Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Szülőklapja képMint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-12-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1666 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

Amennyiben Ön is 1954 első felében született, vagy év végére jogosultá válik a nők kedvezményes (40) év után járó öregségi nyugdíjára, akkor jogosan fogalmazódik meg a kérdés, hogy mikor adja be a nyugdíjigényét. A nők kedvezményes nyugdíjához továbbra is szükséges a hivatal által elismert 40 év szolgálati idő és a 32 év kereső tevékenység megléte.


Ünnep előtti, nyugdíjhoz kapcsolódó ügyintézések: Mire érdemes odafigyelni?Az 1954-ben született férfiak és nők öregségi nyugdíj korhatára 63 év és 183 nap!
Ennek megfelelően a saját jogú nyugdíjigényüket a feltételek (korhatár betöltése és a megfelelő szolgálati idő) megszerzését követően, de legkorábban a korhatár elérése előtt csak 30 nappal lehet előterjeszteni. Ha ön például 2018. január 5-én válik jogosulttá öregségi nyugdíjra, akkor az igényét legkorábban 2017. december 5-én terjesztheti elő a hivatal ügyfélszolgálatán, vagy elektronikus úton, amennyiben rendelkezik ügyfélkapuval.

Az időpontra érkező ügyfelek, rövid időn belül várakozás nélkül intézhetik nyugdíj-ügyüket, de figyelni kell pár dologra
Fontos, hogy a saját jogú nyugellátási igényeknél pl.: öregségi nyugdíj vagy nők kedvezményes (40) év után járó nyugdíjbavonulás napján az igénylő nem állhat semmilyen biztosítási jogviszonyban pl.: munkaviszonyban, erről az igénybejelentő lapon nyilatkoznia kell és a munkáltató által kiadott, lepecsételt kilépő papírokat a nyugellátás iránti igénylő laphoz mellékelve eredeti, vagy hitelesített változatban be kell adni (kivéve Egyéni vagy Társas Vállalkozó tagi jogviszonya)!

A nyugellátást megállapító osztályoknak kizárólag azt a benyújtott igényt áll módjában elbírálni, melyhez minden munkáltatói igazolást csatolt az igénylő. Felhívnám a kedves érintettek figyelmét, hogy aki pl.: 1954. év második felében született, pl. októberben, az 2018 március hónapnál előbb ne terjessze elő nyugdíjigényét, mert ha 2017 decemberében nyújtja be, korbetöltés hiánya miatt érdemi bírálat nélkül elutasításra kerül.

A nyugdíjigénylés visszavonható
Amennyiben a nyugdíj elbíráló szerv a benyújtott igazolások, iratok alapján megalapozottnak látja, illetve ha az igénylő rendelkezik jogerős szolgálati idő megállapító határozattal, úgy a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg az igénylő részére. Sokszor hangsúlyozom, hogy a nyugdíjigénylés soha nem egy nyomtatvány kitöltéssel kezdődik, komoly megfontolást kíván az igénylőtől, hiszen sokan nem tudják, hogy ha előterjesztik a nyugdíjigényt, és nem az elvárásainak megfelelően alakul a várható végleges nyugdíj összege, akkor a nyugdíjmegállapító határozat kézhezvételét követően, fellebbezési határidőn belül (ami 15 nap), visszavonhatja igényét, és további szolgálati időt gyűjthet. Amennyiben az igénylő ezt kéri, semmi hátránya nem származik a jövőre nézve.

A hivatal ebben az esetben elutasító határozatot fog küldeni az igénylőnek. Ennek következtében az igénylőre nézve új eljárás válik szükségessé. A végleges, saját jogú nyugdíj megállapító határozatot követően a kifizetett nyugdíjelőleg beszámításra kerül a végleges nyugdíj összegébe. A különbözet egyösszegben kerül kifizetésre a jogosult részére. Természetesen erről a nyugdíjfolyósító Igazgatóság minden esetben részletes elszámolási igazolást küld postai úton.

Év végén nagyobb a roham a hivatalokban - Mit tegyen, hogy elkerülje?
Gyakran előfordul, hogy az év vége közeledtével sok időt kell várakozással, sorban állással tölteni a hivatalok ügyfélszolgálatán. A nyugdíjügyintézéshez kapcsolódó várakozás, idegeskedés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az onyf.hu oldalon kezdeményezzen online időpontfoglalást.

Időpont foglalható hazai és nemzetközi nyugdíjigény-beadás, adategyeztetési eljárás, méltányossági nyugdíjigénylés és felvilágosítás céljából. A nyugdíjelbírálással foglalkozó szervek ügyfélszolgálatain a két ünnep között, a szabadságolások miatt ügyeleti rendszer működik. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy amennyiben nem január hónapban éri el a korhatárt, vagy nincs a birtokában a nyugdíjigényhez szükséges és a jogszabályban előírt, munkáltatója által kiadott munkaviszonyt megszüntető igazolása, az szíveskedjen az igényét az ünnepek után 2018. január közepétől előterjeszteni, amikor már rendelkezésére állnak a munkáltató által kibocsájtott, kilépést igazoló dokumentumok.

Mennyi lesz a 2018. évi, januári nyugdíjemelés?
2018-ban a nyugdíjak a becsült infláció mértékével, 3%-kal nőnek.

Ki jogosult a januári nyugdíjemelésre?
Aki 2017-ben egy napot is nyugellátásban részesült, az jogosult 2018. januártól a nyugdíjemelésre.

Ha segítségre van szükség
Sok nyugellátásban részesülő nem tud eligazodni a saját novemberi ellátásán, amely tartalmazza a korrekciós nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is.
Akinek kérdése van ezzel kapcsolatban, az szíveskedjenek telefonon vagy levélben a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz fordulni, ahol szakszerű, kielégítő választ kaphat.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, nők, korkedvezményes nyugdíj, nyugdíjfolyosító, ünnepek, nyugdíjigénylés

Kapcsolódó cikkek

Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána?
Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána?

Az elmúlt évhez hasonlóan 2017-ben is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosítják a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Mikor postázzák ki az Erzsébet-utalványokat?

tovább a cikkre
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában

Egy új törvényjavaslat szerint havonta ötvenezer forintos támogatást kaphatnak nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket.

tovább a cikkre
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Bár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

tovább a cikkre
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol

Fontos információ az 1960-1964 között születettek részére! Idén megkezdődik e korosztály adategyeztetése a nyugellátást illetően. Nyugdíjtanácsadónk, Szatmáry Tünde Katalin részletesen elmondja a lényeges tudnivalókat, teendőket.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Nyugdíj utalási időpontok 2022: Ekkor érkezik a nyugdíj a folyószámlára idén - Havi utalási naptár tovább

Nyugdíj emelkedés 2022: Ennyivel emelkednek jövőre a nyugdíjak a várható infláció miatt tovább

Nyugdíj 2021: Decemberben hamarabb érkezik a nyugdíj a szokásosnál! - Mikor számíthatsz az utalásra? tovább

13. havi nyugdíj: A teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik 2022 februárjában - jelentette be Novák Katalin tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíjkorrekció 2021: Péntek estig a legtöbben megkapják a beígért 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot  tovább

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Semmelweis-nap 2022: Pénteken zárva lesznek a patikák, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, védőnői tanácsadók

vissza vissza