Sütőtök és halloween tök: Vigyázz, mert nem minden tök ehető! - Te tudod, mi a különbség a tökfajták között?

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Sütőtök és halloween tök: Vigyázz, mert nem minden tök ehető! - Te tudod, mi a különbség a tökfajták között? A boltok és zöldség-gyümölcs üzletek tele vannak kisebb-nagyobb tökökkel, hiszen itt a sütőtökszezon és Halloween is közeleg. De melyik tök mire való? És miért nem szabad megenni a dísztököt? A boltok és zöldség-gyümölcs üzletek tele vannak kisebb-nagyobb tökökkel, hiszen itt a sütőtökszezon és Halloween is közeleg. De melyik tök mire való? És miért nem szabad megenni a dísztököt? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívása.

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Mi az a sütőtök?
A NAK hétfői közleménye szerint sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

Magyarországon a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években - tette hozzá a NAK.



Mi az, amit halloween-tök néven árulnak?
Amit a zöldségesek, áruházak általában halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.

A halloween-tök nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2020.10.26