Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után? Egy zseniális ötlet, amit próbálj ki!

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után? Egy zseniális ötlet, amit próbálj ki! Ismerős a szituáció, amikor egy kiadós, több órás játék után úgy néz ki az unoka körül minden, mintha robbantottak volna? A kisautók, babaruhák szerteszét hevernek, az építőkockáktól pedig végig sem lehet menni a nappalin. Ha ilyenkor a kisgyereket nem tudjuk rávenni a rendrakásra, akkor egy ötletes és cseles módszerhez kell folyamodnunk. Egy kedves nagymama küldött a Wunderbare Enkel (csodálatos nagyszülők) német nagyszülőportál szerkesztőségébe egy emailt, és arról faggatta a német kollégákat, hogy miként is lehet rávenni a kisunokát a rendrakásra. Ekkor jött a külföldi pedagógusszakértők kedves Zoli-zoknibáb ötlete...

Zoli zoknibáb ugyanis egy olyan képzeletbeli figura, aki segít az unokának elpakolni a gyerekszobát!


Zoli zoknibábnak később lehet akár barátja, kistestvére is, akivel megoszthatja örömét-bánatát

Nem a gyerek rak rendet, hanem Zoli zoknibáb
Amikor több órás önfeledt játék után a gyerekszoba romokban áll: a földön mindenhol építőkockák hevernek szerteszét, a babaruhák rendetlenül össze-vissza vannak hajigálva, kisautókra lépünk a szoba minden szegletében, amerre csak járunk - ilyenkor természetesen egy unokának sincs különösebb kedve a rendrakáshoz. Ekkor hívhatjuk segítségül Zoli zoknibábot.

Ezt tegyük úgy, hogy lényegében nem is az unoka kezd el pakolni maga után, hanem Zoli zoknibáb. Így az elpakolás feladata és terhe az unokáról észrevétlenül lekerül, és azt ő maga helyezi át a képzeletbeli figurájára.

Mindezt úgy kell elképzelni, hogy az unoka maga pakol - kezében a bábbal; miközben beleéli magát a fantáziajátékba, fel sem fog tűnni neki, hogy nem Zoli zoknibáb rak rendet, hanem bizony ő maga.

Zoli zoknibáb mindig is megmaradhat egy képzeletbeli személynek, aki mindig tettre és rajtra kész bármikor, amikor csak gondolunk rá, és amikor segítségül hívjuk.


Zoli zoknibábnal lehet egy rendszeresített helye - játékosdoboz és színes takaró segítségével már kész is a bábsszínház

További tippek - bábozáshoz

1. Zoli zoknibáb akár kézibáb is lehet, akit kedvező olyan tulajdonságokkal ruházhatunk fel, olyannal, amilyennel csak szeretnénk.

2. Zoli zoknibáb készüljön pihi-puhi anyagból, akihez bármikor oda tud bújnia kisgyermek, vagy akár az esti elalváshoz az ágyba is magával viheti.

3. Zoli zoknibábnak kölcsönözhetünk "szinkronhangot", aki kedves és tanulságos történeteket mesél a kisgyermeknek, aki biztatja az unokát a rendrakásra vagy egyszerűen csak jókat beszélget vele.


Zoli zoknibábot vihetjük magunkkal a buszra, vonatra, aki elmagyarázza az unokának, hogy kell viselkedni a tömegközlekedési eszközökön...


Forrás: wunderbare-enkel.de
Indexkép: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.07.28