Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Szülőklapja képÉletkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-09-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2569 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztába kerüljön saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjspecialista szakértőnk közérthetően magyarázza el, hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg, illetve miért fontos, hogy részletesen egyeztessük szolgálati időnket és béradatainkat a hivatallal.

1955-1959 között születettek hivatalból kapnak értesítést
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) hivatalból az 1955-1959-ig született korosztálynak küldött (értesítő) felszólító levelet, illetve kimutatást arra vonatkozóan, hogy személyre szabottan milyen szolgálati idő és milyen nyugdíjjárulék köteles béradatok szerepelnek a nyilvántartásban.

Kortól függetlenül bárki lekérheti az ONYF-nél nyilvántartott szolgálati idejét és korábbi béradatait
Fontos tudni, hogy kérelemre kortól függetlenül bárki kezdeményezhet adategyeztetési eljárást, aki kíváncsi arra, hogy mennyi elismert szolgálati idővel rendelkezik, mennyi volt (a kezdetektől) a nyugdíjjárulék köteles jövedelme és a munkáltatója teljesítette-e az adatszolgáltatási, valamint fizetési kötelezettségét?
A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő- és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíja.

Az adategyeztetés kiderítheti, ha egy korábbi munkáltató nem fizetett nyugdíjjárulékot
Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal a ténnyel, hogy munkáltatója nem teljesített adatszolgáltatást, nem jelentette be a munkavállalót, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot.
Ilyenkor az igénylőt terheli a bizonyítás terhe, amely történhet munkaszerződéssel, bérjegyzékkel vagy egykoron kiállított munkáltatói igazolással, esetleg két tanúval történő bizonyítási eljárás keretében.

Szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy azért fontos az adategyeztetési eljárás, mert az eljárás során elismert szolgálati idő és jövedelmi adatok minden típusú nyugellátás alapjait képezik: saját jogú nyugdíj, hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj és árva ellátás, stb.).


Mi az adategyeztetési eljárás menete? - Kortól függetlenül bárki kezdeményezheti


1. Az igénylő lakhelye szerint illetékes hivatala, személyre szabottan tájékoztatót küld az eljárás indításáról.

2. A hivatal részletes kimutatást küld a biztosított béradatairól, munkában töltött idejéről és egykori munkáltatójáról (ha a munkáltató eleget tett bejelentési kötelezettségének).

3. A kimutatásban kizárólag 1988-tól szerepelnek a béradatok, mivel innentől kerül kiszámításra a „majdani” nyugdíj összege, a nyugdíjba vonulás előtti napig szerzett jövedelemmel.

4. A részletes kimutatás kézhezvételétől számítva 60 nap áll rendelkezésre észrevételt tenni, illetve hitelt érdemlően bizonyítani a hiányosságokat.
A hivatal kizárólag eredeti vagy közjegyző által hitelesített igazolásokat fogad el!

Amikor a kimutatást kézhez veszi az igénylő, részletes áttanulmányozás válik szükségessé, sok esetben az átlagos érdeklődő nem is tud kiigazodni a kimutatáson. Éppen ezért nyugdíjszakértőként javasolom, hogy forduljon szakemberhez, hiszen minden esetben jogerős határozattal zárul az eljárás, ezért kiemelt jelenősége van az elismert bér- és szolgálati idős adatoknak!  Fontos hogy, minden igénylőnek annyi szolgálati idő és béradat kerüljön elismerésre a határozatban, amelyet valóban megszerzett.


Milyen iratok lehetnek szükségesek az adategyeztetési eljáráshoz?


Munkakönyv, katonakönyv, leckekönyv diploma, munkaszerződések, igazolások, stb..
Fontos, hogy a hivatal kizárólag eredeti, illetve közjegyző által hitelesített másolatot fogad el, fénymásolatot nem!

Az adategyezetési eljárás után hozott határozat tartalmazza az öregségi nyugdíjhoz szükséges és elismert szolgálati időt, a nők kedvezményes nyugdíjához (40 évéhez) figyelembe vett szolgálati időt, 1988-tól 2015-ig terjedő időszakra, éves bontásban a béradatokat.

A határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül jogorvoslatra van lehetőség.
A fellebbezésnek megalapozottnak és jogszerűnek kell lennie.

Nem egyezik a nyilvántartott béradat a valós adatokkal?
Amennyiben nem biztos abban, hogy az Ön által kapott határozat tartalmazza a ténylegesen ledolgozott évek számát, illetve béradat eltérést tapasztal, kérje nyugdíj szakértő segítségét! A határozat kiemelt jelentőséggel bír, mivel az abban elismert szolgálati idő, illetve a béradatok alapján kerül megállapításra az igényelt nyugellátás.
           
Kortól függetlenül mindenkinek saját érdeke, hogy a tudomására jusson, a hivatal milyen bér és szolgálati idő adatokat tart nyilván, ezért javasolt adategyeztetési eljárást egyénileg kérelmezni.

Az adategyeztetési eljárás egy hosszú hónapokig eltartó ügyintézési folyamat, amely egyaránt leterheli a hivatali apparátust, valamint nagy türelmet, és együttműködést kíván a nyugdíj igénylőjétől is.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó:Pixabay

Címkék: nyugdíj, ONYF, adategyeztetési eljárás ügyintézése, adategyeztetési eljárás menete, szolgálati idő, béradat, egyéni kérelem, munkáltató

Kapcsolódó cikkek

Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől
Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Mennyi idővel korábban adható be a nyugdíjigény? Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor? Miért fontos a munkakönyvet, katonakönyvet megőrizni a nyugdíj megállapításáig? Mi a teendő, ha az öregségi nyugdíjat megállapító határozattal nem értünk egyet?

tovább a cikkre
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt? Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek, ha nem ért egyet az öregségi nyugdíj megállapító határozattal? Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíj előleg került folyósításra?

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza