Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képKik igényelhetnek nyugdíjat 2017-ben? Mennyi az öregségi nyugdíjminimum 2017-ben? Mire kell kiemelten odafigyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Változott-e a nők kedvezményes öregségi nyugdíja 2017-ben?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-01-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2519 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Öregségi nyugellátást igényelhetnek azok az 1954-ben született nők, és férfiak, abban az esetben, ha megfelelnek a jogszabályban előírt feltételeknek, amely szerint:

- eléri a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, amely jelenleg: 63 év és 183 nap;
- a résznyugdíjhoz szükséges 15 év, illetve a teljes nyugdíjhoz 20 év elismert szolgálati idővel rendelkezik.

- A nyugdíjigény elbírálását, illetve a nyugdíjelőleg megállapítását nagymértékben elősegíti, ha az ügyfél rendelkezik jogerős szolgálati idő megállapító határozattal.

- A nyugdíjigénylés napján nem áll biztosítási jogviszonyban, tehát munkaviszonyát - akár hazai, akár nemzetközi - megszüntette, és rendelkezik a munkáltató által aláírt, és bélyegzővel ellátott munkaviszonyt megszüntető igazolásokkal.

 - Az egyéni és társas vállalkozó ez alól kivétel, mert ez a nyugdíjigénylés során átalakul kiegészítő tevékenységű jogviszonnyá.

Amennyiben az igénybeadáskor hiányosak a jogviszonyt megszüntető igazolások, úgy adatpótlás válik szükségessé, amely sok esetben késlelteti az igény elbírálását.

Fontos, hogy ne a Kormányablakon keresztül terjesszék elő nyugdíj iránti kérelmüket, hanem fáradjanak be a területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatára, és személyesen vagy eljáró meghatalmazott útján intézzék ügyüket!


Mennyi 2017-ben az öregségi nyugdíj minimum összege?


Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2017-ben: 28 500 Forint/hó.

3 fontos dolog, amire a nyugdíj igénylése során kiemelten figyeljünk


1. Fontos, hogy az igénybejelentő lapon a megfelelő kérdésekre pontos választ írjon az igénylő, mert a javított pontatlan válasz miatt adatpótlás válik szükségessé, ami miatt az elbírálás és a nyugellátás összegszerű megállapítása hónapokig elhúzódhat.
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés


2. Figyeljünk oda az igénylés során a munkáltató által kiadott munkaviszony igazolásokra, és arra, hogy a Társadalombiztosítási Igazolványt is mellékelni kell!

3. Külön figyelmet igényel - amennyiben szükséges - a munkakönyv, katonakönyv, felsőfokú, nappali tagozaton szerzett igazolások bizonyítványok, illetve egyéb jogviszony igazolások előterjesztése. Akik nem rendelkeznek a nyugdíjigény előterjesztése előtt szolgálati idő megállapítást tartalmazó határozattal, hitelt érdemlően kell igazolniuk a hivatal felé a megszerzett szolgálati időt, ugyanis a fenti iratok eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolatainak bemutatása szükséges mindehhez.


Nők kedvezményes öregségi nyugdíja 2017


2017-ben is igényelhető a nők kedvezményes öregségi nyugdíja változatlan feltételekkel: 40 év elismert szolgálati időn belül 32 év kereső tevékenységet kell leigazolni.

- Minden esetben javaslom a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának igénylése előtt, hogy tájékozódjanak arra vonatkozóan (akár adategyeztetési eljárás keretében), valóban rendelkeznek-e a kedvezményes nyugdíjigényléshez előírt feltételekkel. Erre azért van szükség, mert ha megszüntetik az igénylők a munkaviszonyukat, és elutasításra kerül nyugdíjigényük, akkor a visszafoglalkoztatásuk (a munkáltató részéről) már nem biztos, hogy lehetséges.

- A hivatal továbbra is küldi az 1955–1959-ig terjedő időszakban született korosztálynak a végzést, illetve tájékoztatást, az adategyeztetési eljárás keretében.
Javaslom, hogy aki kézhez vesz ilyen adattartalmú kimutatást, az részletesen tanulmányozza át, és ha nem ért egyet a kimutatásban foglalt adatokkal, mielőbb tegyen észrevételt.

- A végzés kézhezvételétől számítva 60 napon belül írásban kiegészítéseket, észrevételeket tehetnek az igénylők. Amennyiben ezt a címzett elmulasztja, úgy nagy valószínűséggel hiányosan kerülnek elfogadásra a ledolgozott évei és 1988-tól a bruttó keresetei. Ha az igénylők úgy vélik, hogy a kimutatásban szereplő adatokon nem tudnak eligazodni, akkor javaslom, hogy kérjék szakember segítségét.

- Óriási jelentőséggel bír ugyanis a jogerős adategyeztető határozat tartalma, mivel a benne szereplő elismert szolgálati idő, és a bruttó bérek lesznek a leendő megállapított nyugdíj összegének az alapjai 1988-tól a nyugdíjba vonulás napjáig.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Fotó: Pixabay

Címkék: nyugdíj 2017, öregségi nyugdíj 2017, nyugdíjigénylés, nyugdíj minimum összege, nők kedvezményes öregségi nyugdíja

Kapcsolódó cikkek

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?
Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Mit kell tudni a nyugdíjhoz opcionálisan "megvásárolható" szolgálati időről? Mekkora összegre köthet megállapodást az, aki már biztosan tudja, hogy nem lesz meg a ledolgozott szolgálati évek száma? Van-e lehetőség szolgálati időt vásárolni a nők kedvezményes (40 év után járó) nyugdíjához, ha éppen nincs meg a nyugdíjbamenetelhez szükséges szolgálati idő?

tovább a cikkre
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj 2024-ben - itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

vissza vissza