Idén 62 településre jutnak el az NNK szűrőbuszai - Milyen szűrővizsgálatokra számíthatsz?

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Idén 62 településre jutnak el az NNK szűrőbuszai - Milyen szűrővizsgálatokra számíthatsz? A 62 településre eljutó szűrőbuszokon egyebek közt vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést, EKG- és nőgyógyászati vizsgálatokat végeznek. Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed az első állomása a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított, 62 települést érintő országos szűrőbuszrogramnak, amelynek nyitó sajtótájékoztatóját június 21-én, hétfőn tartották a magyar-román határ közelében fekvő kisvárosban.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" című kezdeményezésről szólva elmondta, a 2019-ben elkezdett, többféle szűrést tartalmazó program az egészségmegőrzést és a megelőzést támogatja a felzárkózó településeken.

A szűrőbuszokkal az általános állapotfelmérés keretében többek között:
- testtömeg-analízist,
- vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést,
- EKG- és nőgyógyászati vizsgálatokat,
- szükség esetén pedig kardiológiai szakorvosi konzíliumot is biztosítanak - mondta a helyettes országos tisztifőorvos.



14 megye 62 településére mennek el
Hozzátette: a program célja a szűrővizsgálatok népszerűsítése és az egészségmegőrzés tudatosítása mellett az, hogy a lehető legkorábban kiszűrhetők legyenek a betegségek és időben megkezdődhessenek a szükséges kezelések. Ebben az évben 14 megye 62 településére látogatnak el a szűrőbuszok, összesen nyolcvan szűrési napon - tájékoztatott.
   
Volt, akihez azonnal mentőt kellett hívni
Polaneczky Judit, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet ápolási igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy harmadik éve vesznek részt ebben a programban, ezalatt több mint ötezer embert vizsgáltak meg, köztük voltak olyanok is, akikhez azonnal mentőautót vagy mentőhelikoptert kellett hívni.

Kovács Lajos, Nagyecsed független polgármestere arról beszélt, hogy a településükön biztosított az alapellátás, de a szűrőbuszok által elérhető szűrések és szakellátások egyébként csak Mátészalkán, Fehérgyarmaton vagy Nyíregyházán érhetők el, így nagy segítséget jelent nekik ez a program.
A Helybe visszük a szűrővizsgálatok program idei állomásait itt találod »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2021.06.22