Filmklasszikusok, hangoskönyvek, irodalmi művek, sorozatok, komolyzenei művek ingyen - Ajánló koronavírus idején

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Filmklasszikusok, hangoskönyvek, irodalmi művek, sorozatok, komolyzenei művek ingyen - Ajánló koronavírus idején Mit tegyél, ha olvasnál egy jó könyvet, megnéznél egy filmklasszikust vagy hallgatnál egy rádiójátékot? Most mindezt ingyen megteheted, így nem telnek unalmasan a hétköznapok a négy fal között. Mit tegyél, ha olvasnál egy jó könyvet, megnéznél egy filmklasszikust vagy hallgatnál egy rádiójátékot? Most mindezt ingyen megteheted, így nem telnek unalmasan a hétköznapok a négy fal között.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által létrehozott https://konyvtarak.hu weboldal a koronavírus-járvány idején is elérhető különleges könyvtári szolgáltatásokat gyűjti egybe - egyebek közt ázhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája. Könyvtárosok online mesét olvasnak a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek pedig könyvtári podcastokat ajánl, közölte az intézmény március 27-én az MTI-vel.

Ha olvasnál egy könyvet


Mint írták, számos intézmény összegyűjtötte és online csatornáin közzétette az országos és az adott településre vonatkozó koronavírussal kapcsolatos rendelkezéseket és a megbetegedés megelőzésére szolgáló tanácsokat.



Személyes kapcsolat nélkül is van lehetőség a könyvtáros segítségét igénybe venni. Az élő online könyvtári tájékoztatás során Skype-on keresztül lehet kérdezni a könyvtárost, a munkához, tanuláshoz és oktatáshoz szükséges online forrásanyagokhoz adatbázis-ajánlókat állítanak össze a könyvtárak munkatársai.

A bibliotékák továbbra is folyamatos könyvajánlóval jelentkeznek, az e-mailen kért dokumentumokat (könyveket, DVD-ket, CD-ket) pedig előre összekészítik, hogy az olvasónak már csak át kelljen venni azokat.

A Magyar Elektronikus Könyvtárból (https://mek.oszk.hu/) egyaránt letölthetők szakirodalmi művek, hangoskönyvek, kötelező olvasmányok és szépirodalmi alkotások is. A Könyvtári Figyelő, a Könyv, Könyvtár és Könyvtáros folyóiratokhoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a járvány ideje alatt teljes körű elektronikus hozzáférést biztosít.

Ha filmeznél


Ha filmezésre vágysz, akkor nézz körül a Nemzeti Filmintézet (filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok) válogatásában, ahol most 90 klasszikus alkotást nézhetsz meg ingyen!

Az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai váltak elérhetővé, mint A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna, Légy jó mindhalálig, Szent Péter esernyője.

A történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában.


A Tizedes meg a többiek - fotó: Szomszéd András

Ezek mellett olyan népszerű ifjúsági filmek, mint a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, vagy a magyar népmeséken alapuló rajzfilmek, továbbá olyan kedvencek, mint a Vuk vagy a Szaffi a legkisebbek számára is megkönnyíthetik a kényszerű bezártságot.

Az m3.hu is frissítette az online, otthonról is elérhető tartalmak körét az https://archivum.mtva.hu/m3/open oldalon: számos tévéfilmet és sorozatot tett közzé ingyenesen. Olyan bűnügyi filmeket és sorozatokat is láthatnak a nézők, mint a Könnyű kis gyilkosság, a Hal négyesben, a Dráma a vadászaton vagy a népszerű Linda-sorozat.

A romantikus filmek szerelmesei megnézhetik például a Gyere hozzám feleségül!, a Hajnalban, délben, este, a Nadrág és szerelem, valamint A pályaudvar lovagja című klasszikusokat. A tévéfilmek legjaváért - ilyen egyebek mellett az Adáshiba, A tönk meg a széle, az Ez a Józsi, ez a Józsi vagy a Fagylalt tölcsér nélkül - is érdemes felkeresni az m3.hu-t.

Ha zenét vagy irodalmi műveket hallgatnál


A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum), a Rádióarchívum és az m3.hu is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy a komolyzene, a különféle műsorok, a hangoskönyvek, a tévéfilmek és a sorozatok által az igényes szórakozás és a korosztálytól független tanulás élményét felkínálva támogassa a minőségi otthoni időtöltést - közölte az MTVA március 28-án MTI-vel.

A frissen megnyitott Rádióarchívum oldalán (https://archivum.mtva.hu/radio) folyamatosan bővül a kínálat, nemcsak tanuláshoz kapcsolódó, hanem széleskörű szórakoztató tartalmak is rendelkezésre állnak. Így például ingyenesen meghallgathatók Rejtő Jenő- és Szabó Magda-kötetek, klasszikus és kalandregények, többek között a Kincses sziget, az Egri csillagok, a Pál utcai fiúk és sok mese a kisebbeknek.

A komolyzene iránt érdeklődők sem maradnak tartalom nélkül: az elmúlt évek legsikeresebb koncertjeit a weboldal mellett akár mobiltelefonról is lehet hallgatni.

Ez is érdekelhet!
Ha egy kis kultúrára vágysz koronavírus idején - Színházak, operák, koncerttermek, művészek ingyenes közvetítései online »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.03.30