Lufiból labda: csak 5 dolog kell hozzá - Így készítsd el!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Lufiból labda: csak 5 dolog kell hozzá - Így készítsd el! Készítsetek lufi-labdát a gyerekkel közösen! 10 perc alatt megvan, nem kell hozzá nagy hely, ráadásul rendkívül fejleszti a gyerekek kreativitását és finommotorikáját! A lufi-labdák variációja végtelen. Versenyezhettek is, hogy kié lesz a szebb. Lufi és liszt mindig akad otthon egy gyerekes háztartásban, így a lenti lufi-labdát bármikor és bármilyen kis lakásban el lehet készíteni. Ebből a két egyszerű hozzávalóból tetszés szerint változatos színű, alakú ás mintájú lufi-labdácskák készíthetők.

A lufi-labdák elkészítése nem csak remek alkotó tevékenység, amivel a gyerekeket hosszú időre le lehet kötni, hanem sokáig használható több célú játék is lehet. Lehet például célbadobósat játszani, de ebben a cikkünkben még több ötletet találsz: 47 benti mozgásos játék örökmozgó gyerekeknek »




Mutatjuk a lufi-labda elkészítését lépésről-lépésre. Elkészíteni gyorsabb lesz, mint a teendőket végigolvasni.

Hozzávalók a lufilabdákhoz:
Színes lufik
Széles szájú pet-palack
Olló
Liszt
Pillanatragasztó (opcionálisan)

1. Lépés
Végy egy széles szájú pet-palackot, és töltsd fel kellő mennyiségű liszttel.
Fújd fel a lufit, majd a végét tekerd el jó sokszor, hogy ne akarjon belőle egyből kiszökni a levegő. Majd a képen látható módon ügyesen helyezd rá a lufi száját a lisztes pet-palackra.




2. Lépés
Egy ügyes mozdulattal fordítsd meg a lufit és a lisztes palackot, és szórd bele a lisztet a lufi belsejébe.




3. Lépés
A lufi nem csak liszttel, hanem természetesen levegővel is tele lesz. A felesleges levegőt engedd ki, egy picit masszírozd meg a labdácskát, nyomogasd meg, hogy az összes levegő eltávozzon a liszt közül, mert arra most már egyáltalán nem lesz szükség.




4. Lépés
Szépen tisztogasd le a liszttől a töltött lufi külsejét, majd egy ollóval skalpold meg a lufit. Így látszódni fog a liszt, de ne aggódj, mert máris kerül rá egy újabb lufi réteg, ami ezt el fogja fedni.




5. Lépés
Fogj egy újabb lufit, és az előzőhöz hasonlóan skalpold meg. Ez a lufiréteg ugyanis egy záróréteg funkciót fog betölteni.




6. Lépés
Ezt az új lufiréteget húzd rá az előző már liszttel teli félkész lufi-labdára. Úgy kell ráhúzni, rásimogatni, hogy az új (záró)lufiréteg az előző lufi-labda lisztes száját tökéletesen befedje, tökéletesen lezárja - tehát fejjel lefelé húzzuk rá a záróréteget.




7. Lépés
Ezen a lenti képen jól látszik, ahogy a záróréteg szája ellentétes oldalra került, mint ahol a liszttel töltött lufi-labda szája volt. Így záródik le tökéletesen a liszt, így nem fog később kifolyni a lufiból a beltartalom.




8. Lépés
Ha nagyon precíz szeretnél lenni, akkor pillanatragasztóval oda is lehet erősíteni az új réteget a már meglévő labdácskához, de nem fontos. Akár 4-5 újabb lufiréteget is rá lehet tenni a labdára, ami azért is hasznos, mert egyrészt akkor jobban zár labdácska, másrészt mert addig is ügyesedik a kisgyerek keze.




9. Lépés
Itt már csak egy egyszerű dekorációs lépésről van szó. A sárga lufira fekete „nindzsa maszkot húzunk”. Fekete lufiból ollóval kivágunk egy tetszés szerinti mintát…




10. Lépés
…olyan vágási technikával, mint amikor a gyerekek ollóval papírból „asztalterítőt” készítenek.




11. Lépés
Végül a fekete „nindzsa maszkot” ráhúzzuk a sárga lufi-labdára. Kész a nindzsa-labda!




12. Lépés - Jó szórakozást!




Videó - Így készül a lufi-labda
A fenti lépéseket akár videón is megnézheted.


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2015.10.15