Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


Felmondás és végkielégítés szabálya nyugdíjas munkavállalók és rokkantsági ellátottak esetén Meg kell-e főnökünknek indokolnia a felmondást akkor, ha rokkantsági ellátottak, nyugdíjas munkavállalók vagyunk? Kitehetnek-e bennünket a munkahelyünkről a magas életkorunkra való hivatkozással? Mely esetben jár, és mely esetben nem jár végkielégítés rokkantsági ellátott, nyugdíjas munkavállalóknak? Munkajogász szakértőnket kérdeztük. A nyugdíjas munkavállalóknak két csoportja van. Az egyik esetén a jogosultsági feltételek bekövetkezése alapozza meg a nyugdíjasnak minősülést, a másik esetben pedig valamilyen nyugellátás tényleges igénybevétele.

Ki számít a törvény szerint nyugdíjas munkavállalónak?
A munka törvénykönyve 294. paragrafus g) pontja szerint nyugdíjas munkavállaló, aki

ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),

gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,

gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,

gd) egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,

ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,

gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

gg) rokkantsági ellátásban részesül.

Rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló nyugdíjasnak számít-e?
A törvény szerint az a munkavállaló, aki rokkantsági ellátásban részesül, nyugdíjasnak minősül, így esetében alkalmazni kell az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezéseit.

Felmondás a nyugdíjasoknál, rokkantsági ellátottaknál – meg kell-e indokolni?
Kedvezőtlen szabály a rokkantsági ellátásban részesülők számára (is) a törvény 66. paragrafusának (9) bekezdése, amely szerint a munkáltató nem köteles indokolni a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül.
A munkavállaló magas életkora, vagy nyugdíjasnak minősülése önmagában nem lehet jogszerű indoka a jogviszony megszüntetésének, ez ugyanis az egyenlő bánásmód követelményébe ütközne.  
Amennyiben azonban az indokolási kötelezettség hiánya ellenére indokát adja a munkaviszony felmondással történő megszüntetésének, azért felelősséggel tartozik, jogvita esetén annak valóságát, okszerűségét bizonyítani köteles. Erre tekintettel önszorgalomból felesleges ilyen szituációba bonyolódni.

Határozatlan és határozott idejű munkaviszony – mikor kell indokolni a felmondást?
Lényeges, hogy az indokolási kötelezettség alól csak a határozatlan idejű munkaviszony esetén mentesül a munkáltató, határozott idejű foglalkoztatás esetén a nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyának felmondással történő megszüntetését indokolni köteles.

Végkielégítés a nyugdíjasoknál, rokkantsági ellátottaknál – jár-e?
A jogszabály 77. paragrafus (5) bekezdésének a) pontja pedig kimondja, hogy nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

Ezért szüntethető meg a nyugdíjasok munkaviszonya könnyebben
A fenti körülmények eredménye (felmondást nem kell indokolni, kevesebb az anyagi kötelezettség), hogy a nyugdíjas munkavállaló munkaviszonya az általánoshoz képest könnyebben szüntethető meg. Ennek indokát az Alkotmánybíróság egyik határozatában abban látta, hogy az érintettek öregségi nyugdíjra szereztek jogosultságot, illetve más nyugellátásban részesülnek, ezért egzisztenciájuk más forrásból biztosított.

Szerző: Dr. Hajdu-dudás Mária
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


2015.04.01