Semmelweis-nap 2020: Ezért vannak július 1-jén zárva a patikák, háziorvosi és szakorvosi rendelők!

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Semmelweis-nap 2020: Ezért vannak július 1-jén zárva a patikák, háziorvosi és szakorvosi rendelők! Semmelweis Ignác születésnapja, július 1-je munkaszüneti nap az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára. Ezért 2020. július 1-jén, szerdán zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók is. Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta Semmelweis Ignác születésnapja, azaz július 1-je munkaszüneti nap az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára.

Ennek értelmében 2020. július 1-jén, szerdán zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók is.

Csak az ügyeletes patikák vannak nyitva
Az Ogyéi tájékoztatása szerint ezen a napon gyógyszerellátás a legtöbb településen kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Semmelweis-nap 2020: Ezért vannak július 1-jén zárva a patikák, háziorvosi és szakorvosi rendelők!

Ügyeleti rendben dolgoznak az orvosok is
A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Egy adott településen vagy megyében munkaszüneti napokon is nyitva tartó, ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján tájékozódhatsz, itt »

Ki volt Semmelweis Ignác?
Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született Budapesten. Az anyák megmentőjeként is ismert magyar orvos volt a világon az első, aki a kézmosás fontosságára hívta fel a figyelmet. Gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította.

Semmelweis Ignác neve az új koronavírus okozta fertőzés megelőzése kapcsán is többször felmerült, a Google és több nagy amerikai szerkesztőség is foglalkozott életútjával és a kézmosás fontosságával.

Semmelweis-nap 2020: Ezért vannak július 1-jén zárva a patikák, háziorvosi és szakorvosi rendelők!

A világhírű magyar orvos tiszteletére, valamint a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójának apropóján mostantól Budapest egyik legmagasabb, 88 méter magas épületének, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének tetejét "Semmelweis Egyetem" fényfelirat díszíti.

Forrás: Nagyszülők Lapja, OGYÉI, Semmelweis.hu
Fotók: Pixabay, MTI/Balogh Zoltán

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.07.01