Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája A kisgyerekek elsők között tanulják meg lerajzolni a csigavonalat. Aztán elbűvölten nézik, ahogy a kiscsigák araszolnak a járdán, és a pékségben rajongva kérik a kakaós, pizzás, vagy akár a fahéjas csigát. Nincsenek ezzel másként az én unokáim se, imádják a fahéjas csigám. A kisgyerekek elsők között tanulják meg lerajzolni a csigavonalat. Aztán elbűvölten nézik, ahogy a kiscsigák araszolnak a járdán egy esős éjszaka után. És a pékségben rajongva kérik a kakaós, pizzás, vagy akár a fahéjas csigát. Nincsenek ezzel másként az én unokáim se, imádják a fahéjas csigám. Én pedig imádom őket, ahogy tömik magukba a finomságokat.

Nagy tojásfogyasztó család vagyunk, de bár ritkán, azért megesik, hogy kifogynak a készletek. Most is így történt, amikor a legkisebbik unokám csillogó szemmel közölte, hogy ő bizony csigát szeretne enni. Mármint fahéjasat, amilyet rendszeresen szoktam nekik csinálni. Így egy régi trükkhöz folyamodtam, a tojást ecet és víz keverékével helyettesítettem. Bevált, kis ínyenceim semmit nem vettek észre belőle, mind befalták a csigát. El is mondom, hogy készítettem.

Fahéjas csigavarázs




Hozzávalók a tésztához:
- 450 gramm liszt
- 100 gramm margarin
- 1 csipet só
- 1 tk víz
- 1 tk ecet
- 1 tk vaníliaaroma
- 25 gramm élesztő
- 220 ml tej
- 1 teáskanál cukor

Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 gramm margarin
- 6 ek cukor
- 2 tk őrölt fahéj 



Elkészítés:

1. A lisztet keverd össze a csipet sóval, majd az élesztőt futasd fel a cukorral és a tej felével!

2. Ha az élesztő beindult, öntsd a liszthez, és hozzákeverheted a víz-ecet keverékét, a vaníliaromát, a maradék tejet, és a megolvasztott margarint.

3. Jól dolgozd össze a masszát, míg elválik az edényfalától, takard le egy konyharuhával és tedd meleg helyre, amíg duplájára kel a tészta (kb. 20-30 perc)!

4. A megkelt tésztát már bátran kiboríthatod a belisztezett gyúródeszkára és a belisztezett sodrófával gyúrd, míg nagyjából 3-5 mm vastagságú, téglalap alakú tésztát nem kapsz.

5. A 30 gramm margarint olvaszd meg és kend be vele a tésztát!

6. Keverd össze a fahéjat és a cukrot, majd egyenletesen szórd el a tészta egész felületén!

7. Szorosan tekerd fel a  hosszabbik oldal mentén és ujjnyi, vagy bő 1 cm vastag szeleteket vágj a tekercsből, a szeleteket pedig szépen helyezd egymás mellé a sütőpapírral bélelt tepsire! Ezután kb. 30 percet pihentesd a tésztát - ennyi idő alatt legalább előmelegszik a sütőd.

8. 190 fokra előmelegített sütőbe mehet a tepsi, nagyjából 20 perc elegendő is a tökéletesen átsült fahéjas csigák eléréséhez. Én tálalás előtt fahéjas  porcukorral szórom meg.

+1 tipp: Ugyanezt a receptet szoktam hasznáálni a kakaós csigához is, csak ott még több kakóport használok, unokáim szerint dől belőle a csoki...



Köszönjük a receptet olvasónknak, Orsinak Hódmezővásárhelyről.

Fotók: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2018.10.18