Év fagylaltja 2021: Ezt a chilis, szedres, csokis különlegességet találta a legjobbnak a zsűri - Az idei dobogós ízek

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Év fagylaltja 2021: Ezt a chilis, szedres, csokis különlegességet találta a legjobbnak a zsűri - Az idei dobogós ízek Idén is megválasztották az év fagylaltját, a 2021-es megmérettetésre 81-en jelentkeztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe. Idén is megválasztották az év fagylaltját, a 2021-es megmérettetésre 81-en jelentkeztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe.

1998 óta minden évben megszervezi a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a versenyt, a szakmai megmérettetés döntőjét július 5-én, hétfőn tartották Budapesten.

Az év fagylaltja verseny dobogósai
Az ítészek szerint Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja.

A Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával.

Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

- Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni - mondta az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott Fehér Gergő az MTI-nek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával.

A 2. helyen Koncz Andrea végzett ebben a mezőnyben is, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival, mely utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte.



A közönségdíjas Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.

A versenyfagyik természetes alapanyagokból készülnek
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.
 
A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni.



- Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is - fogalmazott Erdélyi Balázs.

A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

Év fagylaltja 2021: Összesített eredmények


I. kategória: Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amik természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Bíborka - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Bronzérem: Édes tejföl Cumberland mártással - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

II. "Erdő-mező ízei" kategória: Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Bronzérem: Mezei kakukkfütty - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)



C kategória: Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel - Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio - Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
Bronzérem: Álom luxuskivitelben - Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjasok:

Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Szakmai szervezetek különdíja: Mezei kakukkfütty - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
IKON borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

Forrás: MTI
Fotók: Facebook/Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2021.07.06