Tabutéma - Érettebb nő, fiatalabb férfi - Működhet-e a kapcsolatuk?

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


Tabutéma - Érettebb nő, fiatalabb férfi - Működhet-e a kapcsolatuk? Miért ítélik el azt a nőt, aki nála jóval fiatalabb férfival jár? Mit tud nyújtani a nőnek egy ilyen kapcsolat? Melyek lehetnek a nagy korkülönbségből fakadó együttélés buktatói? Van-e reális esélye a különböző korú párok szerelmének? Sok nő gondolja úgy, hogy nem illő dolog egy nála fiatalabb férfival járni, illetve az ilyen kapcsolatból úgysem lesz semmi. Ezért az ilyen helyzetben lévő nő bűnösnek érzi magát, és igyekszik rejtegetni kapcsolatát. Abszurd dolog, hogy ugyanakkor egy idős férfi nyugodtan tarthat fent kapcsolatot egy nála sokkal fiatalabb nővel, aki akár a lánya, ha nem az unokája lehetne – írja a gépnarancs.hu Idősebb nő, fiatalabb férfi>> című írásában.
Az egyeseknek pikáns, míg másoknak tabut jelentő témáról Marina Pisetzky római pszichológusnő így fejti ki a véleményét.

– Miért ítélik el azt a nőt, aki nála fiatalabb férfival jár?
– A nőt történelmileg gyengének, gyámolításra szorulónak tekintették. A hetvenes évek emancipációjával a nők helyezte ugyan megváltozott, de ez a felfogás még mindig él. Ezért egy idősebb férfi által védett és támogatott nő helyzete elfogadott, míg, ha egy nő fiatalabb férfit választ, azt még napjainkban is valami amorális és nehezen elfogható dolognak tartják.

– Mi történik azzal a nővel, aki nála fiatalabb férfibe szeret bele?
- Egy fiatalabb férfival való kapcsolatnak gyakran fiatalító hatása van. Egy lélegzetvételnyi oxigént jelent számára, úgy érzi, hogy fiatal és újra él.

– Milyen típusú nőkről beszélünk?
– Általában azok a nők, akik beleszeretnek egy fiatalabb férfiba, felelős személyek, akik korában hagyományosan választottak. A találkozás a fiatal szeretővel nem ritkán egy házasság vagy kapcsolat végén következik be, amelyek illúzióvesztetté tették a nőt. Az új találkozás ezért jelent számára friss levegőt.



A nők, akik beleszeretnek egy fiatalabb férfiba, felelős személyek, akik korában hagyományosan választottak

– Gyakran halljuk, hogy a fiatalabb férfiak nem tudnak biztonságot nyújtani. Mit ad a nőnek ez a kapcsolat?
– Szabadabb, spontánabb lehet, mint korábban. Újra rájöhet a lelkesedés, az álmodozás ízére. Az ilyen kapcsolatoknak csak egy kis százaléka születik narcisztikus problémákból vagy az öregedéstől való félelemből. Ezekben az esetekben a fiatalabb partnerre azért van szükség, hogy a nő megnyugtassa magát a saját hódító képességeit illetően.

– Milyen akadályokkal találkozhat a nő, ha egy nála sokkal fiatalabb férfit választ?
– Az erotikus és az érzelmi vonal lehet jó, vagy jobb, mint az azonos korú pároknál, de a jövőkép kialakítása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a pár sokáig együtt maradjon. A nőnek sokszor szembe kell néznie környezete helytelenítésével, még a közeli rokonok részéről is. A leggyakrabban éppen a férfi szülei elégedetlenek, és úgy ítélik meg, hogy a nő “elcsábította” a fiúkat. A másik probléma lehet a baráti kör. Itt a korkülönbség érezhetővé válik, a felek kényelmetlenül érezhetik magukat a partner társaságával. De ha a szerelem erős, ezek a körülmények nem vezetnek a kapcsolat válságához. Fontos azonban, hogy végiggondolják, az élet egyes fázisaiban megváltozhatnak az igényeik.

– Ha például a nő gyereket akar, a férfi pedig még nem érzi magát felkészültnek erre?
- Ez fontos probléma, gyakran megtörténik, hogy a nő nem halogatható biológiai okok miatt gyereket akar, de a férfi még nem akar apa lenni, mert nem elég érett rá, vagy nem rendelkezik stabil gazdasági vagy szakmai háttérrel. De történhet fordítva is, amikor a nőnek nem lehet gyereke, vagy nem akar. Mindenesetre, aki egy nagyon fiatalemberrel lép kapcsolatba, annak számolnia kell azzal, hogy néhány éven belül a férfi radikálisan mást akarhat.

– Kitarthatnak egymás mellett a különböző korú párok?
– Az életkori különbség minden bizonnyal hat, de sokkal többet számít az érettség és a kapcsolat minősége, amelyet együtt építenek. Ezzel pedig mindig törődni kell, a korkülönbségen túl is.

Szöveg és fotó: Gépnarancs

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2015.02.26