Lassú pénztárat vezettek be egy üzletben, hogy a magányos idősek nyugodtan cseveghessenek a pénztárossal

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Lassú pénztárat vezettek be egy üzletben, hogy a magányos idősek nyugodtan cseveghessenek a pénztárossal Mit szólnál, ha a szokásos kapkodós bevásárlás helyett komótosabban intézhetnéd a dolgod, váltanál pár kedves szót a pénztárossal és talán kicsit jobb kedvűen hagynád el az üzletet? Erre az igényre született meg a lassú pénztár, nemrég Kanadában nyílt meg egy. Mit szólnál, ha a szokásos kapkodós bevásárlás helyett komótosabban intézhetnéd a dolgod, váltanál pár kedves szót a pénztárossal és talán kicsit jobb kedvűen hagynád el az üzletet? Erre az igényre született meg a lassú pénztár, nemrég Kanadában nyílt meg egy.

Elfoglalt szülőként megszoktuk, hogy ha vásárolni megyünk, minél gyorsabban végezni akarunk a pénztárnál, hogy aztán mehessünk a dolgunkra. A pénztárak is erre vannak berendezkedve, a pénztáros szó nélkül húzza le egymás után az árut, mi pedig kapkodva pakoljuk a szatyrunkba vagy vissza a kosárba, különben rögtön felgyűlnek a megvásárolt dolgok a parányi rakodóhelyen. Itt aztán nincs lehetőség a trécselésre, és talán egyes helyeken nem is megengedett a dolgozóknak, hiszen a lényeg a gyorsaság és hatékonyság.

Nem mindenki akar kapkodva bevásárolni
Igen ám, de vannak olyan - főként idős - magányos vásárlók, akiknek a rendszeres boltba járás szinte az egyetlen olyan esemény a mindennapjaikban, amikor emberek közt vannak. Érthető hát, ha ők egy kicsit lassítanának, és komótos pakolászás közben váltanának pár emberi szót a pénztárossal, akin nem azt éreznék, hogy sietteti őket.

Lassú pénztár egy kanadai üzletben
Ezt az igényt ismerte fel egy kanadai város egyik élelmiszerüzlete, ezért néhány napja bevezették a "Lassúúúú pénztárat", hogy végre nyugodtan beszélgethessenek egyet az ott vásárló idősek. Az ötlet nagy sikert aratott, a Facebookon is sokan éltették az emberséges kezdeményezést.




Hollandia az ötlet "atyja"
Az ötlet egyébként néhány éve Hollandiában született meg: a Jumbo üzletlánc 2019 nyarán vezette be a Kletskassa, azaz a lassú pénztár szolgáltatást, a kormány "Tegyünk a magányosság ellen" támogató kampányának részeként. A Statisztikai Hivatal adatai szerint Hollandiában 1,3 millió 75 év feletti idős ember él, minden harmadik közülük valamilyen szinten magányosnak érzi magát.


(illusztráció)

Lassú pénztár és csevegősarok
Az első ilyen lassú pénztár Vlijmen városában nyílt, és olyan mértékű pozitív visszajelzést kaptak, hogy további 200 Kletskassa megnyitását vették tervbe, szerte az országban.

Emellett pedig a Jumbo kialakított egy csevegősarkot is az üzleteikben, ahol a helyiek egy csésze kávé mellett beszélgethettek egymással.

Természetesen a lassú pénztáraknál nem csak idősek vásárolhatnak, bárkit szívesen látnak, akinek a napját jobbá tenné egy könnyed, kedves beszélgetés.

Forrás: Facebook/Belmont Sobeys, Upworthy.com
Fotó: Pexels/Kampus Production (illusztráció)

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.01.23