Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában

5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában

Szülőklapja képEzzel az 5 végtelenül egyszerű játékkal te is könnyen fejlesztheted gyermeked, unokád téri tájékozódását, ami majd az íráshoz lesz szükséges; figyelmét, hogy kellően követni tudja a tanító nénit; beszédét, hogy szépen menjen a hangos olvasás az iskolában.

Szerző: Hullán Gabriella
2016-02-02
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Hullán Gabriella
Gyógypedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A játék egy gyerek számára nem pusztán szórakozás, de nagyon sokat tanulhat is belőle - ez még akkor is igaz, ha kifejezetten fejleszteni szeretnéd az unokád.

Ne azt tedd, hogy minden alkalommal, amikor csak teheted, rákényszeríted az asztalnál végzendő feladatok megoldására, netán életkorának nem megfelelő írásgyakorlatokra - hanem ennél jóval ügyesebben, trükkösebben és hatékonyabban csiszolhatod a képességeit úgy, hogy észre sem fogja venni!


 
Az alábbi feladatokat a kisgyermek sokkal inkább játéknak, mintsem feladatnak fogja tekinteni. Minél többet játsszátok ezeket a játékokat közösen az unokával, hogy magabiztosabban sajátítsa majd el az írást-olvasást az iskolában. Hullán Gabriella gyógypedagógus az alábbi feladatokat ajánlja ovis és kisiskolás gyerekek szülei-nagyszülei figyelmébe.

1. Hideg-meleg  játék

Ezeket fejleszti: figyelem, hangerő-hangsúly, beszédszervek, kutató funkció

A szobában eldugunk egy közösen kiválasztott és megbeszélt tárgyat. A „kereső játékost” hangunkkal irányítjuk a keresett tárgy felé. Ha jó irányba halad a szobában és közeledik az elrejtett tárgyhoz, fokozatosan emelkedő hangerővel mondjuk hogy „meleg”, „forró”, „tűzforró”;  ha távolodik csökkentjük a hangerőt és „langyos”, „hűvös”, „hideg”, „nagyon hideg” szavakkal jelezzük, rossz területen keresgél a szobában.
A „kereső” és az „irányító” szerepet bátran cserélgethetjük.

2. Egymás irányítása a térben

Ezeket fejleszti: figyelem, beszédszervek, kutatófunkció, térbeli orientáció

Nagyon hasonlít a hideg-meleg játékhoz. Ugyan úgy eldugunk valamit a szobában, azonban a másikat szó szerint mi irányítjuk szóban, míg el nem éri a keresett tárgyat. Például „lépj előre négyet, most fordulj jobbra. Lépj előre kettőt, a könyvespolc felülről harmadik polcán, a kék könyvtől jobbra, a zöld doboztól balra … találod.” Akár a kertben is lehet játszani.

Ebben a változatban a téri orientáció kap hangsúlyt. Különösen tanulságos a gyerekeknek, amikor ők irányítanak, hiszen ha rossz irányt mondanak, az ellenkező irányba indulhat el a játszótárs, mint amerre ő szerette volna.

3. Labdafújás asztalon

Ezeket fejleszti: figyelem, beszédszervek, tüdőkapacitás erősítése, kitartás, kudarctűrés, szem-kéz koordináció

Egy minden oldalról jól megkerülhető és a gyermek számára nem túl magas asztal közepére rakunk egy vattapamacsot vagy idősebb/ügyesebb gyerkőcök esetében pingpong labdát. Szükségünk lesz továbbá két könnyű, nem törékeny edényre is. A feladat: a labdát vagy pamacsot lefújni az asztalról a játszótárs oldalán úgy, hogy az leessen. A játszótárs kivédheti a kapott „gólt” abban az esetben, ha az asztal lapja mentén a kezében tartott tálkával azt ügyesen elkapja és a labda/pamacs a tálkájába pottyan. Lehet akár két félidős mérkőzéseket is játszani.

4. Memória játék

Ezeket fejleszti: vizuális figyelem, emlékezet

Egy mesekönyvből, képes könyvből megnézünk szereplőket vagy tárgyakat, melyeket hangosan sorra megnevezünk. A feladat, a történet során a végig vett tárgyak/szereplők megnevezése. Képesség szintjétől függően lehet elvárni, hogy tartjuk-e a sorrendiséget és hogy hány dolgot (5-10-12) kell megnevezni. Idősebb gyerekekkel akár magazinból vagy katalógusból is szemezgethetünk.


5. Otthoni közös mókázás

Ezeket fejleszti: kitartás, figyelem, szem-kéz koordináció, finommotorika, magasabb szintű gondolkodás, viszonyító képesség, taktilitás

- teregetésnél kérjük meg, segítsen felcsíptetni a csipeszekkel a ruhákat (kitartás, figyelem, szem-kéz koordináció, finommotorika) ráadásul ketten kellemesebb a házimunka is!
- viráglocsolásnál öntözzünk magas-vékony és szélesebb-alacsonyabb edénnyel is. Mindkettőbe - mutassuk meg -, hogy ugyanannyi vizet öntünk. Ezzel segítjük a magasabb szintű gondolkodás és a viszonyítóképesség fejlődését.
- míg a konyhában dolgozunk, kérjük meg, válogasson külön kis tálkákba összekeveredett száraz babot, borsót, lencsét vagy kukoricát. Nagyobbaknál játékosan lehet nehezíteni azzal is, ha bekötött szemmel válogatják, vagy akár versenyezhetnek is egymással a gyerekek. Fejleszti a taktilitást, finommotorikát, figyelmet.
 
Szerző: Hullán Gabriella gyógypedagógus
Fotó: Freepik

Címkék: unoka, nagyszülő, játék az unkokával, játék a gyerekkel, iskolakezdés, óvodás, írás, olvasás, iskolaérettség

Kapcsolódó cikkek

Mit csinál a kis kezem? - Egyszerű, de hatékony fejlesztő játék ovisoknak, hogy jobban menjen majd az írás az iskolában
Mit csinál a kis kezem? - Egyszerű, de hatékony fejlesztő játék ovisoknak, hogy jobban menjen majd az írás az iskolában

Ez alkalommal egy olyan készségfejlesztő tevékenységet mutatunk be, mellyel az óvodás gyerekek koncentrációs készsége és finommotorikus mozgása fejleszthető, amire nagy szükség lesz az iskolában. A kreatív feladat elvégzése közben gyakorolhatjátok az ujjak elnevezését és mozgatását két mondóka által.

tovább a cikkre
Fejleszti a kisgyermek kézügyességét, matematikai képességeit és a koncentrációt - Így készül a foglalkoztató textilkönyv házilag
Fejleszti a kisgyermek kézügyességét, matematikai képességeit és a koncentrációt - Így készül a foglalkoztató textilkönyv házilag

Lenyűgöző kreatív ajándékötletet ajánlunk! Némi időt igényel ugyan, de a siker garantált. Egy rutinos nagyinak nem fog gondot jelenteni az egyedi ajándék elkészítése, és jó hír még, hogy varrni sem feltétlenül kell. Mutatjuk az ötleteket!

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre
Hogyan vegyük rá a gyereket az olvasásra? Miért rendkívül fontos rendszeresen olvasni kisiskolás korban?
Hogyan vegyük rá a gyereket az olvasásra? Miért rendkívül fontos rendszeresen olvasni kisiskolás korban?

Nem akar olvasni az unokám! - panaszkodnak gyakran a nagyszülők. Pedig a rendszeres olvasásnak, illetve a hosszabb, összefüggő szövegek értelmezésének óriási szerepe van a gyerek fejlődésében. Pedagógus szakértőnk az olvasás jelentőségét hangsúlyozza, és arról ír nekünk, hogyan lehet a mai gyerekekkel megszerettetni a könyveket.

tovább a cikkre
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Hurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Hullán Gabriella - Gyógypedagógus

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza