Az unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz - Erre figyelj, amikor ismeretlenek telefonon hívnak

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Az unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz - Erre figyelj, amikor ismeretlenek telefonon hívnak Mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Az úgynevezett unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz - mondta Garamvölgyi László, csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Vírussal fertőződött meg az unoka
A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója  elmondta, mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik - mostanában népszerű - csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek.

Az "aktualizált legendán", vagyis a csalók háttértörténetén kívül minden úgy zajlik, mint eddig, vagyis valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket - tette hozzá Garamvölgyi László.

Jelenteni kell a rendőrségen
Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen például, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be.



Hamis ígéretekkel csengetnek be
Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján korábban elhangzott, hogy nem csak a koronavírus veszélyezteti az időseket: Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője kedden mondta, csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Jelezte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket.

Hozzátette: a csalók szankciókra számíthatnak, velük szemben a rendőrség büntető- vagy szabálysértési eljárásokat indít.

A rendőrség felhívása a koronavírusos csalások megelőzésére


A Police.hu oldalon a rendőrség néhány fontos dologra hívja fel a figyelmet, hogy az ember ne váljon csalók áldozatává, ezekre figyelj:

- ha a megbetegedés tüneteit észleled magadon, fordulj telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;

- a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;

- a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;

- a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattints ezekre;

- vásárlás előtt mindig ellenőrizd a cég értékeléseit az interneten;

- ne kattints olyan linkre, ne nyiss meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;

- fogj gyanút, ha olyan e-mailt kapsz, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;

- amennyiben úgy érzed, csalás áldozatává váltál, értesítsd azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankod a későbbi kártalanítása érdekében!

Forrás: MTI, Police.hu
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.03.19