Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Szülőklapja képMit kell tudni a nyugdíjhoz opcionálisan "megvásárolható" szolgálati időről? Mekkora összegre köthet megállapodást az, aki már biztosan tudja, hogy nem lesz meg a ledolgozott szolgálati évek száma? Van-e lehetőség szolgálati időt vásárolni a nők kedvezményes (40 év után járó) nyugdíjához, ha éppen nincs meg a nyugdíjbamenetelhez szükséges szolgálati idő?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-11-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sok olvasói kérdés érkezik az úgynevezett „megvásárolható szolgálati idővel” kapcsolatosan, ami leginkább akkor merül fel, ha valakinek csak alig pár év hiányozna ahhoz, hogy nyugdíjba mehessen - legalábbis a nyugdíj előtt állók körében így terjedt el ez a sokak számára ködös fogalom. Arról, hogy pontosan ki-mikor-mekkora időtartamra köthet megállapodást szolgálati időre vonatkozóan és jövedelemszerzés céljából, Szatmáry Tünde nyugdíjszakértőt kérdeztük.

Szolgálati idő megállapodás alapján - mennyi idő szükséges a rész-, illetve teljes nyugdíjhoz?


Mitől függ, hogy mennyi lesz a nyugdíj?
A nyugellátás összegszerűségének kiszámítása 1988 januárjától a nyugdíjba vonulás napjáig elismert bruttó jövedelem alapján történik, azaz ma már nem a munkában töltött utolsó öt év bruttó átlag keresete számít.

Két csoportba sorolhatjuk a megállapodások körét: szolgálati idő és nyugdíjjárulékot képező jövedelem céljából kötött megállapodás, valamint a társadalom aktív korú rétege.

Szolgálati idő, valamint nyugdíjjárulékot képező jövedelem céljából kötött megállapodás


Elsőként azt a csoportot tárgyalom, akik elérték a jogszabályban előírt rájuk irányuló öregségi nyugdíj korhatárt.

Mi a lehetősége a nyugdíj előtt állónak, ha nincs meg a szükséges szolgálati idő?
Ha a nyugdíjigénylés során derül ki, hogy nem rendelkeznek, a résznyugdíjhoz szükséges 15 év, illetve a teljes nyugdíjhoz szükséges 20 év elismert szolgálati idővel, megállapodást köthetnek nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő szerzés céljából. A megállapodás maximum 5 időtartamra köthető!

Fontos! A „nők kedvezményes” (40 év után járó) öregségi nyugdíj jogosultságához szükséges (előírt) 40 évhez (32 év keresőtevékenység) szolgálati idő nem vásárolható!

A nyugdíjigény előterjesztését követő I. fokú elutasító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül (a határozat a 16. napon jogerőre emelkedik) kezdeményezhető a helyileg illetékes Igazgatóság ügyfélszolgálatán a megállapodás iránti kérelem. A megállapodás megkötését követően előírt járulékot egy összegben kell megfizetni!

Fontos! A 2000. január 1-je előtt jogerős határozattal lezárt igényekre megállapodás nem köthető!

Társadalom aktív korú rétege - fiatalok, akik előre szeretnének gondoskodni nyugdíjukról


A második csoportot a társadalom aktív korú rétege alkotja:
A Tbj. 34. §-a  (1) bekezdése szerint az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas,

a:) Tbj. szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, vagy a biztosítása nem terjed ki,
b:) a biztosítási jogviszonya szünetel.

hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetésMekkora összegre köthető a szolgálati időre vonatkozó megállapodás?


A megállapodás napján érvényes mindenkori minimálbére (a megállapodás legkisebb összege), és ezen felül, amennyit az igénylő vállalni képes.
A megállapodás a legkorábban annak a hónapnak az első napjától köthető, amely hónapban a megállapodás megkötését kezdeményezték.

A megállapodásban rögzített összegeget 34%-os járulék terheli, amelyet az előírásoknak megfelelően tárgyhót követő 12-ig meg kell fizetni. Az előírt járulék fizetésének elmulasztása a megállapodás megszűnését eredményezi.

Fontos! Aktív korú személyek visszamenőlegesen megállapodást nem köthetnek!

Felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatának hallgatói szintén köthetnek ilyen megállapodást
Az 1998. január 1-jét követően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése céljából köthető megállapodás. Ezt a megállapodást az a személy kötheti meg, aki felsőfokú tanulmányait 1998. január 1-jét követően végezte, mivel az ezt megelőző időszakban végzett tanulmányok ideje a törvényi előírás szerint szolgálati időnek minősül.

Miért érdemes a felsőfokú tanulmányok idejére megállapodást kötni?
Azért mert az 1998. január 1. után Magyarországon szerzett nappali tagozatos tanulmányi idő nem számít szolgálati időnek. Kizárólag az 1997.12.31.-ig nappali tagozaton szerzett és hitelt érdemlően igazolt nappali tagozaton végzett főiskola, vagy egyetemi évek vehetők figyelembe szolgálati időként.                     

Gyes, otthoni gondozás idejére is lehet kötni megállapodást
(e) 1998. évre a gyes idejével megegyező, otthoni gondozás idejére köthető megállapodás szolgálati idő szerzése céljából.

Fontos, hogy minden esetben a megállapodás megkötése előtt szíveskedjen a lakóhelyéhez legközelebbi ügyfélszolgálaton érdeklődni, illetve személyesen az erre irányuló igényét jelezni, részletes felvilágosítást kérni. A megállapodás megköthető személyesen vagy eljáró meghatalmazott útján a megfelelő személyi iratok, illetve érvényes meghatalmazás bemutatásával.

Ha az igénylő keresete életpályája során minimálbér vagy ahhoz közeli összeg, akkor érdemes a mindenkor előírt minimálbér alapján megállapodást kötni!   

A megállapodás megkötése megfontolást igényel, mivel minden igénylőnek a leendő öregségi nyugdíjellátás összegének az alapja a ledolgozott szolgálati évek, illetve a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: megvásárolható szolgálati idő, nyugdíj, nyugdíjszakértő, Nők kedvezményes nyugdíja, szolgálati évek száma

Kapcsolódó cikkek

Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

tovább a cikkre
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj 2024-ben - itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

vissza vissza