Itt az új ötszázas! - Meddig lehet még a régi ötszázas bankjeggyel fizetni? Miben különbözik az új ötszázas a régitől?

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


Itt az új ötszázas! - Meddig lehet még a régi ötszázas bankjeggyel fizetni? Miben különbözik az új ötszázas a régitől? 2019. február 1-jétől fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban a megújított 500 forintos bankjegy, a régi ötszázassal 2019. október 31-ig lehet fizetni. Február 1-jétől fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban a megújított 500 forintos bankjegy, amelynek a széles körű elterjedése néhány hónapon belül várható - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.           

Október végéig lehet fizetni a régi 500-assal
A közlemény szerint a forgalomban levő - 2018 előtt kibocsátott - régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyek használhatóak.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket, hiszen azok minden bank- és postafiókban három évig, a jegybank lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre.

Lehessen fizetni vele az automatákban
Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 500 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

A forint bankjegyeket érintő változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

Hogy néz ki az új ötszázas?
Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője csütörtökön a megújított 500 forintos bankjegyről az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy vöröses piros lesz a színe, közepén egy vágtató ló motívuma látható, amely forgatásra elszíneződik. Megjegyezte, a papírpénzt ellátták hologram fóliával, illetve olyan jelzésekkel is, amelyek csak UV lámpa alatt láthatók.

Olvasd el ezt is!
Így néz ki az új ötszázas bankjegy »


Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2019.02.01