Egyre boldogabbak az emberek, ahogy közelednek a 70. születésnapjukhoz - Mi lehet az oka?

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


Egyre boldogabbak az emberek, ahogy közelednek a 70. születésnapjukhoz - Mi lehet az oka? A brit Egészségügyi Tudományos Tanács hosszú távú vizsgálatában több mint 3000 ember fizikális és mentális egészségét követte nyomon egészen a születéstől fogva. A résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék hogyan érezték magukat a korai 60-as éveikben, majd ismét 68-69 éves korukban. Érdekes lett az eredmény. Egy új tanulmány szerint a hatvanas éveikben járó emberek jó közérzete egyre növekszik, ahogy közelednek a 70. születésnapjukhoz.

Több mint 3000 résztvevő
A brit Egészségügyi Tudományos Tanács hosszú távú vizsgálatában több mint 3000 ember fizikális és mentális egészségét követi nyomon egészen a születéstől fogva. A résztvevőket ebben a mutatásban arra kérték, hogy értékeljék a közérzetüket, lelkiállapotukat a korai 60-as éveikben, majd megismételték a vizsgálatot 68-69 éves korukban.

A University College London kutatói, hogy meg tudják határozni az emberek közérzetét, 14 kérdést tettek fel a vizsgált egyéneknek, egyebek közt, hogy mennyire érzik magukat boldognak, magabiztosnak, ellazultnak vagy éppen hasznosnak.



Boldogabb a 70, mint az 50 vagy a 60?
Az eredményeket kiértékelve megállapították, hogy a résztvevők közérzete 60-64 éves koruktól fogva egyre javult, ahogy közeledtek a 70-hez. Ez annak ellenére így volt, hogy legtöbbük ebben az életkorban már legalább egy krónikus betegségben szenved - mint például ízületi gyulladás vagy cukorbetegség.

A kutatás alátámasztja azokat a korábbi tanulmányokat, amik arra utalnak, hogy a 60-as és 70-es éveikben járó emberek sokkal boldogabbak, mint a késő 40-es, 50-es éveikben járók - utóbbiakról több kutatás is kimutatta, hogy a legboldogtalanabb korcsoport.

Egyelőre nem tudják az okát
Dr. Mai Stafford, a kutatási program vezetőjeként elmondta, nem egyértelmű még számukra, mi okozhatja ezt a pozitív változást. Úgy véli, lehetséges, hogy a javuló közérzet összefüggésben van a társas, szociális kapcsolatok prioritásának megnövekedésével - azaz az idősebb életében már egyre fontosabbak a személyes kapcsolatok. Mindemellett pedig az is megelégedést válthat ki az idősekből, hogy már a nyugdíjas éveiket élvezik.

- 5-ből 1 esetben a közérzet jelentős növekedését tapasztalhatuk a késői életszakaszban, igaz, néhány résztvevőnél visszaesés következett be. A hosszú távú vizsgálat előnye, hogy láthatjuk, az egyének hogyan változnak az idővel. Reméljük, ez lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan feltérképezzük, milyen közös élmények, tapasztalatok köthetők a jó közérzet javulásához, a boldog állapot eléréséhez a késői életszakaszban - nyilatkozta a szakember a BBC Newsnak.

A kutatást egyébként még 1946-ban kezdték, több ezer abban az évben született csecsemő bevonásával.

Forrás: Yahoo News
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2016.03.30