Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Szülőklapja képKi jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Milyen mértékű a nyugdíjemelés? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat a 2018. évben? Mik a nyugdíjigénylés feltételei? Nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-01-16
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1592 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

2017. évben az infláció mértéke 2,4% közelében volt. Erre való tekintettel történt 2017 novemberében a visszamenőleges hatályú, 0,8%-os korrekciós emelés. Az előrejelzések szerint 2018-ban 4% százalék körüli gazdasági növekedés várható.

Ki jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek nyugdíjat a 2018. évben? Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.


2018 januári nyugdíjat érintő változások, fontos tudnivalók!


2017. novemberében a nyugellátások, illetve a nyugdíjszerű ellátások 0,8%-kal emelkedtek, 2017 januárra visszamenőleges hatállyal. A decemberi nyugellátások is emelkedtek 0,8%-kal (amennyiben az igénylő 2017 novemberében vagy azt megelőzően ellátásban részesült).

Ki jogosult a 2018. évi emelésre?
Értelemszerűen a 2018. évi emelésre az  válik jogosulttá, aki 2017. évben legalább egy napig nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesült  pl: 2017.12.31-től igényelt öregségi nyugellátást. Amennyiben az igénylő 2018. január 1-jén, vagy ezt követően vonult nyugdíjba, úgy a 2018. évi 3 %-os emelésben nem részesül.

2018. január 1-től 3%-kal emelkedtek az alábbi nyugdíj-, illetve a nyugdíjszerű ellátások:
 • öregségi nyugdíj
 • özvegyi nyugdíj
 • szülői nyugdíj
 • árva ellátás
 • baleseti hozzátartozói nyugellátás
 • korhatár előtti ellátások
 • szolgálati járandóság
 • átmeneti bányász járadék
 • mezőgazdasági járadék
 • táncművészeti életjáradék
 • polgármesterek közszolgálati járadéka
 • rokkantsági–rehabilitációs járadék
 • fogyatékossági támogatás
 • vak személyi járadék
Ezen túlmenően a 3 % -os mértékű emelés érinti a házastársi pótlékot és a hadigondozottak rendszeres pénzellátását is.

2018 januártól változott az öregségi nyugdíj és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítási összeghatára!
A saját jogú öregségi nyugdíj, illetve özvegyi nyugdíj vagy baleseti özvegyi nyugdíj 91.800,-Ft összeghatárig folyósítható együttesen. Az özvegy abban az esetben részesülhet mindkét ellátásban, ha a jogszerző elhalálozása 1998. január 1. előtt következett be. Amennyiben a jogszerző 1998. január 1. után hunyt el, úgy természetesen nincs összeghatár a saját, illetve emellett folyósított özvegyi nyugdíj vonatkozásában.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az év elejére tekintettel minden ellátásban részesülő személynek hivatalból értesítést küld a 2017. évben folyósított ellátás összegéről, valamit arról, hogy az emelést követően milyen összegű ellátás kerül folyósításra a jogosult részére.

Kik igényelhetik az öregségi nyugdíjat a 2018. évben?
2018. évben az 1954. második felében született (nők és férfiak) igényelhetik az öregségi nyugdíjat, mivel erre a korosztályra a jogszabályban előírt korhatár továbbra is 63 év és 183 nap. Az igénylőnek rendelkeznie kell a résznyugdíjhoz 15, illetve a teljes öregségi nyugdíjhoz 20 év, határozatban elismert szolgálati idővel! Továbbra is korra való tekintet nélkül az eddigi feltételek alapján igényelhető a nők 40 szolgálati éve miatt járó nyugdíj. Amennyiben az érintett hölgy rendelkezik 40 év szolgálati idővel, és ezen belül 32 év kereső tevékenységgel, fontos, hogy ezt a hivatal adategyeztetési eljárás keretein belül határozatban elismerje! A nyugdíjigényt a korbetöltés elérése előtt maximum 30 nappal megelőzően lehet előterjeszteni a hivatal illetékes ügyfélszolgálatán.

Mi a feltétele a nyugdíjbavonulásnak?
A nyugdíjbavonulás egyik feltétele a munkaviszony megszűntetése és az erről szóló igazolások csatolása. Jogszabályi előírás, hogy a munkáltató által lezárt munkaviszonyt megszüntető igazolások eredeti, vagy hitelesített másolatát az igényhez vagy mellékelni kell vagy pótlólag beadni. Ezt azt jelenti, hogy az igénylő a nyugdíjba vonulásának napján nem állhat munkaviszonyban, megbízásos jogviszonyban, stb. Kivételt képeznek az egyéni és társas vállalkozók, mivel az öregségi nyugdíj igénylésével az ő jogviszonyuk automatikusan kiegészítő tevékenységgé alakul át. Amennyiben a társas vállalkozó munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői tisztségét, úgy a munkaviszonyát a nyugdíjbavonulást megelőző napon neki is meg kell szüntetni.

0,5%-os nyugdíjemelés a munkavégzés mellett
A hivatal folyamatosan mindenkinek határozatot küld az öregségi nyugdíj mellett végzett munka után járó 0,5% -os emelésről. Ezt nem kell külön igényelni az érintetteknek, aki jogosult rá, az a személy hivatalból kap határozatot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott kereseti adatok alapján azok az ellátásban részesülők is megkapják visszamenőleg, akik 2007 és 2015 között jogosultak voltak rá , de nem igényelték. (A hivatalon belül külön munkacsoport foglalkozik az óriási mennyiségű igény feldolgozásával, szíves türelmet kérnek minden érintettől).

Forrás: 359/2017(XI.30). Kormányrendelet

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíj-szakreferens
Fotó: Szülők Lapja

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíjigénylés, nyugdíjemelés, nyugdíj, öregségi nyugdíj, 2018. évi nyugdíj

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2022: Ekkor érkezik a nyugdíj a folyószámlára idén - Havi utalási naptár tovább

Nyugdíj emelkedés 2022: Ennyivel emelkednek jövőre a nyugdíjak a várható infláció miatt tovább

Nyugdíj 2021: Decemberben hamarabb érkezik a nyugdíj a szokásosnál! - Mikor számíthatsz az utalásra? tovább

13. havi nyugdíj: A teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik 2022 februárjában - jelentette be Novák Katalin tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíjkorrekció 2021: Péntek estig a legtöbben megkapják a beígért 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot  tovább

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben tovább

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Konyhai praktikák

Zöldborsó és zöldbab: Segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és tele vannak vitaminnal - Receptötlettel

vissza vissza