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíj igénylését megelőző napon meg kelljen szüntetni a biztosítási jogviszonyát. Nyugdíjszakértőnk elmondja, miért fontos ez. Parlament előtt van többek között az a törvényjavaslat, hogy a saját jogú nyugellátás igénylése (öregségi nyugdíj, nők 40 év után járó öregségi nyugdíja, korhatár előtti ellátás, táncművészeti járadék, átmeneti bányász járadék, szolgálati járandóság) ne vonja magával azt, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíj igénylését megelőző napon meg kelljen szüntetni a biztosítási jogviszonyát.

Friss nyugdíjhírek dióhéjban


Miért fontos, hogy ne kelljen megszüntetni a munkaviszonyt?
Ez sok esetben nagy adminisztrációs terhet rót a foglalkoztatóra, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a nyugdíjra jogosult sem tudja, hogy az igénybejelentő laphoz milyen munkaviszony megszűnéséről szóló igazolásokat csatoljon. (Így a munkáltatónak nem kell az igénylőt a nyugdíjba vonulás napján kiléptetni, folyamatosan zökkenőmentesen tudja tovább foglalkoztatni.)



Hiszen a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében a nyugdíjigénylés napján a biztosított semmilyen biztosítási jogviszonyban nem állhat. Kivételt képeznek az egyéni és a társas vállalkozók (tagsági jogviszonyban állnak), akiknek a jogviszonya a saját jogú nyugdíjigénylésével az érvényes jogszabály alapján kiegészítő tevékenységgé alakul át.

Mit jelent ez nemzetközi foglalkoztatás esetén?

1. Egy nemzetközi nyugellátás igénylése során pl.: magyar-német saját jogú nyugellátás megállapításánál az igénylő csak akkor részesülhet hazai, illetve jelen esetben a német nyugdíjban, ha az igénylés előtti napon a hazai, illetve a németországi biztosítási jogviszonyát megszüntette és ezt hitelt érdemlően igazolta.

2. Ebben az esetben a hazai hivatal a külföldi társzervtől kéri be az adatokat, az erre rendszeresített speciális "E" jelű formanyomtatványon. Gyakran ez hónapokig elhúzódik, és addig nyugdíjelőleg sem állapítható meg az igénylő részére, ameddig a hivatal nem kap visszajelzést arról, hogy itthon és külföldön sem állt biztosítási jogviszonyban (országonként eltérő lehet, ezért érdeklődjön az adott  ország illetékes nyugdíjbiztosítási szervénél) a nyugdíjat igénylő személy a nyugdíj igénylésének napján.

Olvasd el ezt is!
Mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? »

Mennyiben változnának meg az adó- és járulékfizetések?

1. A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy a saját jogú nyugdíjas, aki jelenleg fizet 4% egészségbiztosítási és 10% nyugdíjjárulékot, a jövőben kizárólag a 15% személyi jövedelemadó megfizetésére legyen kizárólag kötelezve, ezzel is a munkában tartva a szakembereket és a nagy gyakorlattal rendelkezőket.

2. A javaslat része az is, hogy a jövőben a munkáltatónak a nyugdíjas részére fizetett bér után nem kell majd szociális hozzájárulási adót megfizetni.

Mit kell tudni a nők 40 év után igényelhető öregségi nyugdíjáról?

1. Jövőre sem törlik el a nők 40 év után igényelhető öregségi nyugdíját, továbbra is igényelhető (40 év elismert szolgálati időn belül rendelkezni kell 32 év kereső tevékenységgel). Viszont mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt megszüntetné munkaviszonyát, és előterjesztené nyugdíjigényét, szíveskedjen előtte határozatban Adategyeztetési eljárást kezdeményezni, mivel csak így lesz határozata az elismert szolgálati idejéről, amely a nyugdíjigénylés alapja.

2. Azok, akik a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesülnek, jelenleg a részükre folyósított ellátásuk mellett a minimálbér 18 x 138.000=2.484.00.-Ft összeghatárig folytathatnak kereső tevékenységet.

Erről részletesebben itt olvashatsz: Nők korkedvezményes nyugdíja 2018 »

Mi várható a nyugdíjemelések tekintetében?
Az előrejelzések szerint, amennyiben az infláció mértéke 4%-os lesz, úgy a tavalyi 3%-os mértékűhöz képest a novemberi ellátások 1%-os inflációs értékkel kerülnek emelésre.

Amennyiben 3% és 4% közt lesz a változás, úgy egyösszegű emelési különbözet kerül megállapításra 2018 januárra visszamenőleges hatállyal. November hónapban a nyugdíj prémium is kifizetésre fog kerülni, ami kb. 0,8% százalékos mértékű lesz. Természetesen kiegészítve a december hónapban várható 10 ezer forint összegű Erzsébet-utalvánnyal.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó:
Pxhere

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2018.07.19