E-recept egyszerűsített kiváltása: Így válthatja ki más az e-recepted, ha te nem tudsz a gyógyszerért elmenni a patikába

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


E-recept egyszerűsített kiváltása: Így válthatja ki más az e-recepted, ha te nem tudsz a gyógyszerért elmenni a patikába Az EMMI 2020. június 19-én, pénteken közölte az MTI-vel, hogy bizonyos egyszerűsített orvosi ellátások a veszélyhelyzet után is fennmaradnak. Mi lesz az e-recepttel és a telemedicinális ellátásokkal a veszélyhelyzet után? Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) 2020. június 19-én, pénteken közölte az MTI-vel, hogy bizonyos egyszerűsített orvosi ellátások a veszélyhelyzet után is fennmaradnak.

Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is - időkorlát nélkül - megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség.

Tehát ha a felnőtt unokádat vagy gyermekedet küldenéd el a patikába a gyógyszerért, nincs akadálya, csak legyen nála:
a te taj-kártyád vagy taj-kártya számod
- a saját személyazonosító okmánya, amivel igazolni tudja magát - ezt a patikában elektronikusan rögzítik

Még több infó a https://e-egeszsegugy.gov.hu/erecept-kivaltas weboldalon.

A közlemény szerint a telemedicinális - vagyis személyes jelenlétet nem kívánó ellátások lehetősége is megmarad a veszélyhelyzet után is, így az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságát figyelembe véve továbbra is lehet:
- a beteg távollétében előszűrést végezni,
- diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani,
- távmonitoringot folytatni,
- gyógyszert rendelni,
- vagy védőnői gondozást ellátni távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

E-recept egyszerűsített kiváltása: Így válthatja ki más az e-recepted, ha te nem tudsz a gyógyszerért elmenni a patikába

Kitértek arra is: az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszűnését követő időszakra vonatkozó speciális jogszabályi rendelkezéseket. Ezek között több az egészségügyi ellátást érintő változás, az Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) korábbi szabályozását módosítja. Így a telemedicinás ellátás az EESZT-ben rögzített ellátási eseményként jelenik meg.

A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben, azonban felhatalmazó rendelkezés biztosítja a kormánynak annak lehetőségét, hogy szükség szerint rendeletben szabályozza a telemedicinális ellátások feltételeit.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Vajda János

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2020.06.22