Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol

Szülőklapja képMiért fontos a nyugdíjas éveinkre időben felkészülni? Hogyan fogjuk hozzá? Nyugdíjigénylés menete, nyugdíjigényléshez szükséges dokumentumok, nyugdíj-előleg, mikor forduljunk szakértőhöz?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-08-14
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2229 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nyugdíjazással kapcsolatban nagyon sok hír és információ kering a sajtóban és az interneten. Ezeknek az útvesztőjében az igénylő könnyen eltévedhet, - a megértése nagy körültekintést igényel, hogy átlássa az „igényérvényesítési” eljárás menetét. Ebben segít nyugdíjszakreferens szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

Miért fontos a nyugdíjas éveinkre időben felkészülni? Hogyan fogjuk hozzá?


A nyugdíjigénylés menete


A nyugdíjigénylés lépcsőzetes ügyintézésre épül
Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy aki Adategyeztetési eljárásra kap hivatal által felszólító levelet, az saját érdekében időben nyilatkozzon, hogy elfogadja a részére kiküldött kimutatásban szereplő bér- és szolgálati adatot. Amennyiben hiányosságokat, eltérést tapasztal, feltétlen jelezze, tegyen észrevételt! A kiegészített szolgálati időt és kereseti adatot csak hiteles dokumentummal vagy közjegyző által hitelesített igazolással lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé kell csatolni. A hivatal nem fogad el másolatot a dokumentumokról!


Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az optimális dátum vagy feltétel, amely feljogosít az öregségi nyugdíjra és kedvező az igénylőre nézve?


A nyugdíjba vonulás előkészülete:
1. Első lépésként, minden esetben tisztázzuk a szolgálati időt, kereseti adatokat a kezdetektől a nyugdíjba vonulás napjáig. (Ez a legfontosabb, mert ettől függ az elismert éveink száma és az induló nyugdíj összege!) Akkor tekinthetjük elfogadottnak az általunk ledolgozott éveket, és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született.

Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett szolgálati idő elismerő határozat volt, jelenleg Adategyeztető határozatként küldi ki a hivatal. Ha rendelkezünk a kettő közül az egyikkel, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen felkészültünk a nyugdíjba vonulásra, jogerős határozattal rendelkezünk arról, hogy elismerésre kerültek a szolgálati évek és a kereseti adatok.

Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol című cikkünkben erről részletesebben olvashatsz, itt »

2. Ezt követően meg kell nézni, hogy az elismert szolgálati idő és a nyugdíjba vonulás napja között mennyi még a plusz ledolgozott idő. Érdemes a teljes évhez szükséges időt megszerezni (és ennek megfelelően igényelni a saját jogú nyugdíjat). Fontos tudni, hogy 40 év után, 1988-tól a nyugdíjba vonulás napjáig az átlag kereset 80%-át veszik figyelembe.

A nyugdíjigénylés elsősorban a munkaviszonyban álló dolgozókat gondolkoztatja el
Amikor valaki öregségi nyugellátást igényel, a munkaviszonyát meg kell szüntetni, tekintettel arra, hogy a nyugdíjba vonulás napján semmilyen biztosítási jogviszonyban nem állhat. Nem tartozik ebbe a csoportba az egyéni vagy társas vállalkozást működtető igénylő, mert az automatikusan kiegészítő tevékenységgé alakul át.

A nyugdíjigény benyújtásakor a munkáltató által kiadott munkaviszony megszűnését igazoló dokumentumot le kell adni vagy pótlólag csatolni! Ezt követően a hivatal az igénylőlapon feltüntetett adatok és az igazolások alapján megállapítja az igénylő szolgálati idejét, illetve a nyugdíj összegét.

Az ügyintézési határidő hosszabbodása esetén nyugdíjelőleg kerül folyósításra
Amennyiben az igényelbírás során szolgálati idő és kereseti adat tisztázása érdekében a társszervek, illetve egyéb hatóságok megkeresése válik szükségessé, az hosszabbítja az ügyintézési határidőt. Ebben az esetben a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg és folyósít az igénylő részére. A hivatal a nyugdíjelőlegről minden esetben postai úton végzést küld az igénylőnek.

Jogorvoslatnak helye van!
A végzés ellen fellebbezéssel nem lehet élni, hiszen ez még nem a végleges nyugdíj összeg. Ha Ön azt tapasztalja, hogy a beadott igényre nem kapott választ írásban, kérjen információt az ügye alakulásáról és amennyiben nehéz élethelyzetben van, igényeljen nyugdíjelőleget!

A nyugdíjhatározat tartalma
A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. Tartalmazza a nyugdíj kezdő napját, a megállapított nyugdíj összegét, és az indoklási részt, illetve a hivatal által alkalmazott jogszabályt. Ezen kívül mellékletként a szolgálatiidő-adatlapot.

Mi a teendő, ha nem értünk egyet a határozat tartalmával, nem értjük bizonyos részeit, illetve nem tudjuk, miért lett ennyi a nyugellátás összege?
Először is, kérjük ki a határozat számítási mellékleteit és amennyiben ezt áttanulmányozva kérdéseink merülnek fel, akkor kérjük szakember segítségét! Ha a megállapító határozatba foglaltakkal nem ért egyet és fellebbezéssel szeretne élni, ahhoz alapos indok és megfelelő dokumentum vagy az egykori munkáltatói igazolás szükséges.

Mit tehetünk, hogy gyorsítsuk az ügyintézési folyamatot?
A nyugdíjigény-elbírálás a hivatal részéről minden esetben többlépcsős, hosszadalmas eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben összes eddigi szolgálati éveit elismerték.

Segítsük az ügyintézési folyamatot elő azzal, hogy a nyugdíjigény benyújtásakor minden rendelkezésre álló dokumentumot, bizonyítványt, munkakönyvet csatolunk a beadványhoz! Bízhatjuk szakemberre is, aki teljes körű meghatalmazással intézkedhet helyettünk, levéve a többkörös ügyintézési folyamat terheit a vállunkról. Így biztosan olyan összegű nyugellátás kerül megállaptíásra, amennyire valóban jogosult.

Fontos felhívni a figyelmet a nyugdíjba készülők, illetve a fiatalabb korosztály figyelmét is, hogy minden munkáltatói, egyéb biztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot és végzettséget igazoló bizonyítványt gondosan őrizzen meg! Az ügyfelek azt gondolják, hogy nem kell régi munkaszerződéseket és kilépő papírokat megőrizni, pedig ez nem így van, a nyugdíjigénylésnél minden esetben az igénylőt terheli a bizonyítás ténye!  Semmit ne dobjon ki, hiszen a későbbiekben így tudja hitelt érdemlően igazolni a ledolgozott éveinek számát és a nyugdíjösszeg alapjául szolgáló béradatait.

A nyugdíjba vonulás egy fontos életszakasz lezárásához kapcsolódó döntés, ami komoly megfontolást igényel, és ehhez kapcsolódóan számos kérdést vet fel, hiszen a nyugdíjigénylés elbírálása szigorú jogszabályokban előírtak szerint zajlik, amely minden esetben rögzítésre kerül a megállapító vagy elutasító határozatban, a határidők feltüntetésével együttesen.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: pixabay

Címkék: nyudíj, nyugdíjigénylés, nyugdíjigénylés menete, nyugdíj-előleg

Kapcsolódó cikkek

Változás a nyugdíjak körül: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság átadja a nyugdíjak folyósítását novembertől
Változás a nyugdíjak körül: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság átadja a nyugdíjak folyósítását novembertől

Változás a nyugdíjfolyósításban: novembertől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság feladatait a Magyar Államkincstár veszi át. Kell-e bármilyen késedelemre számítani?

tovább a cikkre
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol

Fontos információ az 1960-1964 között születettek részére! Idén megkezdődik e korosztály adategyeztetése a nyugellátást illetően. Nyugdíjtanácsadónk, Szatmáry Tünde Katalin részletesen elmondja a lényeges tudnivalókat, teendőket.

tovább a cikkre
Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol

Kik igényelhetnek nyugdíjat 2017-ben? Mennyi az öregségi nyugdíjminimum 2017-ben? Mire kell kiemelten odafigyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Változott-e a nők kedvezményes öregségi nyugdíja 2017-ben?

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén
Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén

Meg kell-e főnökünknek indokolnia a felmondást akkor, ha rokkantsági ellátottak, nyugdíjas munkavállalók vagyunk? Kitehetnek-e bennünket a munkahelyünkről a magas életkorunkra való hivatkozással? Mely esetben jár, és mely esetben nem jár végkielégítés rokkantsági ellátott, nyugdíjas munkavállalóknak? Munkajogász szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Játék az unokával

Játszótér készítése az unokáknak a felejthetetlen közös emlékekért

vissza vissza