10 egyszerű, de fontos szabály, hogy jó nagyszülő legyél: Így kerülheted el a veszekedést a kisunokád szüleivel

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


10 egyszerű, de fontos szabály, hogy jó nagyszülő legyél: Így kerülheted el a veszekedést a kisunokád szüleivel A következő tanácsokat érdemes megfogadnod nagyszülőként, hogy a viszályt még azelőtt elfojtsd, mielőtt az nukleáris robbanófejként felrobbanna. Az anyós-apóssal való kapcsolat sok család számára stresszforrás lehet. Ha ehhez még egy újszülött baba is társul, a dolgok a feszültségtől a robbanásig fajulhatnak.

A következő tanácsokat érdemes megfogadnod nagyszülőként, hogy a viszályt még azelőtt elfojtsd, mielőtt az nukleáris robbanófejként felrobbanna. (Előre szólunk, némi iróniát is felfedezhetsz a megfogalmazásban, ne vedd magadra.)

10 alapszabály, hogy jó nagyszülő legyél



1. Ne akarj ott lenni a szülésnél
Sok nő számára a szülés egy olyan bensőséges helyzet, ahol nem akarnak nézőket látni (még a párjukat sem mindig). Bár biztosan nagyon várod a kisunokád megszületését, de ha a menyed nem szeretné, hogy ott legyél a nagy pillanatnál, ne vedd személyes sértésnek.

2. Ne feledd: az újszülött nem a te gyermeked
A te gyermeked az újszülött apja vagy anyja. Aki most született, ő a te unokád. Csodálatos dolog egy kis újszülött a családban, megértjük, de mivel nem te voltál ott az ágyban, vagy a Balaton-parton - vagy bárhol is készült az a baba -, lehetőleg kerüld "az én pici babám" kifejezést, ha róla beszélsz. Nem is beszélve a furcsa pillantásokról, amiket garantáltan kapni fogsz, ha valakivel összefuttok az utcán, és bemutatod a kis családot: "Ő a fiam, a felesége, és ez pedig (a hasára mutatva) az én kicsikém!" Tudod, az emberek ilyesmi dolgok miatt kerülnek be a hírekbe.



3. Az unokád nem a második esélyt jelenti számodra a gyereknevelésben
Lehet, hogy így visszatekintve úgy érzed, lehettél volna jobb anya vagy apa, több türelemmel, megértéssel, következetességgel, odafigyeléssel. Elképzelhető, hogy azóta rájöttél, néhány dolgot másképp kellett volna csinálnod, amikor volt rá lehetőséged. De ez már a múlt, az unokádon keresztül nem tudod jóvátenni azokat a vélt vagy valós hibákat, melyeket a gyermekeiddel szemben elkövettél. Szóval ne vele akarj bepótolni mindent, hidd el, nem jó ötlet mondjuk az unoka szülinapjára beállítani egy kiskutyával (amit annak idején a gyereked nem kapott meg, hiába kérte), vagy megvenni neki a Disneyland-jegyeket úgy, hogy a szülőkkel nem egyeztettél előtte.

4. Ne adj tanácsokat
Ha az új szülők kíváncsiak a véleményedre, meg fognak kérdezni. Ellenben a kéretlen tanácsokkal csak azt éred el, hogy a nevelési stílusukat kritizálod, vagy akár a hozzáértésüket vonod kétségbe, ezért ilyenbe ne menj bele. Senkinek, főleg egy újdonsült anyukának nincs szüksége arra, hogy azt hallja, hogyan tudna nagyobb rendet tartani otthon, vagy hogy miként tudja leadni a babavárás alatt felszedett plusz kilókat. Azt meg főleg ne mondd, hogy te/a lányod/a szomszéd unokatestvére mennyivel jobban csinált annak idején mindent. Igen, tudjuk, te már felneveltél pár gyereket, van tapasztalatod. De az unokád nevelése nem a te dolgod.

5. Az unokád nem egy bábu
Ne "beszélj" úgy, mintha a kisunokád lennél: "Anyuuuuu, nagyon-nagyon szejetném a következő hétvégét a nagyinál tölteni!" Ez nem csak idegesítő, hanem eléggé passzív-agresszív, ráadásul úgy nézel ki, mint egy idióta. Hacsak nem vagy profi hasbeszélő. Akkor lehet, hogy vicces lesz.

6. Ne rendezz be egy komplett szobát az újszülött kisunokádnak
Hacsak nem kértek fel a szülők teljes munkaidős bébiszitterkedésre (de azért ezt magadtól ne feltételezd!), a babának nem lesz szüksége külön bútorokra nálad.

7. Fogadd el a kisunokád nevét
Megértjük, hogy vannak olyan nevek, amelyek, nos, eléggé kreatívak. Nyugodtan fintorogj, amennyit csak akarsz - de csakis akkor, amikor senki más nem látja. Ám bízd a szülőkre a kisunoka nevét, és bármilyen kacifántos vagy különleges nevet nevet kapott a kicsi, jegyezd meg. Mindenki szereti, ha a saját nevén szólítják.

8. Mielőtt "beugornál" a kisunokádhoz, előtte egyeztesd le a szülőkkel
Bármennyire is ellenállhatatlanok a kisbabák, manapság nem illik csak úgy hívatlanul betoppanni a kisgyerekes családhoz. Hívd fel őket (és nem akkor, amikor már elindultál hozzájuk!), és beszéld meg velük, mikor lenne megfelelő nekik a látogatás. Az a legjobb, ha már pár nappal előtte leegyeztetitek. Hidd el, a kisunokád három nap múlva is ugyanolyan cuki lesz.

9. Ne versenyezz a másik nagyszülőkkel (se a szülőkkel)
A nagyszülőség nem versenysport. Nem az a fontos, hogy a kisunokád kitől kapja a legdrágább vagy legtöbb ajándékot, kivel készül több fotó, kivel megy több programra, ki süt finomabb sütit... nem ezektől lesz jobb a kapcsolatotok, és a folyamatos hasonlítgatás senkit sem tesz boldogabbá. (Azt meg már nem is említjük, amikor valaki az unokát is belevonja ebbe olyan mondatokkal, hogy: Ugye a másik nagyinál/anyuéknál nincs ilyen sok játék/ilyen finom süti? Ne, ezt tényleg ne csináld.)

10. Ha kétségeid vannak, kérdezz a szülőktől
"Nekem te ne mondd, téged is én neveltelek fel!" - Tény, felneveltél pár gyereket. De az is tény, hogy az azóta eltelt 20+ év alatt rengeteg minden változott a gyereknevelés és gyerektáplálás terén. Vedd a szülők kéréseit komolyan, ha pedig bizonytalan vagy valamiben, inkább kérdezz. Ezzel valójában elismered és tiszteletben tartod a szülők döntéseit és határait. Ráadásul a felnőtt (és hangsúlyoznánk: felnőtt!) gyerekednek is jólesik, ha őt és a párját csapatként ismered el - ők mindketten azért küzdenek, hogy a gyermeküknek, azaz a te kisunokádnak jó legyen.

Olvasd el ezt is!
5 ok, amiért az unokának nagyon fontos a nagyszülőhöz való kötődés »


Forrás: A Scarymommy cikke nyomán
Fotó:


Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2023.02.15