Főoldal > Cikkek > Lélekbúvár > A 10 leggyakoribb nagymamatípus - avagy, ilyenek a nagymamák!

A 10 leggyakoribb nagymamatípus - avagy, ilyenek a nagymamák!

Szülőklapja képAzt mondják, hogy a Nagyik Isten ajándékai. Bár sokféle Nagyi létezik, azonban van néhány tipikusan jellemző. Ezekből szedtem össze párat - vendégszerzőnk írása.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2018-08-31
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy hűséges olvasónk, Papp Kriszta édesanya-blogger kedves, olykor csipkelődő írása a nagymamákról, különféle nagymamatípusokról - nem csak a szeptember első vasárnapján esedékes Nagyszülők napjára...

Nagyik - Hányféle nagyi létezik?


Azt mondják, hogy a Nagyik Isten ajándékai.
Ami igaz, az igaz, igencsak jól jönnek a háznál a tanácsaikkal, a figyelmükkel, a segítségeikkel, a kreativitásukkal, a tapasztalataikkal, és még sok egyébb mellett az isteni sütijeikkel.Annyiféle Nagyi létezik, azonban van néhány tipikusan jellemző. Ezekből szedtem össze párat.

1. Az aggódó
Már a terhességet is végigaggódja.

A baba érkezése hatalmas probléma neki, mert még nem zárt ki minden veszélyességi tényezőt az univerzumból. Mindenben és mindenkiben potenciális veszélyforrást lát. A bacilusok és a vírusok esküdt ellensége. Folyamatosan a piciért aggódik, és százféle síkon képes elővetítve bonyolítani a meglévő helyzetet.

Viszont az biztos, hogy a bejárónő kérdés innentől megoldott. Mivel te úgy sem tudod elég jól megcsinálni a takarítás bármely fázisát is, ő labortiszta sterilitást varázsol a lakásban. Az is nagyon jó dolog, hogy egy csomó tényleges veszélyt meg lehet előzni, hála a körültekintő figyelmének.

2. A vidáman gügyögő
Az első pillanatban, amint megpillantja a picit, elfelejt emberül beszélni, viszont kiderül, hogy doktori diplomája van gügyögő halandzsanyelvből. Minden gátlását levetve bohóckodik a kicsivel, furcsa hangokat ad ki, az sem zavarja, hogy a család többi tagja döbbenten nem tudja levenni róla a szemét. Mindenre és mindenkire van egy saját alkotott szava, vagy valami becézett változat. Gyermeketek ez esetben magyarul tőletek fog megtanulni.

Nem tudsz mit tenni ellene, és nem is akarsz, mert a gyerek imádja. Amint meglátja vicces Nagyiját, rögtön fülig szalad a szája, izgatott kapálódzással várja a bolondozást.

Azért nem árt utána nézni van-e logopédus ismerősöd, vagy beszerezni néhány szakkönyvet a témában.

3. A bájosan infantilis
A nagyi titulus ez esetben a kornak jár, viselkedésben kaptál még egy gyereket. Együtt kúszik mászik a picivel, őt is fürdeni küldöd homokozás után, neki is figyelsz az étkezésére, mert a játék hevében minden mást elfelejt. Segítesz neki kiszállni, amikor beszorul a hintába, és rászólsz, hogy a függönyökön nem hintázunk.

Egy ilyen Nagyi nagy kincs, még akkor is, ha többször viszed őt az ügyelettel kisebb-nagyobb zúzódásokkal, rándulásokkal, mint magzatodat, mert a gyerek teljes figyelemkapacitását képes lekötni. Ő a 2in1 Nagyi, mert játszópajtás és dadus egy személyben.

Valamint nincs többet ajándékozási gond. Nem tudod mit vegyél, minek örülne csemetéd? Kérdezd a Nagyit! Ha neki bejön, a gyereknél is nyerő lesz.

4. Az "ő ehhez már túl öreg"
Ő kicsit nehéz eset. Nem mer kettesben maradni a picivel, ami jó, mert így nem probléma, hogy amúgysem mernéd rábízni.

A gyerek bármit csinál, azzal csak a baj van. Túl zajos/túl csendes, túl gyors/túlságosan lusta, túl kicsi/túl nagy... biztos, hogy nem az ő gyerekére ütött az unoka, csakis a másik szülő örökíthette át ezeket a hibás géneket.

Ezt a Nagyit túl kell élni, mármint a látogatásait. Nem túl gyakran, nem túl hosszan.

Ő azért jó, mert..... mert jó, hogy... izé.......... hogy van! Na jó! (Nagyon halkan mondom, nagyon titok, de vele lehet ijesztgetni a gyereket :)

5. A fiatalos
Ő laza. Persze kicsit neheztel rátok, mert ilyen fiatalon nagymamává tettétek, de különben mindent rátok hagy, a ti gyereketek. Ő csak imádja az unokáját, és cipeli magával mindenhova. Csemetétek már három évesen nagyobb társasági életet él, mint amennyi nektek összesen húsz év alatt jut. Ha ti is igényt tartotok gyermeketekre egy közös időtöltésre, időben kell jeleznetek, hogy beférjetek a programba.

Kizárólag a keresztnevén szólítható, a nagymama szó, és egyéb szinonimái hallatán villámokat szór a szeme.

A gyerek imádja, mert pezseg vele az élet. De ti is, mert bármikor számíthattok rá, és jut időtök magatokra, egymásra is.

6. A kedves vidéki
Bármilyen elfoglalt is, az unokázás mindig belefér, de ahhoz helybe kell szállítanotok a megőrzendőt.

A vidéki élet a gyerek számára a Paradicsom. A sok izgalmas, érdekes, szokatlan élmény, az állatok, a növények... csudajó!

A vidéki Nagyinál lehet saját kiskertje gyermekünknek, lehet ő a tojásfelelős, mert az nagyon izgalmas, amikor össze kell szedni őket a fészkekből. Vagy lehet saját cicája, kutyája, esetleg napos csibéje, mert ez a veszteség is bele van kalkulálva a létszámba.

A sütés-főzésről még nem is beszéltem, de a saját barkácscucc sem rossz.

A vidéki Nagyi edzi a gyereket. Te azt mondod ridegtartás, ő azt, hogy immunerősítés. Az persze kicsit bosszantó tud lenni, amikor leszármazottad minden főztödre "A Nagyié finomabb!" kritikát tudja csak mondani.

Szerencsések vagyunk, ha ilyen Nagyink van.

7. A mindent jobban tudó
Ő kicsit fárasztó. Általában te mindent csak majdnem jól csinálsz, de ő majd megmondja a tutit. Te pedig vagy összeveszel vele, vagy nagyokat bólogatsz, és teszed azt, amit amúgy is tennél.

A gyereknevelés különösen sarkalatos kérdés. Ő már nevelt gyereket, és majdnem tökéletes is lett, de nem számolt minden körülménnyel, azért lettél te vagy a párod olyan, amilyen... Te ne ess ebbe a hibába, hallgass rá, különben úgy jársz, mint ő.

Igen, hallgass rá, tanulj a hibáiból, soha ne legyél ilyen nagyi!

Pesze a tudós Nagyi is nagyon szerethető, főleg amíg csendben van. Mert bár bölcs a mondás, miszerint okos ember a más kárából tanul, mi valahogy mégis szeretünk a saját hibáinkból okulni, és nem hallgatni a tapasztaltakra, elkövetni hülyeségeket, sokszor többször is, csak hogy biztosra menjünk. Nem beszélve arról, hogy minden élethelyzet más, mindnek más a megoldása. Ami az egyik helyen működik, arról elképzelhető, hogy csupán csak apróságon múlik, de máshol mégsem válik be.

Viszont amikor gyermeketek kényes, vagy fárasztó kérdéseket tesz föl, olyankor nagyon jól jön a Tudós Nagyi. Csak átirányítod hozzá csemetéteket, mondván, hogy Nagyi úgyis mindent tud, tőle kérdezze. Ilyenkor érdemes elővenni egy adag pattogatott kukoricát, üdítőt, témától függően egy kis csokit, mert remekül lehet szórakozni felmenőd és leszármazottad előadásán. Néha kivéded az egy-két villámló szempár okozta támadást, de jó buli.

8. Az etető
Ő az, akinél a szeretet legkifejezőbb módja, az "Egyél még!" noszogatás. Ha nem eszel, baj van, biztos haragszol rá, vagy nem is szereted. Evés nélkül kivédhetetlen, eszel folyamatosan.

Az unoka külön finomságokban részesül. Nagyinál mindig van rudi, puding, süti, friss pékáru, megbízható felvágott, finom sajtok, egy kis saláta, gyümölcs, csoki, pogácsa, palacsinta, egy kis ma főztem maradék, de bármit azonnal elkészít, amit csak kívánni lehet. Ki ne szeretne ilyeneket enni? Na de folyamatosan?!?

Ebben az esetben érdemes véd és dacszövetséget kötnöd gyermekeddel. Vagyis amikor csemetétek kétnapos böjtkúrába kezd a Nagyihoz való látogatás előtt, hagyod neki, mert kell a hely a nonstop evéshez.

9. A vagány
A vagány Nagyi egyre gyakoribb. Érte rajong gyermeketek. Állandóan szájtátva csüng rajta, és hallgatja a vadabbnál vadabb történeteit. Tetszik neki benne a lazasága, a merészsége, és szinte biztos, hogy ez a fajta nagyi hatalmas humorérzékkel megáldott, tehát tényleg játék és móka a vele töltött idő.

Eddig ez nagyszerű dolog, de az is biztos, hogy míg más gyerek arany nyakláncot kap a nagyszüleitől az általános iskolai ballagására, addig a Vagány Nagyi tetoválóbérletet vesz neki.

Valamint arra is számítani lehet, hogy tőle fogja megtanulni a gyerek az összes káromkodást. Amikor számon kéritek csibétektől a csúnya beszédet, akkor ő meg csak értetlenül néz rátok, nem érti mi a gond, hiszen ő csak nagyiul beszél.

10. A klasszikus
Ő a mesebeli, mégis legvalódibb nagyi. Belőle van a legtöbb. Igazi nagyanyó, aki a biztos pont az életünkben. Olyan mint egy hatalmas tökéletes fa, ami szilárdan gyökerezik a földben. Karjai védelmezően óvnak, mint ahogy a fa lombkoronája véd a tűző naptól, mégis hagy fürdeni a levelei közt átszűrődő sugarak simogató melegében. Vagy amikor esőzésnél megvéd a sűrű lombozat attól, hogy bőrig ázz, de mégis élvezheted az esőcseppek látványát, ritmusos koppanásának hangját, érezheted a meleg, párolgó föld lélekemelő illatát.

Ez a Nagyi nem nevel, nem tanít, ő példát mutat. Mégis többet tanulhatunk tőle, mint bármelyik iskolában. A tőle tanultaknak egész életünkben hasznát vesszük. Az ő szavai fognak örökké a fülünkben csengeni: ahogy Nagyi mondaná...

Nála mindent szabad, ami nem jelenti azt, hogy minden meg is történik. Én azt figyeltem meg, hogy az ilyen nagymamáknál a gyerekeknek csupa jó dolgokra van igényük. Fel sem merül bennük a gondolat, hogy pédául le kéne borotválni a macskát, vagy ki kéne cserélni Nagyi dezodorját Nagyapa borotvahabjára, esetleg kísérletet végezni, hogy a család mely tagjai szerethetik vajon a kávét sóval.

Ennél a Nagyinál viszont gyermekünk megtanul kötni, horgolni, varrni, vagy fát faragni, elsajátítja a főzés alapismereteit és praktikáit. A fiúknál különősen nyerő a csirke belezése és darabolása, megtanul egészségesen viszonyulni az állatokhoz, emberekhez, helyzetekhez, dolgokhoz. Ő az a Nagyi, aki igazi partner számotokra a gyereknevelésben.

És amikor észreveszitek, hogy csemetétek egyre több mindenben hasonlít rá, nem a garancialevél után kutattok kétségbeesetten, hanem a nyugalom jár át benneteket, mert ez igazán nagyszerű dolog!

A Nagyik Isten ajándékai! Lehet, hogy nem a miénk a legtökéletesebb, de szeressük és tiszteljük őket, és ezt adjuk is tudtukra, amíg még lehet - hiszen a Nagyik legnagyobb hibája, hogy nincsenek velünk örökké.

Már nekem is csak az emlékeim vannak.

Ha kíváncsi vagy a szerző egyéb írásaira is, a Kriszta szösszenetei Facebook-oldalon nézz körül!
Korábbi, gyermeknevelés témakörben született írását pedig itt találod, kattints »


Szerző: Papp Kriszta
Fotó: Pixabay

Címkék: nagyi, nagymama, nagymamatípus

Kapcsolódó cikkek

Ilyen nagymamát szeretnék magamnak! - Egy nyolcéves kislány monológja
Ilyen nagymamát szeretnék magamnak! - Egy nyolcéves kislány monológja

"A kertjében tehetnék minden bolondságot, ugrálhatnék a kerítésről, fára mászhatnék, meg kergethetném a nyulakat.." Kedves olvasónk, Zelenka Brigitta küldte el nekünk novelláját, amiben egy nyolcéves kislány mesél arról, mennyire vágyik egy nagymamára.

tovább a cikkre
Balassa Olivia: Az vagy nekem - Gyönyörű vers anyák napjára minden anyukának, nagymamának
Balassa Olivia: Az vagy nekem - Gyönyörű vers anyák napjára minden anyukának, nagymamának

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Lehet ő édesanya vagy nevelőanya, aki felnevelt minket, legyünk neki hálásak csupán azért, hogy ő a mi anyukánk.

tovább a cikkre
Zelenka Brigitta: Isteni ajándék - Születésnapi köszöntő vers az unokának
Zelenka Brigitta: Isteni ajándék - Születésnapi köszöntő vers az unokának

Kedves olvasónk, Brigitta írta Flóra unokájának a verset, születésnapja alkalmából, és kérésének eleget téve nagyon szívesen közzé tesszük ezt a szívmelengető, magával ragadó sorokat. Boldog születésnapot, Flóra!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza