Barátfüle recept - Így készül a lekváros derelye

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Barátfüle recept - Így készül a lekváros derelye Barátfülét szinte bármikor készíthetünk, amikor csak kedvünk támad, ugyanis a szükséges hozzávalók rendszerint mindig megtalálhatók a kamrában. Attól sem kell megrettenni, ha nincs otthon gyúrófád és -deszkád, mert azt is ki lehet kerülni. Mutatjuk a finom, lekvártól tocsogó derelye receptjét. A barátfüle burgonyás tésztájának elkészítéséhez eredetileg gyúródeszka és gyúrófa szükséges, ami egy kevésbé süteményes háziasszony háztartásából lehet, hogy hiányzik.

Akinek nincs otthon gyúródeszkája és sodrófája, de mégis szeretné elkészíteni a finom lekváros derelyét, az bátran használja a letakarított belisztezett konyhaasztalt deszka gyanánt. És a gyúrófát egy tiszta, de ugyancsak belisztezett üres borosüveggel helyettesítse. A forró, lekvártól tocsogó fahéjillatú végeredményen mindez mit sem fog változtatni.

Lekváros derelye, azaz barátfüle recept


Hozzávalók a tésztához:
1 kiló főtt burgonya
30 deka búzaliszt
2 evőkanál olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás

kevés cukor




Töltelékhez:
szilvalekvár (vagy amilyet a család szeret)

Bundához:
zsemlemorzsa
10 deka vaj
fahéjas porcukor

Elkészítés
1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd krumplipasszírozón áttörjük.
2. Ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojás, sót, cukrot - és rugalmas, puha burgonyás tésztát gyúrunk belőle.
3. Lisztezett deszkán vagy konyhaasztalon kinyújtjuk a tésztát.
4. Derelyevágóval egyforma négyzeteket formázunk, majd a négyzeteket összepárosítjuk.
5. A derelye alsó részére lekvárt teszünk, majd a derelye felső tésztájával beborítjuk a lekváros alsó részt.
6. Az "összeragasztott" derelyét finoman ellapogatjuk, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és a széleit finoman körbenyomkodjuk, hogy a fővés közben ne jöjjön ki belőle a lekvár.
7. Lobogó enyhén sós vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a derelyéket. (Ha már feljön a víz felszínére, akkor kezd jó lenni).
Tipp: Ne rakjuk egy főzővízbe az összes derelyét, hanem inkább három részletben főzzük ki őket - így nem fognak összeragadni. A főző vízbe akár egy pár csepp olajat is tehetünk.
8. Miközben főnek a finom derelyék, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, amibe egy kevés fahéjas porcukrot is szórunk.
9. Az elkészült csupasz derelyéket beleforgatjuk a "bundába".
10. Tálaláskor gazdagon megszórjuk még több fahéjas porcukorral.

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.02.12