Mit csináljunk ősszel? - ötletek falevelekkel

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Mit csináljunk ősszel? - ötletek falevelekkel Ha beköszönt az ősz, egyre gyakrabban szorulunk majd be a szobába, valahogy le kell majd foglalnunk akkor is az apróbb, nagyobb gyermekeket. Használjuk ki azokat a napokat, amikor éppen szépen süt a nap, jókat lehet sétálni és gyönyörködni az ősz színeiben!

Gyűjtőmunka a szabadban
Ha az enyhébb napokat a szabadban töltjük, sok termést, falevelet begyűjthetünk, úgyhogy sose induljunk üres kézzel a sétákra. Mindig legyen nálunk egy kosár vagy hátizsák, amiben gyűlhetnek a kincsek. Amíg a kicsik bírják energiával, hadd futkossanak. Néha maguktól is észre fognak venni valami furcsát, érdekeset. Ilyenkor álljunk meg, válaszoljunk a kérdéseire, aztán tegyünk a kosarunkba néhány darabot, akár kavicsot, akár gesztenyét, makkot talált gyermekünk.

Tárolás
Hazaérve pakoljuk ki a kincseket, nehogy befülledjenek, megrohadjanak, sőt, a faleveleket préseljük is le. Ha már szépen kisimultak, megszáradtak, sok mindenre fogjuk tudni használni.

Kreatív ötletek falevéllel



1. Levelek befestése
Mivel a gyerekek nagyon szeretnek festeni, néha már az is boldoggá teszi őket, hogy más színűre festhetik a levelet, mint amilyennek találták. Ha jól előkészítettük a gyermeket is (kis kötény, rövidujjú), és a terepet is (újsággal leterített asztal, szőnyegek láthatáron kívül), akkor nyugodtan hagyhatjuk, hogy csemeténk elmerüljön az alkotás örömében. A kreatívabb gyerekek különféle alakokat is festhetnek a levélre, akár cicákat vagy más állatokat is.



2. Levélnyomat
Ha nem csak festeni szeret, készíthetünk levélnyomatot is. Ehhez jó vastagon érdemes bekenni a leveleket, majd a festékes oldalát jó erősen rányomni a papírra, hogy szépen látszódjon a levél formája, az erezet is.

3. Tájkép, figurák levélnyomatból
Lehet kompozícióba rendezni a leveleket, ha körben helyezzük el a lenyomatokat, akkor koszorút készíthetünk, ha sorban egymás mellé, akkor kis kiegészítéssel (a fák törzsét meg kell festeni kézzel) egy erdőt varázsolhatunk papírunkra - a gyerekek fantáziájában még olyan ötletek is megszületnek, amik nekünk eszünkbe sem jutnának!

4. Negatív levélnyomat
Fordítva is kipróbálhatjuk: a leveleket rásimítjuk a papírra, majd kifestjük az egész lapot. Végül levesszük a faleveleket, csak a helyük fog látszódni.

5. Sógyurmával
Ha már unjuk a festést, jöhet  a sógyurma. Formázzunk kis kerek lapokat belőle, ebbe nyomjuk bele a leveleket, kész is a lenyomatunk (akár ezt is ki lehet festeni).



 

6. Ragasztva
A préselt leveleket is fel lehet ragasztani papírra. Készülhetnek különböző állatokról levélképek, de akár geometriai formákat is ki lehet rakni levelekből.


Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2014.09.04