5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus? A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted. A nagyszülők már csak koruknál fogva is könnyebben megbántódnak, ráadásul olyan dolgokon is, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. Sokszor csupán merő figyelmetlenségről van szó. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.


5 dolog, amivel felnőtt gyerekek bántják meg a szüleiket véletlenül


1. A felnőtt gyereked nem hív fel "soha" telefonon
Felnőtt gyerekeid élete számodra egy követhetetlen rohanás: sietnek a munkába, futnak a gyerekekért az oviba, a háztartási munkának pedig se vége, de hossza. Csoda, ha ezek után elfelejtkeznek rólad?
Ők nem tudják, de még nem is sejtik, hogy te sokszor tűkön ülve várod, hogy megcsörrenjen a telefon. Te, akinek már több ideje van, másképpen érzékeled az idő múlását, mint a felnőtt gyerekeid.

Mit tehetsz?
Ne haragudj rájuk, ha nem hívnak túl gyakran, tudd be ezt az állandó rohanásnak és a sok kötelezettségnek. Ha sérelmed van, akkor ne a szomszédnődnek mondogasd, mert ő nem fog tudni segíteni, hanem finoman utalj rá a fiataloknál, hogy neked milyen gyakori telefonos vagy személyes érdeklődés esne jól.
Hidd el, attól még, hogy a gyerekeid nem lógnak állandóan a telefonon, még szeretnek, és gondolnak rád minden nap.



2. A pénzedre mint a saját vagyonukra tekintenek
Talán néha úgy érzed, hogy a gyerekeidnek csak a pénzed kell, csak arra vagy jó nekik, hogy az anyagi gondokból kirántsd őket. Ha fel is hívnak, akkor egyből a lényegre térnek...
A spórolt pénzedért sokat dolgoztál és nélkülöztél, ami egyedül csakis téged illet, és arra költöd, amire csak jólesik - ehhez a felnőtt gyerekeidnek elvileg semmi közük. De azért azt vedd figyelembe, hogy egy kisgyerekes szülőnek nincs túl sok lehetősége az anyagi gyarapodásra, nem vállalhat korlátlanul túlórát, mert az hosszú távon csak a család rovására megy. Az "induló" családnak a segítség most kell, nem pedig évek múlva!

Mit tehetsz?
Attól még, hogy anyagi nehézségeik vannak, az nem azt jelenti, hogy ki is akarnak használni. Ha megteheted, akkor segíts nekik anyagilag, ne felejtsd el, hogy a saját jólétedet te is csak a szüleidnek köszönheted! Ők voltak azok, akik segítettek neked, ha máshogy nem, akkor úgy, hogy a legjobb iskolát, lehetőséget nyújtották számodra, amivel ma sikeres emberré válhattál. Ne vedd zokon, ha a gyerekek pénzt kérnek tőled - ugyanakkor határozottan és legfőképpen finoman utasd el, ha - bármilyen okból is, de  - nem szeretnél nekik adni.

3. Nem lehet számítani rájuk, amikor valóban szükséges lenne
Vannak olyan élethelyzetek, amikor igenis szükség van a felnőtt gyerekeink segítségére, okos tanácsaira. Mennyi, de mennyi olyan helyzet van, amikor épp a nagyszülő nem áll a helyzet magaslatán - a felnőtt gyerekek pedig észre sem veszik, hogy segítségnyújtásban most bizony rajtuk lenne a sor.

Mit tehetsz?
Ha úgy érzed, segítségre szorulnál, de nem kapsz, akkor a sérelmeidet ne magadban fojtsd el, óhajaidat ne a szomszédasszonynak ismételgesd a kertkapun keresztül, hanem inkább indulatmentesen és körmönfont körmondatok nélkül jelezd a felnőtt gyerekeid felé, hogy mire lenne igényed, minek örülnél a leginkább az átmeneti nehézségeid kapcsán, a megváltozott élethelyzetedben. Hidd el, gyerekeid is meg fognak érteni, amint elmagyarázod nekik, miért vagy most összetörve, mit élsz át éppen. Tudasd velük, hogy, mi az, amit konkrétan elvárnál  tőlük, és meddig számítanál a segítségükre. A néma gyereknek anyja sem érti a szavát népi bölcselet fordítva is igaz. Csak a beszéd, legfőképpen pedig a világos beszéd teremhet mindenki számára elfogadható döntéseket és békés családi viszonyt.

4. Nem hívnak meg a jeles családi alkalmakra, ahol úgy érzed, ott lenne a helyed
Ha a tőled telhető legjobb módon ápoltad eddig a nagyszülő-család kapcsolatot, akkor egészen biztosan nem fordul veled ilyen elő, hiszen melyik az a családtag, aki véletlenül elfelejti meghívni a nagymamát vagy a nagypapát az imádott unoka szülinapjára. Ha ilyen "véletlenül" mégis előfordulna, akkor annak bizonyára oka van, és aminek nem árt utánajárni.

Mit tehetsz?
A szülinap elmúltával próbáld meg tisztázni a sérelmeket, félreértéseket. Ne vagdalkozz, ne sértegess, hanem mondd el, hogy neked ez miért esett rosszul. Legyél kompromisszumkész.
Néha teljesen banális dolgok okozzák a félreértéseket. Lehet, hogy éppen csak arról van szó, hogy a kisunokád vendégei most kizárólag az óvodás csoporttársai voltak, és a családi ünneplést a szülők egy másik alkalomra tervezték. Lehet, hogy a szülők ezúttal egy kisebb kirándulással akarták meglepni a gyereket, amit már régóta megígértek neki. Annak, hogy nem hívtak meg, számos érthető oka lehet.
Nem szabad megsértődni, hanem inkább annak kell tapintatosan utánajárni, hogy mi okozta ezt a számodra kellemetlen helyzetet. Bátran kérdezz rá, és ne magadban zsörtölődj! Az is előfordulhat, hogy a konfliktusokat nem lehet áthidalni, akkor ne erőlködj, mert vannak olyan dolgok, amiken nem lehet változtatni, egyszerűen csak el kell fogadni.

5. Már nem mondogatják, hogy: "szeretlek"
Gyerekeid felnőttek, amit észre sem vettél. Neked még mindig ugyanazok a kisgyerekek maradnak, mint akik legszebb emlékeidben élnek. A felnőtt gyerekeknek már nincs igényük arra, hogy az anyukájuk ölébe üljenek - lássuk be.

Mit tehetsz?
Ha nem mondják elég gyakran, hogy szeretlek, akkor mondd helyettük te. Öleld meg őket, és mondd ki hangosan miért szereted a fiadat vagy a lányodat, miért vagy rájuk büszke, miért vagy nekik hálás. Attól még, hogy nem mondogatják, hogy "szeretlek", bizony nagyon is szeretnek!

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2016.04.11