Karácsonyi ügyelet a patikákban és a mentőknél: Itt tudnak segíteni rosszullét, betegség esetén az ünnepek alatt

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


Karácsonyi ügyelet a patikákban és a mentőknél: Itt tudnak segíteni rosszullét, betegség esetén az ünnepek alatt Karácsonyi ügyeleti rend, ünnepi gyógyszertári nyitvatartás - hova mehetsz rosszullét, betegség esetén? Mire vigyázz az ünnepekkor, ha gyerek is van a háznál? Ügyeletes patikák listája. Ügyeleti rend szerint működnek a gyógyszertárak a karácsonyi ünnepek alatt - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet december 19-én, csütörtökön az MTI-vel.

Patikák nyitvatartása karácsonykor
A közlemény szerint december 24-én a pihenőnapokon is működő gyógyszertárak általában 12 óráig tartanak nyitva.
December 25-én és 26-án a 0-24 órás és az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Karácsonyi ügyelet a patikákban és a mentőknél: Itt tudnak segíteni rosszullét, betegség esetén az ünnepek alatt

Patikák nyitvatartása szilveszterkor
Szilveszterkor a szokásos hétköznapi vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lehet gyógyszert venni a patikákban, míg január 1-jén csak a 0-24 órás és az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak működnek.

Azt írták, a patikák betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvashatóan jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, továbbá a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját.

Ügyeletes gyógyszertárak
Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról ezen a weboldalon lehet tájékozódni »

Töltsd fel a házi patikát!
Felhívták a figyelmet arra is, az ünnepnapok torlódása miatt kiemelt fontosságú, hogy mindenkinél legyen elegendő rendszeresen szedett készítményeiből és készüljünk fel nem várt helyzetekre is.

Azt javasolják, hogy ellenőrizzük az otthon tartott láz- és fájdalomcsillapító szereket, torokfertőtlenítőt, orrcseppet és köptetőt, valamint a gyomor- és bélpanaszokra szolgáló készítményeket.

A mentők is készenlétben állnak
A mentők karácsonykor is teljes készenlétben állnak, az ország 255 mentőállomásán ezerötszázan teljesítenek majd szolgálatot - ezt már az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál közölte december 20-án, pénteken az MTI-vel. A mentőegységek ilyenkor a fővárosban naponta hatszáz, országszerte több mint kétezer esetben nyújtanak életmentő segítséget - emelte ki.

Milyen veszélyek fenyegetnek karácsonykor?
Azt írta, hogy karácsonykor nő a háztartási balesetek száma, a főzés és a karácsonyfaállítás közben gyakoriak az égési, illetve a vágásos sérülések.
A mentők emellett a szén-monoxid-mérgezés veszélyére, valamint az út- és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés fontosságára is felhívják a figyelmet.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2019.12.20