Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök? A sütőtök valódi természetes multivitamin, gyógyító hatása a népi gyógyászatban már régóta közismert. A bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket, de emésztési problémákra is használták. Bár Magyarországon a sütőtökfogyasztás évről évre növekszik valamelyest, még mindig sokan ódzkodnak a sütőtöktől, pozitív tulajdonságai, változatos felhasználási lehetőségei még nem igazán ismertek. Az Európai Friss Csapat - az ízek ereje program most kedvcsinálóként bemutatja a sütőtököt, és azt, hogy - a nevével ellentétben - nem csak sütve lehet fogyasztani.

Miért sütőtök a sütőtök?
A sütőtök elnevezése egyszerűen az elkészítési módjára utal. Sütőtököknek nevezzük ugyanis azokat a tökféléket, amelyeknek a termését leginkább sütve fogyasztjuk.



Itthon általában két tökfajjal találkozhatunk. Az óriás tökkel, mint például a szürke héjú magyar fajta, a nagydobosi, valamint a kisebb, édeskés, gesztenyés ízű hokkaido, vagy a hosszúkás, megnyúlt formájú, vastag húsú pézsmatökkel.

Akármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy fogyasszunk belőle minél többet, mert a sütőtök valódi természetes multivitamin, aminek gyógyító hatása a népi gyógyászatban már régóta közismert. A bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket, de emésztési problémákra is használták. Sütőtököt hazánkban is termesztenek, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes a hazait keresni.

Sütőtök: természetes multivitamin télre
A sütőtök kifejezetten gazdag karotinoidokban és vitaminokban. C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsav tartalmának köszönheti egészségmegőrző, gyógyító hatását.

A magas C-vitamin tartalom hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását. Az A-vitamin a fertőzések leküzdésében, illetve a látás javításában segít. Magas az antioxidáns-tartalma is, ami fontos szerepet játszik a rákos és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében, valamint csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.



Bővelkedik ásványi anyagokban is: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésében, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is.

Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

A sütőtök fogyasztása egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony segítséget jelenthet. A karotinok ugyanis a bőr védekező mechanizmusát támogatják a káros UV-sugarakkal szemben, a karotinoidok pedig az öregedéstől védik a bőrt. 94%-os víz- és magas rosttartalmának köszönhetően nemcsak az egészséges étrendbe építhetjük be, hanem bármilyen diétába is.

Tudtad?
A sütőtök jótékony hatásai megvannak a tökmagban és a tökmagolajban is, ami szintén gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint is bőven tartalmaz, ezért a tudatos táplálkozás részeként ezeket is érdemes rendszeresen fogyasztani.



Különleges sütőtökös fogások
A sütőtököt leggyakrabban sütőben sütjük, miközben számos jó ötlet és lehetőség van, hogy ezt a természetes multivitamint rendszeresen beépítsük az étkezési szokásainkba.
 
Ilyenkor télen a legkézenfekvőbb egy jó meleg, sötét narancsszínű sütőtök-krémleves, ami mindenkit átmelegít és feltölt vitaminnal. Ha a gyerekeket is bevonnánk az elkészítésbe, érdemes a megsült tökbe finom gombás-sajtos tölteléket tenni, és már készen is van az egészséges, könnyű vacsora.

Nagy siker lehet a családban az élénk színű sütőtökös gnocchi, ami akár az előző napi sült sütőtök maradékából is készülhet. A lényeg, hogy burgonya helyett sütőtököt használjunk a gnocchi tésztájához. A zsálya remekül passzol ehhez a fogáshoz.

De sütőtökkel feldobhatunk egy rizottót is, aminek így nemcsak a színe, hanem az íze is különlegessé válik.



Persze ne felejtkezzünk meg a desszertekről sem, mert a sütőtök azoknak is nagyszerű alapanyaga lehet: sütőtökös brownie, muffin, vagy egyszerű kevert süti is készülhet belőle.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa azt ajánlja, kísérletezzünk bátran a sütőtökkel. Készítsünk belőle például egy izgalmas sütőtökös salátát: almával, céklával, tökmagolajjal – és egy kis mézzel megbolondítva.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a sütőtök akár a karácsonyi menübe is beilleszthető, például ha köretként sütőtökös burgonyapürét kínálunk a kacsasült mellé.

Forrás, fotók: Európai Friss Csapat

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2022.12.09