2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Szülőklapja képMennyi idővel korábban adható be a nyugdíjigény? Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor? Miért fontos a munkakönyvet, katonakönyvet megőrizni a nyugdíj megállapításáig? Mi a teendő, ha az öregségi nyugdíjat megállapító határozattal nem értünk egyet?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-07-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2708 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Nagyon sok olvasói, illetve telefonos érdeklődés érkezik hozzám folyamatosan, hogy miként kell előterjeszteni az öregségi nyugdíjigényt úgy, hogy az elbírálási folyamat ne húzódjon el túlságosan - Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő tanácsai.

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy ha ön nem szeretne több órás hivatali várakozásban és bonyolult nyomtatvány kitöltésben részt venni, akkor kérje szakember segítségét, aki a teljes nyugdíj ügyintézéssel kapcsolatos terheket leveszi az ön válláról, legyen szó hazai vagy nemzetközi, illetve saját vagy hozzátartozói nyugellátások igényléséről. De mit a teendő, ha valaki mégis maga szeretné intézni a nyugdíjkérelem beadását?

Hogyan kell megfelelően előterjeszteni az öregségi nyugdíjigényt?

2016-ban az 1953-ban született nők és férfiak igényelhetnek öregségi nyugdíjat, mivel ők:
  • betöltik a 63. életévüket,
  • rendelkeznek a teljes nyugdíjhoz 20 év szolgálati idővel,
  • vagy a rész nyugdíjhoz szükséges határozatban elismert szolgálati idővel.

2017-ben pedig az 1954-ben született korosztály válik nyugdíjjogosulttá.

AKTUÁLIS NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT NŐK ÉS FÉRFIAK RÉSZÉRE - ERRE A LINKRE KATTINTVA TALÁLJA »»

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíj kérelmet előterjeszteni?
A korbetöltés vagy is a születésnap betöltése előtt 30 nappal.

Milyen módon lehet előterjeszteni a nyugdíj iránti kérelmet?
Egyrészt a hivatal által létrehozott úgynevezett rendszeresített formanyomtatványon, vagy ügyfélkapun keresztül lehetséges. Fontos, hogy a nyomtatványt szakszerűen és pontosan töltsük ki. Ha a kérelmező bizonytalan bármiben, vagy nem világos a feltett kérdés, akkor érdemesebb szakember segítségét kérni. A nem szakszerűen kitöltött igénybejelentő lap ugyanis meghosszabbíthatja a nyugellátás összegszerű megállapításának folyamatát, és adatpótláshoz vezethet.
Amennyiben szakember segítségét kéri, úgy meg tudhatja, hogy az igény elbírálás befejezéséig ön jogosult-e nyugdíj előlegre, és minden igényléssel kapcsolatos kérdésre választ kaphat.

Természetesen a hivatal ügyfélszolgálatán előterjesztett nyugdíjigény több órás várakozást igényel. Fontos, hogy minden esetben informálódjon, hogy az igénylő mikor, mire jogosult, milyen előírt feltételeknek kell megfelelni. Szerencsés az, aki első ízben elő tudja terjeszteni igényét, és nem kell több alkalommal visszatérnie a hivatalba különböző pótlásokat, egyéb igazolásokkal benyújtania - akár nyugdíjigény akár adategyeztetési eljárásról legyen szó.

Ki terjeszthet elő a hivatal ügyfélszolgálatán az öregségi nyugdíjigényt?
Aki a reá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt elérte, és a jogszabályban előírt szolgálati időt megszerezte.
Az igényt előterjesztheti az igénylő személyesen, amennyiben személyi irataival igazolja magát, vagy az ügyben eljáró rendelkezik érvényes meghatalmazással.

hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor?
Amennyiben munkaviszonyban vagy egy biztosítási jogviszonyban állt, akkor:
  • a munkáltató által kiállított igazolás a munkaviszony megszűnéséről,
  • bérigazolás,
  • lezárt Társadalombiztosítási Igazolvány.

Ha társas vállalkozás (Bt., Kft.) tagja vagy egyéni vállalkozó akkor azt nem kell megszüntetni, mivel az öregségi nyugdíjigényléssel kiegészítő tevékenységgé alakul át.Miért fontos megőrizni a munkakönyvet, katonakönyvet?
A munkakönyv 1992.07.01-től került megszüntetésre.
Nagyon fontos, hogy - akár a saját jogú nyugdíj igényléskor, úgynevezett Adategyeztetési eljárás lefolytatásakor, esetleg özvegyi nyugdíj, illetve árva ellátás megállapításánál is - szükség van a munkakönyvre, az abban szereplő bér és szolgálati időkre.
Sok igénylő költözés során vagy selejtezés alkalmával elveszíti a munkakönyvét ebből a nyugdíj igényléskor, illetve az adategyeztetéskor hátránya származhat, hiszen a munkakönyv olyan adatokat tartalmaz, amely sok esetben nem pótolható.

A katonakönyvben feltüntetett sorkatonai szolgálat minden esetben szolgálati időként kerül beszámításra. Abban az esetben, ha az igénylő nem rendelkezik katonakönyvvel, úgy a hivatal hosszas idővel tudja beszerezni az erre vonatkozó adatokat, amely szintén hosszabbíthatja az igény elbírálás folyamatát.

Mi a teendő, ha a kézhez vett öregségi nyugdíj megállapító határozatban feltüntetett kieső szolgálati idővel, béradat hiánnyal nem értünk egyet?
Jogorvoslatra van lehetőség a határozat kézhezvételétől számított 15 naptári napon belül.
Amennyiben jogerőssé vált a nyugdíjmegállapító határozat, úgy bármely olyan esetben kérhető az ügy felülvizsgálata, amely tényszerűen befolyásolja a határozatban foglaltakat.

Természetesen a felülvizsgálathoz minden esetben szükséges, hiteles igazolások, iratok vagy tanúk nyilatkozat. Amennyiben a nyugdíj megállapító határozatát kézhez kapta, és nem ért egyet a tartalmával, javasoljuk, kérje szakember segítségét, mivel a fellebbezésnek megalapozottnak és jogszerűnek kell lennie - arról nem beszélve, hogy hitelt érdemlő tények igazolása minden esetben az igénylőt terhelik.

Szakértő: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: nyugdíj, igénylés, nyugdíj kérelem, nyugdíj megállapítása, nyugdíj 2016, korhatár, nők, férfiak, öregségi nyugdíj

Kapcsolódó cikkek

Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt? Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek, ha nem ért egyet az öregségi nyugdíj megállapító határozattal? Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíj előleg került folyósításra?

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Nyugdíj 2016: ekkora összeggel emelkednek a nyugdíjak éves szinten
Nyugdíj 2016: ekkora összeggel emelkednek a nyugdíjak éves szinten

A 2016. január 1-jei nyugdíjemelésről és annak hatásáról Rétvári Bence az Emmi államtitkára beszélt a múlt vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az emelés több mint 20 járandóságot érint.

tovább a cikkre
Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja
Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja

Ki jogosult a 40 éves kedvezményes nyugdíj igénybevételére? Mi minősül jogosultsági időnek? Hogyan számítják ki a 40 éves kedvezményes nyugdíj összegét? Lehet a 40 éves kedvezményes nyugdíj mellett dolgozni?

tovább a cikkre
Özvegyi nyugdíj, özvegyi nyugellátás
Özvegyi nyugdíj, özvegyi nyugellátás

Mikor jogosult az élettárs özvegyi nyugdíjra? Mi a teendő, ha több jogosult is van? Hogyan történik az özvegyi nyugdíj ügyintézése?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a 10 éves kisfiút, aki egy kórházból tűnt el

vissza vissza