Így változik a postai kézbesítés június 1-től! - Hogyan kapod meg az ajánlott levelet, utalványt, csomagot, hivatalos iratot?

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


Így változik a postai kézbesítés június 1-től! - Hogyan kapod meg az ajánlott levelet, utalványt, csomagot, hivatalos iratot? Az érintésmentes kézbesítés jelentős könnyebbséget jelent, hiszen akkor is megkapod a küldeményt a postaládádba, ha a kézbesítéskor nem tartózkodsz otthon, így nem kell a postára fáradnod. Továbbra is elérhető marad az ügyfelek számára a két éve, még a koronavírus-járvány miatt bevezetett úgynevezett érintésmentes kézbesítés, közölte a Magyar Posta a weboldalán.

2022. június 1-től már a postatörvény rögzíti az érintésmentes kézbesítéshez hasonló kézbesítési eljárást. A jogszabály előírja: a belföldi ajánlott leveleket a továbbiakban is a levélszekrénybe kézbesíti a postás, a tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomagok átvételekor pedig nincs szükség aláírásra.

Belföldi ajánlott levél kézbesítése és átvétele
Az elmúlt két év gyakorlatához hasonlóan a belföldi, ajánlott levelet (ún. rögzített ajánlott levelet) a posta munkatársai a levélszekrénybe kézbesítik. Ha nincs postaláda, vagy nem biztonságos az ajánlott levél elhelyezése, akkor a postás a megszokott módon értesítőt hagy hátra, amelyen feltünteti, mely postán vehető át a küldemény.

A postán az értesítővel, vagy annak hiányában az azonos címre szóló lakcímkártya bemutatásával vehető át a küldemény.



Tértivevényes levél, hivatalos irat, nemzetközi ajánlott levél, csomag kézbesítése és átvétele
A tértivevényes levelek, a hivatalos iratok és a nemzetközi könyvelt levélküldemények, illetve belföldi és nemzetközi csomagok átvétele személyes kézbesítéssel történik továbbra is.

Abban sincs változás, hogy ezekben az esetekben szükség van a személyazonosság vagy az átvételi jogosultság igazolására. Tehát a postás a küldemény átadásakor rögzíti az átvevő személy fényképes személyazonosító okmányának betűjelét és számát, a nevét és ha szükséges az átvételi jogcímet.

Az új szabály szerint az átvételnél az ügyfél aláírására azonban nincs szükség.

Utalványok kézbesítése és átvétele
Az utalványok esetében marad a megszokott kézbesítési mód, vagyis azok átvételét, minden esetben aláírással kell igazolnia a címzettnek.

A tapasztalatok szerint az érintésmentes kézbesítés jelentős könnyebbséget eredményez az ügyfél számára, hiszen akkor is megkapja a küldeményét a postaládájába, ha a kézbesítéskor nem tartózkodik otthon, így nem kell a postára fáradnia, emelte ki a Posta közleménye.

Forrás: Magyar Posta
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2022.06.01