Figyelem! Ha ilyen lisztet vettél, ne használd fel! - Mérgező anyagot találtak benne, szívritmuszavart is okozhat

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Figyelem! Ha ilyen lisztet vettél, ne használd fel! - Mérgező anyagot találtak benne, szívritmuszavart is okozhat A vegyület a szervezetbe kerülve befolyásolja a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 17-én az MTI-t.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.

Az érintett termék adatai:
Figyelem! Ha ilyen lisztet vettél, ne használd fel! - Mérgező anyagot találtak benne, szívritmuszavart is okozhatTermék megnevezése: Bauck Hof bio teff liszt, teljeskiőrlésű 400 g
Márka: Bauck Hof
Gyártó: Bauck GmbH (Németország)
A termék eredete: Németország
Probléma jellege: Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin)
Minőségmegőrzési idő: 2024.01.09
Tételszám: 230767
Kiszerelés: 400 g
Forgalmazói intézkedés: Termékvisszahívás, forgalomból kivonás

Miért veszélyesek a tropán alkaloidok?  
A Nébih honlapján elérhető tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (például nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (például kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei.
    
Nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Forrás: MTI, Nébih

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.03.20