Főoldal > Cikkek > Lélekbúvár > "Ugye te sosem fogsz meghalni?" - Mit mondj a gyereknek a halálról, elmúlásról? Egy édesanya gondolatai halottak napja kapcsán

"Ugye te sosem fogsz meghalni?" - Mit mondj a gyereknek a halálról, elmúlásról? Egy édesanya gondolatai halottak napja kapcsán

Szülőklapja kép"A halál az élet legnagyobb misztériuma. Senki sem tudja pontosan, hogy mi történik velünk a halálunk pillanatában. Ahogy azt sem, hogy mi vár ránk odaát…". Pedagógus szerzőnk elgondolkodtató jegyzete életről, halálról, elmúlásról, elcsendesedésről és a gyerekek nyújtotta igazi boldogságról szól.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2016-10-25
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A halál az élet legnagyobb misztériuma. Senki sem tudja pontosan, hogy mi történik velünk a halálunk pillanatában. Ahogy azt sem, hogy mi vár ránk odaát, vagy, hogy van-e egyáltalán odaát. Ez az egy életünk van csupán vagy újra és újra testet ölt a lelkünk, amíg el nem végezzük a karmikus életfeladatainkat?

Október 31. mindenszentek előestéje - ekkor van az élet és halál legközelebb egymáshoz
A sok kérdés ellenére a halál mégis egy biztos pont mindannyiunk életében. Legyünk bár jók vagy rosszak, egészségesek vagy betegesek, gazdagok vagy szegények, a Kaszás nem válogat - egy nap mindnyájunkért eljön. Többségünk mégis úgy él, mintha sohasem halna meg. Az egész életünk egy nagy rohanás. Család, munka, barátok, a nap 24 órája sem elég, hogy mindenre időnk legyen. Az állandó pörgésben eszünkbe sem jut, hogy egy nap mindennek vége szakad.

Van azonban néhány nap az évben, amikor minden az elmúlásról szól. Október 31. mindenszentek előestéje, más néven Halloween. Az ősi hiedelem szerint ezen a napon a legvékonyabb a válaszvonal az élet és halál mezsgyéje között, és ezen a napon a holtak szellemei visszatérnek a földi világba. A mára már kultikussá vált töklámpással próbálták az emberek távol tartani a gonosz szellemeket, és ezzel mutatták meg az utat a hozzátartozóik hazalátogató szellemeinek.

Mindenszentek november 1.,  halottak napja november 2. - különös hangulatuk van ilyenkor a sírkerteknek
A keresztény kultúrában november 2. halottak napja. Ha az év többi napján nem is, ilyenkor az emberek többsége elzarándokol a temetőbe, hogy lerója tiszteletét az elhunyt hozzátartozói előtt. Valami egészen különleges hangulata van ez idő tájt a sírkerteknek. Egyszerre hátborzongató és megnyugtató érzés végigsétálni a temetőn szürkületkor. Nézni a megannyi pislákoló fényt a sírokra elhelyezett mécsesekben, beszippantani az őszi avar illatát, amely keveredik a füstillatú köddel.

Meg-megállni egy pillanatra idegenek sírjai előtt és elolvasni a márványba vésett neveket és évszámokat. Mindegyik egy életet jelöl. Embereket, akik ugyanúgy élték a mindennapjaikat, ahogy mi. Akik szerettek és gyűlöltek, sírtak és nevettek, terveket szőttek és álmokat dédelgettek. Aztán egy nap elragadta őket a halál. Az évszámokat nézve minden egyes alkalommal elmerengek, mennyire röpke idő is egy élet. Különösen furcsa érzés olyan emberek sírjai előtt állni, akik az én koromban már halottak voltak.

„Megtanultam tisztelni és becsülni az Életet”
Életem 39 éve alatt számtalan életet láttam elillanni. Közel 30 kis kedvenc gazdájaként sűrűn néztem szembe a halállal. Több ízben a karjaim között lehelték ki a lelküket imádott kis barátaim. Mégis minden egyes alkalommal megdöbbenek, milyen vékony a határ élet és halál között. Az egyik pillanatban még ver a szív, a következőben egy utolsó lélegzetvétellel kiszáll a lélek a testből.

Azt mondják, a szem a lélek tükre. Aki már látott életet véget érni, pontosan tudja, mennyire igaz ez a mondás. Abban a pillanatban, hogy a lélek elhagyja a testet, a szem kiüresedik, kifejezéstelenné válik. Mert a testet a lélek tölti meg tartalommal, anélkül földi porhüvely csupán. Bár számtalan alkalommal voltam tanúja a halálnak, felfoghatatlan számomra. Mégis sokat tanultam tőle. Megtanultam tisztelni és becsülni az életet, mert megtapasztaltam, hogy mennyire törékeny.
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés


Mindig szomorúan figyelem azokat, akik nem tudnak örülni az életnek. Akik haragra és gyűlölködésre pazarolják azt a rövid időt, amit a Földön tölthetnek. A kis barátaim olykor igen rövidke élete megtanította, hogy minden áldott nap ki kell fejezni a szeretetünket, és addig kell szeretni, amíg arra lehetőségünk van. Mert, ha már elvesztettük a szeretett lényt, késő a bánat.

„Anyu, ti ugye nem fogtok meghalni?”
Szeretem a halottak napját. Ilyenkor elmerengek az életen és még jobban megbecsülöm azt, ami megadatott. Idén azonban igen felkavaróra sikeredett a temetőlátogatásunk. Arra fel voltam készülve, hogy kislányomtól, Fannitól záporozni fognak a kérdések élettel-halállal kapcsolatban. Jöttek is a kérdések egymás után, én pedig próbáltam hitem és legjobb tudásom szerint megválaszolni ezeket.

„Anya, ti ugye nem fogtok meghalni?” - kérdezte Fanni rémülten. Mivel nem szeretek neki hazudni, fel sem merült, hogy azt válaszoljam, hogy nem. Helyette elütöttem azzal a dolgot, hogy nem áll szándékunkban, és úgy tervezzük, hogy még nagyon sokáig a szülei leszünk. Aztán egyszer csak jött egy kérdés, amire szülőként nem lehet felkészülni. „Én mikor fogok meghalni?” – kérdezte Fanni.  „Majd csak nagyon sokára, amikor már nagyon-nagyon öreg leszel.” – feleltem könnyedén, de közben éreztem, ahogy a gombóc elszorítja a torkomat. „Jó, akkor majd ilyen sírba temessetek engem!” – felelte Fanni egy közeli sírra mutatva.

Anyák és apák, akik eltemették gyermekeiket
Ez volt az a pillanat, amikor eltört nálam a mécses és potyogni kezdtek a könnyeim. „Mi a baj, Anya?” – kérdezte Fanni döbbenten. Én pedig azt hüppögtem, hogy semmi, csak kicsit elszomorodtam. Nem mondhattam el neki, hogy abban a pillanatban meghasadt a szívem. A gondolat, hogy egy napon az ő kis szíve is megszűnik majd dobogni, túl sok volt az amúgy is túlérzékeny anyai lelkemnek. Azt is lenyeltem a könnyeimmel együtt, hogy azokért a szülőkért is sírok, akik átélték az élet legnagyobb tragédiáját, és eltemették a gyereküket. A legrémisztőbb érzés pedig a bizonytalanság volt. Az, hogy nem tudhatom, mikor jön el a számunkra a vég. Azt, hogy mennyi időnk van még együtt. Csak remélni tudom, hogy kegyes lesz hozzánk a sors és még sok-sok közös év áll előttünk.

Miközben számtalan ki nem mondott gondolat cikázott a fejemben, Fanni hirtelen megállt egy szobor előtt és így szólt: „Ez Jézus?” „Igen”- feleltük neki. „Hát, Jézuska, én Barbie házat, Jade babát, kakilós kutyát és korcsolyázó Elzát szeretnék tőled karácsonyra kérni” – kezdte Fanni a kívánságlistájának sorolását. Én pedig sírva nevettem és áldottam az Eget, hogy a gyermeki lélek még ilyen naiv és tudatlan.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy gyermek édesanyja
Fotó: Pixabay

Címkék: halottak napja, halál, elmúlás

Kapcsolódó cikkek

Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?
Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?

Mi számít hagyatéki tartozásnak a jog szerint? Köteles-e az örökös az elmaradt közmű, telefon számlákat, adótartozást, albérleti díjat kifizetni az elhunyt hozzátartozó után? Vissza kell-e fizesse az örökös azt a kölcsöntartozást, amivel az örökhagyó személy még életében eladósította magát? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Gyertyagyújtás halottak napján - Ezekre figyelj, ha kisgyermek is van a közelben
Gyertyagyújtás halottak napján - Ezekre figyelj, ha kisgyermek is van a közelben

Óvintézkedések halottak napján, amelyeknek ugyan egyértelműnek kellene lenniük mindenki számára, aki kisgyermeket gondoz, mégsem árt emlékeztetni magunkat és egymást, mert a baj sajnos gyorsan megvan.

tovább a cikkre
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról az unokának?
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról az unokának?

Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk unokánkkal a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj 2024-ben - itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

vissza vissza