10 szuper ötlet őszi depresszió, lehangoltság ellen - Próbáld ki mindet!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


10 szuper ötlet őszi depresszió, lehangoltság ellen - Próbáld ki mindet! Amikor hamarabb sötétedik, és az idő kezd hűvösebbre fordulni, hajlamosabbak vagyunk a befelé fordulásra és a rosszkedvre. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie! 10 tanács életvezetési szakértőnktől, hogy az őszi napok is tartalmasan és vidáman teljenek. "Itt van az ősz, itt van újra…" hogy Petőfi unos-untalan idézett gondolatával indítsak én is. A nyarat általában fájó szívvel búcsúztatjuk: a szabadságot, a vidámságot, a gondtalanságot siratjuk. Még akkor is, ha az idei nyár a kánikulai rekordjaival sokunkat próbára tett. És hát igen, ha akarjuk, ha nem, itt van az ősz, itt van újra…- Hogy könnyebben teljenek az őszi napok, Gécziné Galla Krisztina családpedagógus osztotta meg velünk gondolatait és tanácsait.

Őszi fáradtság? Kedvetlenség a rossz idő miatt?
Az őszről elsőként szinte mindenkinek a lombhullás, az esős, ködös napok, a korai sötétedés, az elmúlás jut eszébe. És ezek a gondolatok bizony lehangolóak! Sokan keresnek fel ilyenkor azzal a panasszal, hogy levertebbek, erőt vesz rajtuk az őszi fáradtság, nincs igazán hangulatuk kimozdulni a lakásból sem, kedvetlenek, már-már depressziósak.

10 tanács az őszi depresszió ellen


Mivel tegyük vidámmá az őszi mindennapokat?
Általánosságban azt írhatnám: legyünk pozitívabbak, lássuk meg a körülöttünk levő szépségeket. De hát ez egyrészt minden évszakra igaz, másrészt ez az a fajta jó tanács, amivel istenigazából nem tudunk mit kezdeni. Aki meg rosszkedvű, az még inkább üres frázisnak tartja ezt a bölcsességet - teszem hozzá jogosan.

A következőkben ezért álljon itt néhány gondolat, konkrét ötlet, ami segíthet átvészelni az elkövetkező hónapokat:

1. Közös séták és vidám őszi alkotások
Az ősz a termés beérésének, begyűjtésének is az ideje. Gyűjtsünk mi is az unokákkal különféle terméseket, színes ágakat, és készítsünk belőle vidám kompozíciókat! A közös séta, kirándulás kiváló alkalom a beszélgetésre, a kompozíciók elkészítése pedig játéknak sem utolsó!

2. Őszi levelek gyűjtése
A természet őszi színei páratlanok, gyönyörködjünk bátran akár a napsugártól ragyogó, akár az esőtől fénylő levelekben! Gyűjthetünk is belőlük egy csokorra valót a vázába, vagy lepréselve kitűnő alkotások készülhetnek a kisunokák segítségével! Az interneten jobbnál jobb kreatív ötleteket találhatunk a hagyományosnak számító levéllenyomatok, vagy ragasztott képek mellé.



3. Kreatív befőttek télire
Ha van időnk, kedvünk, főzzünk be! A mai korszerű készítményekkel nem rémes feladat, ráadásul ebbe is jól bevonhatók akár már az óvodás korú unokák is! Közben mesélhetünk régi történeteinkből: a mi gyerekkorunk őszi emlékeiből. Ráadásul itt is kiélhetjük kreativitásunkat: próbáljunk ki különleges ízesítéseket a jól beváltak mellett, készítsünk egyedi címkéket az üvegekre, csinos „huzatokat” a fedelekre! Ha végignézünk a polcon sorakozó eredményen, biztosan jókedvre derülünk! (Esetleg gondolhatunk arra is, hogy milyen jó kis karácsonyi ajándékok lehetnek majd az eltett finomságok…)

4. Selejtezés és adakozás
A hűvösebb idő beköszöntével előkerülnek a melegebb ruhák. Nézzük át őket, és azoktól, amelyeket az elmúlt évben nem viseltük, gondolkodás nélkül váljunk meg! Sok helyen van lehetőség arra, hogy használt holminkkal másoknak segítsünk. Az adakozás pedig melegséggel tölti el az ember szívét - és máris jobb kedvre derülünk! Esetleg tarthatunk az unokákkal együtt beöltözős divatbemutatót, készíthetünk egymásról vicces, vidám képeket a pakolás közben. Játszhatunk színházast is, akár úgy, hogy életre keltjük a jelmezeinket, történetet kerekítve az elképzelt figurák köré.

5. Cserebere délután a barátnőkkel
De barátnőkkel is tarthatunk cserebere délutánt, ahol egymás feleslegessé vált ruhatárából szemezgethetünk. Ez a fajta mulatság nem csak a tinik kiváltsága lehet! Ráadásul biztos vagyok benne, hogy egy-egy darab mindenkinek akad a ruhatárában, amihez fűződik egy kedves, mulatságos, vagy szép története. Elevenítsük fel ezeket egy tea mellett a válogatás közben, és máris elfelejtjük, hogy az őszi eső kopog az ablakon!

6. Színes öltözékek, merész kiegészítők
És ha már kezelésbe vettük az őszi ruhatárunkat: nehogy száműzzük a vidám színeket, csak mert őszre fordult az idő! Egy meleg narancssárga, egy vidám piros, egy puha kék, egy ropogós zöld, és máris energikusabb a napunk! A kendők kiváló segítőink ebben, akár csak a nyakunk köré kanyarítva, akár vállunkra terítve. És a nagypapáknak se árt egy-egy színes ing, egy merészebb nyakkendő, egy vidámabb mellény! Ki ne érezné magát fiatalosnak, lendületesnek így?

7. Lakásdekoráció - őszi hangulat otthon
A lakásunkat is színesíthetjük bátran! Néhány vidám párna, puha pléd, kiegészítő, sokat javíthat a hangulatunkon! Néha az is elég, ha egy-egy szoba kiegészítőit megcseréljük, és máris újabb, frissebb a környezetünk. Olcsón kaphatók már őszi lakásdíszek is a színes dísztököktől kezdve a hangulatos kopogtató-koszorúkon át, a mókás-kedves kis figurákig. Akik szívesen barkácsolnak otthon, természetesen maguk is készíthetnek ilyen kisebb-nagyobb díszeket - ebben az unokák komoly segítségek lehetnek, hiszen ők már az óvodában szebbnél-szebb műveket kreálnak!

8. Gasztrofesztiválok ősszel
Az ősz a különféle gasztronómiai fesztiválok ideje is. Biztos találunk a pénztárcánknak, ízlésünknek megfelelőt közöttük. Kiváló nagycsaládos program lehet: nagyszülők, szülők, gyerekek egyaránt találhatnak maguknak megfelelő szórakozást ezeken a rendezvényeken. Kóstoljunk meg különlegességeket, kísérletezzünk aztán a saját konyhánkban is hasonló újításokkal! Akár a párunkkal, akár a gyermekünkkel, akár az unokánkkal való közös főzés mindig nagy élmény, a végeredménytől függetlenül!

9. Kimozdulás otthonról
Akár kirándulásról, akár fesztiválról, akár csak egy sétáról vagy moziról van szó – egy a fontos: mozduljunk ki otthonról! Nincs helye a kifogásoknak; eddig a kánikulára panaszkodtunk, most meg az esőre/szélre/ködre?! Rossz időben a múzeumok, mozik, színházak kínálata, vagy csak egy jó kis beszélgetés a barátokkal egy süti mellett biztosítja, hogy feltöltődjünk. Jó időben pedig a lehetőségek tárháza korlátlan: induljunk hát neki! Ne feledjük, hogy ha ingerszegénnyé tesszük saját hétköznapjainkat, valóban beszürkítjük az életünket.

10. Hangolódás az őszre
Végül, de nem utolsó sorban pedig fejezzük csak be az idézetet: "Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig énnekem…"!

Szerző: Gécziné Galla Krisztina családpedagógus
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.10.12