Egy fontos dolog, amire tanítsd meg az unokádat minél előbb - Könnyebb lesz, mint gondolnád!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Egy fontos dolog, amire tanítsd meg az unokádat minél előbb - Könnyebb lesz, mint gondolnád! Egy átlagos család öt év alatt több mint 10 500 PET palack és fém italos doboz hulladékot termel. Közel fél évezred, mire lebomlik egy PET palack, holott van környezetbarát alternatíva a palackos italok helyett – mondja a szakértő. Unokáinkat, gyermekeinket már idejében a környezet megóvására kell tanítani. Egészen kis korban, bölcsődés, óvodás korban például megkérhetjük őket arra, hogy az üres PET palackot tapossák laposra, és a lakás, otthon szelektív tárolójában gyűjtsék.

A gyerekek élvezik, ha nyomkodhatják a palackokat
A kisgyerekeknek ez csöppent sem fog nehézséget okozni, sőt, élvezettel tapossák laposra a palackokat, és boldog örömmel viszik a szelektívbe. És nem is sejtik még, hogy már ezzel az egyszerű mozdulattal mennyire sokat tettek a környezetünk megóvásáért!

Nagyobb, iskolás gyerekek is fogékonyak a környezetvédelemre: nekik már el is magyarázhatjuk, hogy mi történik valójában az üres PET palackokkal, üdítős fémdobozokkal. A szemléletváltást nem lehet elég korán elkezdeni.

Arról, hogy mennyire ártalmas a PET palack a környezetünkre, és hogy mennyire az utolsó pillanatban vagyunk ennek orvoslásában Rutai Gergely szakértő nyilatkozott. Meséld el ezt is az unokádnak úgy, hogy a lényeget megértse!

450 évig tart, mire egy PET palack lebomlik
Évente mintegy 100 millió hordó olajra van szükség 460 milliárd üdítős palack és doboz előállításához. Ehhez hozzájárul a szállítás során létrejövő környezetszennyezés, majd miután a szemétbe kerül a palack, közel 450 évig tart mire lebomlik. Ez majdnem fél évezred egyetlen műanyag flakon esetében is. Világszerte körülbelül 340 milliárd palackot nem hasznosítanak újra évente, ami hatalmas mennyiség – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream szakértője.  

A PET palackok csupán a felét dobjuk a szelektív hulladékgyűjtőkbe
Naponta több mint egymilliárd italos palackot használ az emberiség, melyeknek nagy része a szelektív hulladékgyűjtés terjedése és az újrahasznosítás ellenére még mindig a hulladéklerakókban, parkokban, óceánokban végzi.

- Ez gyakorlatilag bűncselekmény a Földdel szemben és rengeteg vitát is szül - hangsúlyozza Rutai Gergely. Kiemeli: egy átlagos család öt év alatt több mint 10.500 PET palack és fém italos doboz hulladékot termel. Ezeknek csak kevesebb, mint felét gyűjtik szelektíven, ami rendkívül elkeserítő adat. Bár évről évre kismértékben nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ennek ellenére csak Európában például a PET palackok mindössze közel 49%-a kerül szelektív gyűjtőkbe.

A környezet szennyezéséért teljes mértékben az emberiség tehető felelőssé. Azért, hogy minél kevesebb PET palack kerüljön az óceánokba, parkokba, hulladéklerakókba, bárki tehet.

Kíméljük meg a Földet a műanyag palackok közel fél évezredes lebontásának terhétől és válasszunk környezetbarát, alternatív megoldást!

Forrás: SodaStream

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.03.13