2021. október 26 |Demeter...

Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Felmondás védett korban 2015 - Milyen esetben mondhatnak fel a munkavállalónak nyugdíj előtt 5 évvel?

Felmondás védett korban 2015 - Milyen esetben mondhatnak fel a munkavállalónak nyugdíj előtt 5 évvel?

Szülőklapja képMilyen esetekben mondhat fel a munkaadó a dolgozónak 5 évvel a nyugdíjazás előtt? Felmondhatnak-e a védett korú munkavállalónak, ha csoportos létszámleépítésről vagy átszervezésről van szó? Mennyi végkielégítés jár felmondáskor? Mit jelent pontosan az állásfelajánlási kötelezettség? Jogi szakértőnk írása.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária
2015-09-16
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2232 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Dr. Hajdu - Dudás Mária
Munkajogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>
A védett korban lévő munkavállaló esetén a munkáltatót terhelő kötelezettségek azt hivatottak biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon. Kinek és hogyan lehet felmondani nyugdíjazás előtt 5 évvel? Milyen állásokat köteles felajánlani a munkaadó, illetve mennyi végkielégítés jár felmondáskor? A sokakat érintő kérdésre Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszol.


Felmondás nyugdíj előtt 5 évvel


Milyen magatartás esetén lehet valakinek felmondani nyugdíjazás előtt 5 évvel?
A törvény szerint a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belül a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartással indokolt felmondással abban az esetben szüntetheti meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Azaz a felmondás indokának ebben az esetben meg kell felelnie az azonnali hatályú felmondás esetén előírt követelményeknek.

Ilyen lehet például:
  • bizalom megingatására alkalmas súlyos bűncselekmény,
  • ittas állapotban történő munkavégzés,
  • munkáltató gazdasági érdekeinek megsértése, stb.

Lehet-e alkalmatlanságra vagy átszervezésre hivatkozni védett korú munkavállaló esetén?
A munkavállaló képességével (például egészségügyi vagy szakmai alkalmatlanság) vagy a munkáltató működésével (gazdálkodásával, szervezetével, például minőségi csere, átszervezés, létszámcsökkentés) összefüggő okból akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha a munkáltatónál a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Állás-felajánlási kötelezettség - milyen munkakört köteles a munkaadó felajánlani?
Az állás-felajánlási kötelezettséggel összefüggésben lényeges, hogy csak olyan munkakör kínálható fel, melyet a munkavállaló a képességeinek megfelelően el tud látni. Ide tartozik az is, hogy testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A végzettség kapcsán kérdéses, hogy a munkáltató alacsonyabb végzettséget igénylő munkakört is köteles-e felajánlani a munkavállalónak.


Végkielégítés védett korú munkavállalónak


Mennyi végkielégítés jár, ha nyugdíj előtt 5 éven belül  mondanak fel a dolgozónak?
A védett korú munkavállaló a további elhelyezkedési nehézségeire tekintettel részesül a munkaviszony megszüntetésekor emelt összegű végkielégítésben akként, hogy minél hosszabb volt a fennálló jogviszonya, annál több havi távolléti díj összegével emelkedik a mérték az alábbiak szerint:            
       
       
Munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartama
Végkielégítés mértéke
Védett korban lévő munkavállaló esetén
legalább 3 év 1 havi távolléti díj további 1 havi távolléti díj (összesen tehát 2)
legalább 5 év 2 havi távolléti díj további 1 havi távolléti díj (összesen tehát 3)
legalább 10 év 3 havi távolléti díj további 2 havi távolléti díj (összesen tehát 5)
legalább 15 év 4 havi távolléti díj további 2 havi távolléti díj (összesen tehát 6)
legalább 20 év 5 havi távolléti díj további 3 havi távolléti díj (összesen tehát 8)
legalább 25 év 6 havi távolléti díj további 3 havi távolléti díj (összesen tehát 9)

Többszöri felmondás nyugdíj előtt 5 évvel - többször is kapható végkielégítés?
Amennyiben az 5 éves perióduson belül az adott munkavállalónak többször felmondanak, abban az esetben az emelt összegű végkielégítésre többször is igényt tarthat.

Gyakran ismételt kérdések nyugdíjazás előtt


A továbbiakban a védett korú munkavállalókra vonatkozó legfontosabb kérdéseket gyűjtöttük össze.

1957-ben született munkavállaló próbaidőn
A munkavállaló 1957-ben született, jelenleg próbaidejét tölti. Védett korban lévőnek minősül-e? Amennyiben igen, ez megvédi a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondástól?
Dr. Hajdu-Dudás Mária: Az 1957-ben született munkavállaló öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 65. életév, melyre tekintettel az érintett dolgozó több, mint 5 év múlva mehet nyugdíjba, ezért nem minősül védett korban lévőnek. Ami a kérdés második részét illeti, a védett kor nem véd a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondástól. A próbaidő elteltét követően sincs felmondási tilalom, kizárólag korlátozás.

Csoportos létszámleépítés nyugdíj előtt
Csoportos létszámcsökkentés esetén leépítésre kerülhet-e a védett korú munkavállaló?
Dr. Hajdu-Dudás Mária: Nincs kizáró oka, azonban mivel a felmondásra a munkáltató működésével összefüggő okból kerül sor, a munkáltatót állásfelajánlási kötelezettség terheli a fent ismertettetnek megfelelően.

Védett korúak munkaképességének figyelembevétele
Köteles-e a munkáltató a védett korú munkavállaló képességének, végzettségének és gyakorlatának megfelelő munkakört létrehozni?
Dr. Hajdu-Dudás:  Nem, nincs ilyen kötelezettsége a munkáltatónak.

Állásfelajánláskor alacsonyabb munkabér
Állásfelajánlás esetén a munkavállaló jogosult-e továbbra is az eredeti munkaszerződés szerinti munkabérére, vagy köteles elfogadni a felajánlott munkakör ellátásért járó alacsonyabb munkabért?
Dr. Hajdu-Dudás: A munkáltató nem köteles biztosítani a munkavállaló eredeti munkaszerződése szerinti munkabérét. Amennyiben a munkavállaló elfogadja az új munkakört és az ahhoz tartozó munkabért, a munkaszerződést ennek megfelelően módosítani kell.

Gazdasági vezetőből éjszakai portás? - nyugdíj előtti munkakör-váltás
Bármilyen munkakör betöltése kötelezően felajánlandó a munkavállalónak felmondás esetén? Fel kell-e ajánlani a védett korban lévő gazdasági igazgatónak az üres portás munkakört?
Dr. Hajdu-Dudás: A munkáltató nem köteles a munkavállalónak a munkavállalóéhoz képest eltérő képesítéshez, illetve végzettséghez kötött munkakört felajánlani. Alapvetően a munkavállaló által betöltött munkakörből kell kiindulni: meg kell vizsgálni, hogy milyen végzettség, képzettség, gyakorlat szükséges annak betöltéséhez, figyelembe véve a munkaköri leírásban foglaltakat is. Ezt követően valamennyi ide tartozó üres álláshelyet fel kell ajánlani a munkavállalónak.

Állásfelajánlás védett korúaknak - munkavégzés helye
Az állás felajánlási kötelezettség körében milyen területet kell vizsgálnia a munkáltatónak?
Dr. Hajdu-Dudás: Amennyiben a felek a munkaszerződésben meghatározták a munkavégzés helyét, ez lesz irányadó. Ha ezt túl nagy földrajzi területben jelölték meg (például adott megye, vagy ország), a munkáltató abban az esetben is köteles valamennyi üres, betöltetlen munkakört felajánlani.

Indirekt tájékoztatás a lehetséges munkakörökről
A munkáltató a védett korú munkavállalót külön nem tájékoztatta a felajánlható munkakörökről, azonban a dolgozó az intraneten szabadon hozzáférhetett a pályázatokhoz. Ez jogszerű eljárásnak minősül?
Dr. Hajdu-Dudás: Nem jogszerű, mert önmagában a pályázat lehetőségének vagy a megpályázható állásoknak a belső rendszeren történő közlésével a munkáltató nem tesz eleget a kötelezettségének, a felajánlásnak kifejezettnek, konkrétnak és személyre szólónak kell lennie.

Kártérítési igény, ha elmarad az állásfelajánlás
A munkáltató figyelmen kívül hagyta a munkavállaló védett korát, és az üres álláshelyek vonatkozásában nem tett eleget az állás felajánlási kötelezettségének. Mi a jogkövetkezménye?
Dr. Hajdu-Dudás: Ebben az esetben a munkavállaló a jogellenes munkaviszony megszüntetésre tekintettel maximum 12 havi távolléti díjnak megfelelő elmaradt jövedelem címén terjeszthet elő kártérítési igényt a munkaügyi bíróság előtt.  

Szerző: dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: nyugdíj, nyugdíjkorhatás, nyugdíjazás, felmondás, védett korú munkavállaló, végkielégítés védett korú munkavállalónak

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén
Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén

Meg kell-e főnökünknek indokolnia a felmondást akkor, ha rokkantsági ellátottak, nyugdíjas munkavállalók vagyunk? Kitehetnek-e bennünket a munkahelyünkről a magas életkorunkra való hivatkozással? Mely esetben jár, és mely esetben nem jár végkielégítés rokkantsági ellátott, nyugdíjas munkavállalóknak? Munkajogász szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a munkavállalónak?
Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a munkavállalónak?

Mikor mennyi szabadság és pótszabadság jár a munkavállalónak? Tudtad, hogy a kötelező orvosi vizsgálatra is jár munkabér? Kötelező orvosi vizsgálatnak minősül-e a munkavégzés miatti szemvizsgálat vagy a mammográfia? Mennyi táppénz jár a betegszabadságra?

tovább a cikkre
A felmondás szabályai, azaz a munkaviszony megszüntetése munkáltatói felmondással
A felmondás szabályai, azaz a munkaviszony megszüntetése munkáltatói felmondással

Hogyan szűnhet meg a munkaviszony? Mik lehetnek a felmondás okai? Mikor van felmondási védettség? Mennyi a felmondási idő? Kell-e felmondáskor végkielégítést fizetni?

tovább a cikkre
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően

Hogyan jelentsük be a munkahelyen, ha betegek vagyunk? Fel lehet-e mondani a betegszabadság ideje alatt? Mennyi betegszabadság jár egy évben, és mennyi a táppénz összege? Milyen esetben járhat a dolgozónak kártérítés a betegsége kapcsán?

tovább a cikkre
Végkielégítés - mikor és mennyi végkielégítésre jogosult a munkavállaló?
Végkielégítés - mikor és mennyi végkielégítésre jogosult a munkavállaló?

Mikor jár, illetve nem jár a végkielégítés? Beleszámít-e a szülési szabadság és a gyermekápolásra fordított idő a jogosultsági időtartamba? Felhívjuk a figyelmedet egy gyakori hibára, amikor a végkielégítés járna ugyan, de egy figyelmetlenség miatt mégsem kapod meg az összeget. Tanácsok végkielégítésről nem csak kismamáknak.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben tovább

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: Most kiderült, hogyan kell ezt elképzelni - Melyik évben mennyi plusz pénz jár a nyugdíjasoknak? tovább

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza