2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Milyen mesekönyveket olvassunk az unokáknak? - Korcsoportonként

Milyen mesekönyveket olvassunk az unokáknak? - Korcsoportonként

Szülőklapja képMiért van óriási szerepe a mesének gyerekkorban? Milyen meséket meséljünk a kisebb és nagyobb gyerekeknek? Hogyan meséljünk az unokáknak? Családpedagógus szakértőnk tanácsai meseolvasáshoz, meséléshez és mesekönyv vásárláshoz.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-04-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mesélni jó. Igazi nagyszülős feladat. És ráadásul a játék mellett a másik nélkülözhetetlenül fontos eleme a gyermeki – és jó esetben a felnőtt – létnek is.

Miért nem helyettesíti egyik szuper mesefilm sem a mesélést?
Nézzük csak meg, miért is fontos annyira a mese! A gyermeki gondolkodás roppant sajátos, a felnőttek logikájától, világlátásától igen távol áll, ahogy a gyermek a környezetét, az egyre tágabb körben megnyíló világot szemléli, értelmezi, értékeli. A mesék világában azonban a gyerekek biztosan tájékozódnak, értik és érzik a történéseket. Ezért segítik kiválóan évezredek óta a mesék a gyermekeket értelmi fejlődésükben és érzelmi érésükben egyaránt.
A mesélés, mint az idő eltöltésének egyik minőségi formája a történetek átélése, a tanulságok levonása mellett számos plusz tartalommal bír. Ezért nem helyettesítheti egyetlen szuper mesefilm sem a mesélést.

Ha már mesefilmet néz az unoka, akkor nézzük vele mi magunk is
Mesefilmet is kiválóan lehet összebújva nézni. A magam részéről javasolnám is, hogy minél többször a felnőttel együtt nézzenek a gyerekek mesefilmeket, mert ilyenkor egyrészt a testi kontaktus biztonságot, megnyugvást jelent, másrészt az esetleges felmerülő kérdéseket a gyermek rögtön fel tudja tenni, harmadrészt a közös élmény megélése sem elhanyagolható szempont. Azonban az élő mesélést nem helyettesítheti egyetlen, még oly kiváló film sem.

A kisgyerekek nem csak a történetre, hanem a szájmozgásra is figyelnek
A gyermek beszédfejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy LÁSSA is a beszélő szájmozgását, mimikáját. Kutatások bizonyítják mára, hogy azok a gyermekek, akikkel kicsi baba koruktól kezdve ún. „fejlesztő babaműsorokat” nézettek, semmivel sem tanulnak meg gyorsabban beszélni, szókincsük sem nagyobb, logikai képességeik sem jobbak azoknál a kortársaiknál, akikkel nem nézettek ilyen oktató jellegű filmecskéket…
Mesekönyvek – nem mindegy az illusztráció színvonala sem
A fantázia megmozgatására minden, nem készen kapott képi megoldás is tökéletesen alkalmas. Ráadásul a gyermekek mindent éppen csak annyira képzelnek el félelmetesnek, amennyire azt még elviselhetőnek tartják. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a képeskönyveket is felejtsük el, de mindenképpen fontos lenne gondosan megválogatni, hogy milyen színvonalú képekkel illusztrált könyveket adunk a gyermekek kezébe. A vizuális kultúra nevelését sem lehet elég korán kezdeni!

Szempontok gyerekkönyv vásárláshoz
Alkalmam volt a 2015-ös Könyvfesztiválon feltérképezni az ott kiállítók gyermekkönyv kínálatát. Rengeteg kiváló kiadvány mellett sajnos még mindig akad silányabb is. Nem vállalkoznék most arra, hogy részletes elemzésbe bocsátkozzak, de álljon itt néhány szempont, amit családpedagógusként fontosnak gondolnék gyermekkönyv választásakor.

Mesekönyvek-mesélés 0-2 éves korúaknak
Az első könyvek 2 éves korig inkább csak a színekkel és a geometrikus formákkal hatnak a kicsikre. Ezért nem érdemes őket részletgazdag képekkel bombázni. Mesélni azonban már ezekből az egyszerű ábrákat tartalmazó könyvekből is lehet! Nevezzük meg a tárgyat, a színét, az alakját, rövid mondatokban beszéljünk, és az ujjunkkal mutassuk is azt, amiről beszélünk! Nem kell különösebb történeteket kitalálnunk, de személyessé tehetjük a mesét:
-    De szép piros alma! Te is nagyon szereted! (Akár megsimogathatjuk a baba pocakját, vagy megnyalhatjuk a szánk szélét…)
-    Ez a nyuszi szeme. Így tud vele pislogni. (És nagyokat pislogunk hozzá…)
Minél egyszerűbb, a gyermek hétköznapi környezetében is megtalálható tárgy, élőlény szerepel a könyvekben, annál jobb. Nem gondolom például, hogy „Első szavaim” címszó alatt dínókról, egészen egzotikus állatokról, vagy különös gyümölcsökről, tárgyakról kell beszélgetni…

Mesekönyvek-mesélés 3 éves gyerekeknek
3 éves kor körül már egyszerűbb összefüggések, történések is kibontakoznak a gyermekek számára, de hosszú mesék még nem kötik le a figyelmüket. Ebben az életkorban már be lehet őket is vonni a mesélésbe: Hogy csinál a traktor? Mit mond a maci? stb. kérdések formájában.
Ebben az időszakban egyre fogékonyabbak a kis ritmusos mondókák, énekek iránt is.
A magam részéről kiválónak tartom azokat a könyveket is, amelyek különféle textúrákkal dolgoznak, fejlesztve a kisgyermek tapintását is! Fontos azonban, hogy itt is nevezzük meg, mit érez éppen: Milyen puha a cica! Milyen selymes a virág szirma! Mennyire érdes a teknős háta! stb., stb.

Mesekönyvek-mesélés 3-6 éves gyerekeknek
A 3-6 éves korosztályra mindig úgy gondolunk, mint akiké igazán a mesék birodalma. És többé-kevésbé ez így is van. Röpködnek a miértek és a hogyanok, szárnyal a fantázia, korlátlan a képzelet. Előtérbe kerülnek az érzelmek, melyek széles skálájával ismerkedhetnek a történeteken keresztül a gyerekek. Megtapasztalhatják, hogy bizonyos tetteknek milyen következményei vannak. Az empátia és az erkölcsi érzék erősödik.

Mesekönyvek-mesélés 5-6 éveseknek
5-6 éveseknél már próbálkozhatunk a „most mesélj Te” kéréssel. Képolvasással a kisgyermek ilyenkor már rendkívül jó történeteket kerekít ki. Soha ne javítsuk, segítő szándékkal se tereljük a történetet! Ha úgy látjuk, elakad a mesélésben - kis kivárás után - egy-egy érdeklődő kérdéssel továbblendíthetjük a sztorit: Nagyon kíváncsi lennék, mi történt a kisfiúval, miután felrepült a sárkánnyal? Bizony, nehezére eshetett a hangyának felcipelni azt a sok magot a vonatra… A kicsik meséit figyelmesen hallgatva sok információval gazdagodhatunk az őket éppen foglalkoztató kérdésekről. DE soha ne elemezgessük, ne értelmeztessük a gyerekekkel a meséket! Nem kell a tanulságokat kimondani, de kimondatni sem! Bőven elegendő megélni azt!!!

Minden nap adjunk mesekönyvet az unoka kezébe
Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ez az életkor az olvasóvá nevelést megalapozó időszak. Javaslom tehát, hogy ne legyen ünnep könyvajándék nélkül! Naponta forgasson a gyermek könyvet, újságot, mert a digitális világ csodái mellett plusz élményt adhatunk a kezükbe. A könyv, az olvasás ugyanis nem csak információforrás, hanem olyan érzelmi menedék, „töltőállomás” is lehet, amelytől kár volna megfosztani a következő generációt…

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Pixabay

Címkék: mese, mesefilm, meseolvasás, mesélés, unoka, nagyszülő

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!

Miért kell egészen kis kortól mondókázni a kisunokának? Milyen hatással van a közös éneklés az óvodáskorú gyerekekre? Milyen énekes-zenés játékokat ajánl szakember otthonra, amivel nem csak a zenei hallás, hanem a mozgás, koncentráció és egy sor más képesség is fejleszthető.

tovább a cikkre
Lencsilány - Icipici kis mese (videó és dalszöveg)
Lencsilány - Icipici kis mese (videó és dalszöveg)

Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici házikó, Icipici házikóban, icipici ágyikó. Ottan élt éldegélt, egy icipici lencsilány… Ha Te is szeretted ezt a kedves gyerekdalt annak idején, akkor tanítsd meg unokádnak is az örökzöld slágert!

tovább a cikkre
Ezért olvass mesét a gyermekednek! Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?
Ezért olvass mesét a gyermekednek! Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?

Mikor kezdjünk el mesélni unokánknak? Hogyan fejleszti a gyermekeket a mese? Mesélhetünk-e a unokánknak ijesztő és félelmetes meséket? Tudtad, hogy unokád a mesékkel könnyebben feldolgozza a lelki gondjait?

tovább a cikkre
Minimaxos mondókák - VIDEÓVAL
Minimaxos mondókák - VIDEÓVAL

Egy szép nagy csokorba összegyűjtve a legismertebb és legnépszerűbb mondókák. A gyerekek imádják! Este van már alkonyul, Aludjál babácskám, Pál, Kata, Péter, Kását főz a kisegér és még sok-sok mondóka.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza