Fültisztító pálcika: havonta közel 1000 gyerek kerül kórházba fültisztító pálcika okozta sérülés miatt! - Miért veszélyes a használata?

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Fültisztító pálcika: havonta közel 1000 gyerek kerül kórházba fültisztító pálcika okozta sérülés miatt! - Miért veszélyes a használata? A vattával bevont pálcikákat sokan használjuk fültisztításra, ám ezekkel csak beljebb toljuk a fülben lévő faggyúmirigyek váladékát, ráadásul megsebezhető velük a dobhártya. Ha megsértjük, annak következménye fertőzés is lehet. 3 további, döbbenetes hír a fültisztító pálcikákról.

Bizonyára hallottunk már a fültisztító pálcika veszélyeiről. A vattával bevont pálcikákat sokan használjuk fültisztításra, ám ezekkel csak beljebb toljuk a fülben lévő faggyúmirigyek váladékát, ráadásul könnyen elérhető velük a dobhártya.



A dobhártya rendkívül finom, vékony hártya, még a legkisebb nyomásra is felrepedhet. A sérülés következménye fertőzés, gyulladás, szédülés, fülcsengés, vagy akár maradandó halláskárosodás is lehet. A figyelmeztetések ellenére azonban, ezek a pálcikák nem veszítenek a népszerűségükből, és a legtöbben még mindig ezeket használják fültisztításra.


3 megdöbbentő hír a fültisztító pálcikáról


Fültisztítő pálcika miatt sok gyerek kerül kórházba
2017 májusában látott napvilágot az amerikai Nationwide Gyermekkórház tanulmánya, mely szerint 1990 és 2010 között az Egyesült Államokban több mint 250 ezer gyermeket kellett ellátni a sürgősségi osztályokon a fültisztító pálcika használatából adódó fülsérülés miatt.

Azaz havonta több mint 1000 gyermek kerül kórházba a pálcikák miatt (ami naponta több mint 30 gyerek)! A sérült gyerekek több mint kétharmada 8 évnél fiatalabb volt.

Fültisztító pálcika okozott halálesetet
2008-ban Kanadában a fültisztító pálcikát egy halálesettel hozták összefüggésbe. Egy québec-i halottkém, Dr. Jacques Ramsay arra hívta fel a fültisztító pálcikákat gyártó cégek figyelmét, hogy alaposabban figyelmeztessék vásárlóikat a termékeik veszélyeire, miután egy 43 esztendős férfi a pálcika okozta komplikáció miatt vesztette életét.

Dr. Ramsay szerint egyetlen használat is végzetes következményekkel járhat. Daniel St-Pierre nem sokkal azután hunyt el, hogy véletlenül kilyukasztotta a dobhártyáját egy fültisztító pálcikával. Halálát agyhártyagyulladás szövődménye okozta, melyet a sérülésből eredő bakteriális fülfertőzés váltott ki.

Fültisztító pálcika miatti környezetszennyezés
A harmadik hír nem a pálcikák fülre gyakorolt veszélyeiről szól, bár közvetetten ez is az egészségünket érinti.
Gondolnánk, hogy a fültisztító pálcika világszerte az egyik legelterjedtebb műanyaghulladék, mely szennyezi a vizeket? Rengetegen használják ezeket nap mint nap, és nagyon gyakran kerülnek használat után a vécébe.

A fültisztító pálcikák jelentősen hozzájárulnak a világ tengereinek és folyóinak a műanyagszennyezéséhez, a brit partokon például ez az egyik leggyakoribb szemét, melybe az ember belebotlik. A tengerek védelme érdekében jelentette be 2017-ben a Johnson&Johnson, hogy a világ számos országában beszünteti a műanyag fültisztító pálcikák gyártását, helyettük papírból készült változatot fognak előállítani.

Olvasd el ezt is!
Fültisztítás babáknál, gyerekeknél, felnőtteknél: hogyan kell helyesen tisztítani a fület? »

Forrás: mindenamihallas.hu/Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2018.02.21