Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt!

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! Karalábét nem csak a vasárnapi húslevesbe lehet tenni, hanem ennél sokkal változatosabban is elkészíthető zöldség. Ha például főzeléket alkotsz belőle és kuszkuszos húsgolyóval tálalod, akkor igazán különleges egytálételt kapsz. Karalábét nem csak a vasárnapi húslevesbe lehet tenni, hanem ennél sokkal változatosabban is elkészíthető zöldség. Ha például főzeléket alkotsz belőle és kuszkuszos húsgolyóval tálalod, akkor igazán különleges egytálételt kapsz.

A karalábé értékes összetevői
Hogy mit kell tudnod a karalábéról? A karalábé magas vitamin és ásványi anyag forrásunk. Sok benne az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, de jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, magnéziumot, és szelént. Tartalmaz szulforafán vegyületet.



Egészségvédő szerepe
A szulforafán vegyületéről bizonyított, hogy gátolja a daganatos sejtek növekedését és osztódását. A karalábé jótékonyan hat a légúti betegségekre és bőrproblémákra, de magas rosttartalma miatt nyersen fogyasztva a bélműködésre is. Antibakteriális hatású, valamint a dohányfüst és egyéb káros anyagok ellenszere. Alacsony kalóriatartalmú zöldség, így a fogyókúrás étrendbe könnyen beilleszthető. Milyen betegségek ellen véd a karalábé? Ebben a cikkünkben olvashatod el »

Fogyaszthatod nyersen, salátában, főzve, párolva, levesként - vagy akár főzelékként is, utóbbi receptjét mutatjuk most meg.

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval


Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval - Hozzávalók (4 főre)

Főzelékhez:
- 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)  
- 1 kg karalábé pucolva, kockázva
- 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín
- alaplé vagy víz
- fűszerek: só, őrölt fekete bors
- 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
- nagy csokor petrezselyemzöld

Húsgolyóhoz:
- 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
- 100 g kuszkusz
- 2 tojás
- pici olaj a sütéshez
- fűszerek: só, őrölt fekete bors, fokhagyma, chili, fűszerpaprika

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval - Elkészítés


Főzelék:
- Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje
- Félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk
- A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük
- Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk
- Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük



Húsgolyó:
- Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd 30-40 percet állni hagyjuk
- Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük

Forrás: Okostányér
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2022.08.04