Eper gyógyhatásai: Hatásos szív- és érrendszeri betegségek, rák és emésztési problémák ellen - Miért jó még epret enni?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Eper gyógyhatásai: Hatásos szív- és érrendszeri betegségek, rák és emésztési problémák ellen - Miért jó még epret enni? Mi a különbség az import eper és a magyar eper között? Milyen gyógyhatásai vannak az epernek? Hány éves kortól adható gyerekeknek? Napjainkra az olyan fogalmak, mint nyári gyümölcs, őszi gyümölcs, ennek-annak a szezonja, gyakorlatilag megszűnőfélben vannak, hiszen a piacok és élelmiszerüzletek kínálatában szinte mindig minden kapható.

Először tisztázzuk az elnevezést: a köznyelvben epernek hívott gyümölcs valójában szamóca, de nevezik földi epernek, kerti epernek is. Míg a szamóca a földön terem, addig az igazi eper fán, termése pedig többnyire fehér vagy fekete. Az alábbi cikkben a szamóca szinonimájaként használjuk az epret.

Az import szamóca leginkább Spanyolországból vagy Görögországból érkezik hazánkba. Emellett egyre nagyobb mennyiségben szállítanak gyümölcsöt Észak-Afrikából (Marokkó, Egyiptom) is, ahol az élelmiszerbiztonsági garanciák nem mindig elégítik ki az EU által elvárt szintet.



Az utóbbi években fejlődtek a zöldség-gyümölcshajtatási technológiák, az élelmiszerbiztonsági előírások szigorodnak, vagyis nem feltétlenül kell a fóliasátras termesztéshez az agyonvegyszerezés veszélyét társítani. A spanyol szamócatermesztők komoly erőforrásokat öltek technológiai kutatásokba, fejlesztésekbe, hogy ezeket a problémákat megoldják.

Mára a termőterület jelentős részén alkalmaznak talajnélküli termesztési technológiát (az arány évről évre nő), ami egyrészt feleslegessé teszi a talajfertőtlenítést, amit korábban mérgező vegyszerekkel végeztek, másrészt ilyen technológiával a zárt termesztő-berendezésekben a körülmények jobban szabályozhatók, ami kevesebb vegyszerfelhasználást tesz lehetővé. A növényvédőszer-terhelést rezisztens fajták használatával is csökkentették.

Gumieper, ami jól bírja a szállítást
Azt azonban érdemes tudni, hogy a gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél a mutatós áru elérése volt, ami akár 3-7 napig is bírja a szállítást. Így született meg a "gumieper", ami jól ellenáll a szállítás során elszenvedett sérüléseknek.

További segítséget jelent a szállíthatóságban, hogy a gyümölcsöt még nagyon zöld állapotban szedik le, nagyjából 80%-os színeződésben, ami enyhén szólva nem segíti az aroma, a cukortartalom általunk megszokott kialakulását.



A szállítás során gyakran előforduló penészedés megakadályozását gőzöléssel érik el, azaz az eperszemeket meleg (de nem forró), nedves levegőn tartják egy rövid ideig, amíg a gyümölcs felületén lévő penészspórák elpusztulnak.

Import eper vs magyar eper
Hogy ízre mennyire hozza a megszokott eper-ízt, azt mindenki maga eldöntheti, az igazi probléma nem is ekkor jelentkezik, hanem amikor megjelenik a piacon a hazai termesztésű szamóca is. Mivel az import eper olcsóbb és koraibb, ezért mindig nagy a kísértés, hogy a szezon kezdetén magyarként kínálják jelentős felárral, mert szerencsére ennél a terméknél általában hajlandóak a vásárlók többet fizetni a hazaiért, természetesen a finomabb íz reményében.

Ez azonban - nem szépítjük - a vásárló becsapása, ezért ezekben az időszakokban a Nébih, valamint a kormányhivatalok zöldség- és gyümölcsellenőrei fokozottan ellenőrzik a piacokon árusított termékek minőségét és származását.

Ha valóban magyar eperre vágysz
A hazai szamóca általában április közepétől-végétől jelenik meg a piacon, az ennél korábban, hazaiként kínált termék több mint gyanús. Általában a magyar árszínvonal jóval meghaladja az importét, már csak ezért sem árt, ha körülnézünk a pult körül is, hiszen gyakran ott tornyosulnak az üres spanyol vagy görög kartonok, rekeszek.

A hazai termesztők többnyire érettebben szedik a gyümölcsöt, hiszen nem kell átutaztatniuk fél Európán, ezért a színe pirosabb, az íze zamatosabb és a teljes érésben szedés miatt a gyümölcs húsa sem gumiszerű, mint sok esetben az import termékeknél.

Az eper gyógyhatásai
A földi eper vagy szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, serkenti az emésztést, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti. Az eperben található fitonutriensek segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét is.

Az eper kiváló C-vitamin forrás, emellett mangánt, folsavat, természetes rostot és jódot is tartalmaz. Rendszeres - heti minimum 2-3 alkalom - fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatod a szervezeted.

Hogyan fogyaszd az epret?
Az epret számos módon fogyaszthatod, persze alapos megmosás után: müzlibe vagy zabkásába keverve, süteménybe sütve, lekvárként befőzve, süti mellé szószként, de smoothie-t, tejes turmixot vagy illatos eperkrémlevest is készíthetsz belőle, sőt, akár piritósra is teheted feltétként, egy kis sajtkrémmel.



Gyerekeknek - allergizáló hatása miatt - 1 éves kortól adható, akkor is eleinte csak 1-2 szem, pár darabra vágva. Amennyiben a gyerek szája, torka, ajkai vagy a füle viszketni kezd, vagy az arca kipirosodik, akkor allergiás reakció lépett fel. Még többet a nyárigyümölcs-allergiáról ebben a cikkünkben olvashatsz »

Forrás: Nébih, szeretemamezogazdasagot.hu
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2022.05.20