Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai - A család lehet, hogy régi intézmény, és sokszor gondolhatjuk azt is, hogy már ódivatú vagy idejét múlt, mégis a családnál jobbat még senki sem talált ki - vélekedik a legősibb intézményről lelkész szerzőnk, aki újra és újra emlékezet bennünket arra, hogy a családi kapcsolatokat folyamatosan ápolni és gondozni kell. Májust úgy is nevezhetjük, hogy ez a család hónapja. Az első vasárnap az édesanyáké, az utolsó a gyermekeké, május közepe pedig a család világnapja.


Mért fontos a családi összetartozás?


"Anya szüli a gyermeket, az apa a családot"
A Biblia már a tízparancsolatban megmondja: „Tiszteld szüleidet, hogy jól legyen dolgod, és hosszú ideig élhess a Földön.” A bibliai időkben a családra a háznép kifejezést használták. Ma már biztosan meglepődnénk azon, ha valaki háznépünk hogyléte felől érdeklődne. Bár a kifejezés változott, a keret változatlan maradt: a család egy olyan hely, ahol leadhatunk terheinkből, de ahol újabbakat is kaphatunk.



Egy idézet szerint „az édesanya szüli a gyermeket, és az édesapa a családot”. Isten elkötelezett a családok mellett még akkor is, ha ma nagyobb a válások száma. A mai fiatalemberek sok mindennel próbálják meg helyettesíteni a családot. Azonban ennél ideálisabb körülményt egy gyermek felnevelésére, mint a család, még nem találtak ki.

6 DOLOG, AMIVEL A FELNŐTT GYEREKEK BÁNTJÁK MEG AKARATLANUL A SZÜLEIKET »

A család váljon igazi lelki oázissá
Sajnos egyre több úgynevezett mozaik család alakul, ezáltal megnövekedett az egyszülős családok száma, a gyermeknevelést illetően jóval nagyobb teher esik az egyik szülőre. Isten a gyermek nevelését mind a két szülőre bízta. Amit egy feleség és édesanya meg tud valósítani gyermekei napi logisztikájában, az nekünk, férfiaknak nagyobb megterhelést jelentene.

Szükséges hogy családjaink olyan lelki oázissá váljanak, ahol gyermekeink és mi is álarcok nélkül élhetjük meg kapcsolatainkat. A családunkban tanuljuk meg az egymással együttélés szabályait: egymás bátorítását, intését, figyelmeztetését. A család az a hely, ahol életünket gyermekeink folyamatosan figyelik.  

EZÉRT BESZÉLGESSÜNK AZ UNOKÁKKAL RENGETEGET »

"Vigyázzunk családjainkra!"
A mai tizenévesek között egyre többen vannak olyanok, akik azt mondják „gyermeket nem akarok, mert az felborítja az életem”. Szüleink, akik felneveltek minket, lehetőséget adtak az életre, hogy mi is tudjunk lehetőséget adni egy újabb generációnak.



A család lehet, hogy régi intézmény, és sokszor gondolhatjuk azt is, hogy már ódivatú vagy idejétmúlt, mégis, a családnál jobbat még senki sem talált ki. Vigyázzunk tehát a családjainkra, és tegyünk meg mindent azért, hogy családunk hatékonyan és összhangban tudjon működni.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész
Fotó: Freepik/prostooleh, Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2016.05.09