Vidéki települések lassú nyitása: Hol milyen enyhítő intézkedéseket hoztak? - Játszóterek, piacok, sportparkok, kisvasút, egyéb helyek

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Vidéki települések lassú nyitása: Hol milyen enyhítő intézkedéseket hoztak? - Játszóterek, piacok, sportparkok, kisvasút, egyéb helyek Van, ahol újra látogathatók a kirándulóhelyek, sportparkok, játszóterek, másutt ezt nem vagy nem mindegyik helyszínen tették lehetővé. Továbbra is az óvatosság jellemzi a vidéki településeket, a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseken egyelőre részlegesen enyhítenek. Van, ahol újra látogathatók a kirándulóhelyek, sportparkok, játszóterek, másutt ezt nem vagy nem mindegyik helyszínen tették lehetővé.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy több tóparti önkormányzat vezetőjéhez hasonlóan Balatonfenyves polgármestereként ő is korainak tartja az enyhítő intézkedések bevezetését. Lombár Gábor azt mondta: tudomásul vették a kormány iránymutatást, és többé-kevésbé megnyitották közterületeik zömét, de az üdülőrégió lakosságának átlagéletkora magas, akikre nézve nagyobb kockázatot jelent a beinduló turizmus.

A sonline.hu portálnak nyilatkozó Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere arról számolt be, hogy megélénkült a forgalom a főváros felől. Félő, hogy a járvány "be fog robbanni a Balaton környékén" - fogalmazott.


Balaton - Fotó: Szülők Lapja

Május 8-tól újra 40 percenként jár a Szántód és Tihany között, jelenleg óránként közlekedő balatoni komp, amelyen hétfőtől lazultak az utazási feltételek, de több óvintézkedés még érvényben marad az egészségügyi vészhelyzet végéig - derül ki a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közleményéből.

A pécsiek körében legkedveltebb üdülőhelyen, Orfűn kinyitott több büfé, kerékpár- és sporteszközkölcsönző, de minden látogatót a biztonsági előírások betartására kérnek.

Nyíregyházán - a jelenlegi szabályozás alapján - a Tófürdő és a Parkfürdő részleges megnyitására látszik lehetőség, a fedett fürdők egyelőre zárva maradnak - közölte Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője. A fürdőknek, a biztonsági felkészüléssel párhuzamosan, két-három hét technikai előkészületre van szükségük. A megnyitás pontos időpontját a társaság később közli, de bíznak abban, hogy a pünkösdi hétvégén már fogadhatják a vendégeket - közölte.

Ez is érdekelhet!
Strandok nyitása 2020: Legkorábban pünkösdre tudnak nyitni a strandok »


Miskolcon fokozatosan nyitnak újra a sportlétesítmények, de az eseményeket kizárólag nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartják - közölte a polgármesteri hivatal. A tájékoztatás szerint a szabadtéri pályák részben vagy egészében megnyíltak a lakosság számára. A Miskolci Sportcentrum Kft. felhívta a figyelmet, hogy a nyitott létesítményekben tilos az öltözők használata és fokozottan ellenőrzik az egészségügyi előírások betartását.

Kecskeméten a helyi operatív törzs javaslatára továbbra is zárva tartanak a játszóterek és a köznevelési intézmények sportlétesítményei, de a kültéri fitneszeszközök saját felelősségre már használhatók. A szervezet javasolja a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, a Kecskeméti Arborétum és a Szent Hubertus Parkerdő látogatási tilalmának feloldását, azzal a megkötéssel, hogy a területükön lévő játszóterek továbbra is maradjanak zárva.

Baján pénteken nyit újra a helyi piac, ahol péntekenként csak a 65 évnél idősebbek, szombaton viszont csak a 65 év alattiak vásárolhatnak. A szerdai napokon 9 óráig a 65 év felettiek, 9 óra után az e kor alattiak tartózkodhatnak a piacon. A vásárlás során kötelező a védőmaszk viselése, valamint a bejáratnál a kézfertőtlenítés.

Békés megyében, Sarkadon újra látogathatók a játszóterek és a sportparkok. Ott ugyanúgy elvégzik naponta a fertőtlenítést, miként a város más közterületein - közölte az önkormányzat.

Orosházán is megnyitottak a játszóterek, a városüzemeltetési zrt. plakátokon kéri, hogy az ott tartózkodók kétméteres távolságot tartsanak egymás között.

Békéscsabán nagy az igény a gyermekfelügyeletre, így az eddigi három óvoda és egy bölcsőde mellett az önkormányzat csütörtöktől további hét óvodában biztosítja az ellátást. Hétfőtől plusz egy bölcsődébe is vihetők majd a gyerekek. A város önkormányzata újabb ötezer mosható maszkot vásárolt, azokat péntek délután osztják ki a településen. Az igénylők két-két maszkot vehetnek át.

Vidéki települések lassú nyitása: Hol milyen enyhító intézkedéseket hoztak? - Körkép
Alba Regia Táncegyüttes tagjainak előadása egy székesfehérvári lakótelepen 2020. május 7-én. A városban a koronavírus-járvány miatt kényszerszünetet tartó művészeti intézmények tagjai a Művészkaraván program keretében közterületeken lépnek fel, "házhoz viszik a kultúrát". MTI/Vasvári Tamás

Székesfehérváron hétfőtől valamennyi bölcsőde és óvodai székhelyintézmény is megnyit, ügyeletet ad. Az igények számától függően az önkormányzat később dönt a tagintézmények, telephelyek megnyitásáról.

A székesfehérvári önkormányzat közölte: szombaton újra megnyit az iparcikkpiac, ahová a 65 év felettiek reggel 7 és 9 óra között, a 65 év alattiak pedig reggel hét óra előtt és kilenc óra után mehetnek be, kizárólag maszkban. Változás, hogy az élelmiszerpiac a nagy forgalom miatt ezentúl vasárnap és hétfőn is nyitva tart majd, hajnali 5 és 14 óra között.

Szombattól ismét elindulnak az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút járatai, amelyek a koronavírus járvány miatt a kormány által meghirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően március 17-e óta nem közlekedtek - tájékoztatta Zay Adorján, a társaság vezérigazgatója az MTI-t pénteken.

Elmondta: a májusban megszokotthoz képest egyelőre korlátozott kínálattal várja utasait a két vasút, a lillafüredi vonalon módosított menetrend szerint hétvégén napi hat, hétköznaponként pedig három vonatpár közlekedik. Pálházán az eredeti menetrend szerint, de csak hétvégeken és ünnepnapokon jár négy járatpár Pálháza és Rostalló között.

Kiemelt figyelmet fordítunk az egészségügyi szabályok szigorú betartására, kizárólag nyitott kocsik közlekednek, és minden forduló után fokozottan fertőtlenítik azokat - hangsúlyozta Zay Adorján. Hozzátette: az eddigieknél több kocsi lesz a szerelvényekben, hogy az előírt másfél méteres védőtávolság biztosítható legyen a külön utazó társaságok között. Utazás közben mindenkinek sállal vagy maszkkal kell eltakarnia az orrát és a száját, az állomásokon pedig fertőtlenítőszereket is találnak majd az utasok.

Ez is érdekelhet!
Kirándulóhelyek a koronavírus idején: 20 hely, ahova már elmehettek a május 9-10-i hétvégén »


Forrás: MTI
Fotó: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.05.08