Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el

10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el

Szülőklapja kép10 alternatív házi feladatot szánunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre! Neked, mint nagyszülőnek csupán annyi ezzel a dolgod, hogy ellenőrzöd, hogy a gyerek elkészíti-e a leckéjét az őszi szünet végére. Ne aggódj, ezek mind olyan házik lesznek, amit minden gyerek szeretni fog…

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-10-26
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mire elérkezik az őszi szünet, addigra a legtöbb iskolás gyerek teljesen elfárad. A nyáron könnyedén feltöltött jókedvraktár ilyen korra már teljesen kiürül - a téli ünnepek pedig még túlságosan messze vannak. Éppen ezért az őszi szünet minden napját ki kell élvezni, hogy az iskolás gyerek testileg-lelkileg újra erőre kaphasson.

Cikkünkben 10 alternatív házi feladatot adunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre, és téged, mint nagyszülőt bízunk meg azzal a feladattal, hogy ellenőrizd a gyereket! Ha kedvet érzel hozzá, akár te is magad is segíthetsz neki a lecke elkészítésében.

10 ALTERNATÍV HÁZI FELADAT ISKOLÁSOKNAK AZ ŐSZI SZÜNETRE
1. Aludj, amilyen sokáig csak tudsz!


Alvásra a fejlődés szempontjából éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint az evésre és ivásra. A fiziológiás alvás az agy és ezáltal az egész szervezet regenerációs periódusa. Az alvás alatt a növekedési hormonok termelődése intenzívebb, és maga a növekedési folyamat is. (Újszülöttekben a szükséges napi alvási idő 16-18 óra, csecsemőkben 14-16 óra, kisgyermekekben 10-12 óra, fiatal felnőttkorban 8-10 óra, felnőttkorban 8 óra, idős korban 6-8 óra alvásra van szükség).

2. Sétálj jó nagyokat a friss levegőn!


Az oxigén dús szabad levegő a gyerekek szervezetében felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, amitől a gyerekeknek jobb lesz az étvágyuk, az emésztésük és elaludni is könnyebben fognak.

Azok a kisgyerekek, akik nem mozognak elegendőt a szabad levegőn, este 6 óra után kezelhetetlenné, nyűgössé válnak. Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát kellene a szabad levegőn töltenie. A friss levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, így kevésbé lesznek betegesek a tanév elkövetkezendő időszakában.


3. Menj minél többet játszótérre, sportpályára, gyerektársaságba!


A kortárs gyerekkel való játék rendkívül jótékony hatású, és egy sor szociális képességet megerősít, például a kitartást, küzdőszellemet, magabiztos fellépést, empátiát, a közösséghez tartozás élményét, stb.

4. Olvass olyan könyvet, amihez kedved van!


Az olvasással rengeteg új ismeretre teszünk szert, és miközben a gyerek egy érdekes történetet, témát olvas, aközben hosszasan elgondolkodik a leírtakon, összefüggéseket keres, fantáziál, megkeresi magát az adott műben, visszacsatolást kap arról, hogy ami vele történik, az mással is éppúgy megeshet - és ez mind építőleg hat a személyiségfejlődésére.
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés


Ha a gyerek szereti a könyveket, akkor minden mást is könnyebben fog megtanulni. Arról nem szólva, hogy mára több kutatás bizonyította: aki olvas, nem csak tovább él, hanem az sikeresebb felnőtt lesz, és könnyebben boldogul majd az életben.


5. Vedd magad körül barátokkal, kerüld azokat, akik mindig megszólnak!


A szünetben a gyerek csak olyan személyekkel találkozzon, akikkel valóban szívesen tölti együtt a szabadidejét! Kerülni kell azok társaságát, akik „beszólnak”, kritizálják őt, akik nem értékelik kellően. Sokszor már csak attól feltöltődünk lelkileg, ha pozitív emberekkel vesszük körül magunkat.


6. Tölts minél több időt az őszi természetben!


Töltsünk a gyerekkel minél több időt az elcsendesülő, rozsdabarna természetben. Nézni halkan a madarak vonulását, csodálni a víz csendjét… - a visszavonulás, elcsendesedés segít majd abban, hogy a gyerek feloldja a benne meghúzódó feszültségeket, rendezze saját gondolatait, és újult erővel vesse bele magát a szünet utáni feladatokba.


7. Gondolkozz el elődeink üzenetén!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolkozz azon, mit üzenhet az az ősrégi mondás: "aki korán kel, aranyat lel". Tedd fel neki a kérdést a szünet elején, és térj rá vissza a szünet végén.

8. Ne mindig csak kérj, hanem időnként legyél hálás!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolja végig a szünetben, hogy mennyi minden jó dolog történt vele mostanában, és miért mondhatja magát szerencsésnek - erről készítsen írásos feljegyzést is! Bátorítsd arra, hogy fejezze ki háláját időnként a szüleinek is!

9. Tartsd az arcodat a nap felé!


Ha a szürke, borongós időben kisütne a nap, akkor tartsuk arcunkat a nap felé! Nem csak hogy egyből jókedvre derül tőle gyerek és felnőtt, hanem még az egészségünkkel is jót teszünk. A napsütés aktivizálja azokat az elővitaminokat, amelyek a szervezet számára szükséges D-vitamin előállításához. Ha süt a nap, akkor sétáljunk mindig az utca napos oldalán, és soha ne az árnyékban!


10. Mosolyogj minden szembejövő emberre!


Tanácsold a gyereknek, hogy a szünidő egy általa kiválasztott napján kivétel nélkül mosolyogjon rá mindenkire! Érdekes lesz megfigyelnie, hogy mennyire másként fognak vele bánni az emberek akkor, amikor mosolyog, és mennyivel több jó dolog fog vele történni aznap. Több kutatás is bizonyítja, hogy ha az ember szándékosan mosolyogni kezd, kedve határozottan javul.


11. Nevess annyit, amennyit csak bírsz!

Mert aki sokat nevet, az egészségesebb! Már a szándékos, tudatos nevetés is elősegíti a boldogsághormonok termelését, és oldja a stresszt. A nevetés egyértelműen levezeti a feszültséget, ezért is van az, hogy az ember egy hatalmas nevetés után szó szerint kifárad. A gyerek kezébe adjunk viccgyűjteményt, nézzen neki való vígjátékokat, töltsön le az internetről véget nem érő nevetéseket, vagy egyszerűen csak nézess vele nevető emberekről készült fotókat! Ha elég hosszan nézi a vidám arcokat, akkor láncreakcióként belőle is kifakad majd a nevetés, és egyből jókedvre derül – elvégre is erre van a legnagyobb szüksége.

Fotó: Pixabay

Címkék: unoka, gyerek, őszi szünet, iskola, iskolás gyerek, játék, szabadidő, mozgás, sport, levegő

Kapcsolódó cikkek

Kreatív játékötletek őszi napokra
Kreatív játékötletek őszi napokra

"A fejlesztés első törvénye, hogy nem lehet eléggé korán elkezdeni" - mondja Klein Sándor A kreativitás pszichológiája című írásában. Valóban, minél hamarabb ragadjuk meg a dolgok "végét", annál tudatosabbak vagyunk abban, mi történik bennünk és körülöttünk

tovább a cikkre
Őszi versek - esőről, szélről és a gólyákról
Őszi versek - esőről, szélről és a gólyákról

Vége a jó meleg nyárnak... egyre színesebb a világ, ahogy sárgulnak a falevelek.
Sétáljunk, keressünk terméseket, közben mondjunk néhány versikét!

tovább a cikkre
Őszi játékok gyerekeknek: Falevélből korona készítés
Őszi játékok gyerekeknek: Falevélből korona készítés

Mozdítsuk ki a gyerekeket a tévé elől, és játszunk velük a szabadban! Készítsünk velük közösen „Őszi koronát”! A jó levegőn sétálgatva, beszélgethetünk velük a természetről, miközben összegyűjtjük az útközben talált legszebb őszi faleveleket. Ha ez megvan, akkor ilyen könnyen elkészíthető a kreatív fejdísz. Imádni fogják!

tovább a cikkre
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda

Az őszt nemcsak szépsége miatt szeretjük. Imádunk a friss avarban mászkálni, élvezzük a levelek ropogását a lábunk alatt. A sétából soha nem térünk haza üres kézzel, mindig hazavisszük a szép, egészséges leveleket, hogy képeket készítsünk belőlük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj 2024-ben - itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

vissza vissza