A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája Imádtam gyermekkoromban a nagyi kakaós kalácsát, amit vasárnaponként sütött. De a legjobb az volt, amikor együtt gyúrhattuk, tekerhettük a tésztát a kalácshoz. A klasszikus csíkos kalács receptjét Jutka küldte Szegedről. Imádtam gyermekkoromban a nagyi kakaós kalácsát, amit vasárnaponként sütött. De a legjobb az volt, amikor együtt gyúrhattuk, tekerhettük a tésztát a kalácshoz. Alig vártam, hogy a tészta megkeljen a meleg sparhelten és a kétféle tésztát (a kakaósat és a fehéret) nyújtás után feltekerhessem. Persze a munka oroszlánrészét a nagyi végezte, én csupán segédkeztem, de roppant fontosnak éreztem mindent, amit az ő irányítása alatt kellett tennem.

Már 3 kisunokám van és a két nagyobbik szeret mellettem sürögni-forogni a konyhában (a harmadik még alig múlt fél éves, egyelőre csak ismerkedik az ízekkel). Így nem volt kérdés, hogy gyerekkorom kedvelt receptjét elkészítem nekik / velük. Amit annak idején én csináltam a nagyi mellett, az adagok kimérése, gyúrás, nyújtás, kenegetés, most ők teszik és néha összeszoruló szívvel gondolok arra, bár látná ezt az én drága nagyikám.

Az örök klasszikus - csíkos kalács

Az eredeti recept nem tartalmaz fahéjat, illetve vaníliát, de mivel a kisunokáim édesszájúak, próbaképp már megcsináltam úgy is, hogy ezekkel a fűszerekkel megbolondítottam a kalács tésztáját.

Csíkos kalács recept - Hozzávalók

- 500 gr liszt
- 4-5 evőkanál cukor
- 50 gr élesztő
- 7,5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2, 5 dl tej
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- vanília, fahéj ízlés szerint (elhagyható)

Az örök klasszikus - csíkos kalács

Csíkos kalács - Elkészítés

1. A kimért lisztbe keverjük bele a sót és 1 evőkanálnyi kivételével az összes cukrot.

2. A lisztkeverékbe szépen morzsoljuk bele a vajat! Közben az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben. A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe és jól összedolgozzuk.

3. Amikor már szép egyenletes a tészta, elfelezzük, külön tálba tesszük és az egyik felébe tegyük a kis vízzel elkevert kakaóport, amivel újra jól összekeverjük. Ekkor tehető a fehér tésztába vaníila, vagy csipetnyi fahéj a kakaós részbe, természetesen még ezt is gyúrjuk bele a tésztába!

4. Mindkét tálat takarjuk le és tegyük meleg helyre, ahol meg tud kelni - az az ideális, ha kétsze akkorára dagad.

5. Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtsuk mindkettőt (először a kakósat, aztán a fehéret), majd fektessük egymásra a két tésztalapot úgy, hogy a kakaós legyen felül, és óvatos, de határozott mozdulatokkal tekerjük fel őket!

6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverés esetén elég a 160 fok is), közben egy tepsin pihentessük a tekercset, nagyjából 20 percig!

7. Amikor a sütő elérte a kívánt hőfokot, kis tejjel vagy olvasztott vajjal kenjük meg,majd mehet a kalács a sütőbe, ahol 30-35 perc alatt gyönyörűen megsül. Amikor kiveszem a sütőből, én mindig megkenem még egy kis tejjel a kalácsot, ezt pillanatok alatt beissza magába, és kihűlés után már szeletelhetem is!

A receptet és a hozzá tartozó történetet Jutka küldte Szegedről, köszönjük!

Fotók: Nagyszülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2018.06.13