Aki sokat olvas, az tovább él! Meglepő eredményre jutottak a Yale Egyetem kutatói

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Aki sokat olvas, az tovább él! Meglepő eredményre jutottak a Yale Egyetem kutatói Friss tudományos vizsgálat eredményét tették közzé nemrég a Yale Egyetem kutatói, amely jól rávilágít az olvasás és a várható élettartam összefüggéseire. Körülbelül 3600 olvasót teszteltek több mint egy évtizeden keresztül, aminek kapcsán meglepő eredmény született. Végre egy tanulmány, aminek a könyvmolyok örülhetnek... A Yale Egyetem Közegészségügyi Intézetének tudósai arra jutottak, hogy azok az emberek akik sokat olvasnak, "szignifikánsabb túlélési előnyökkel" bírnak, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem olvasnak.

A tanulmány arra nem tért ki külön, hogy az e-könyv is könyvnek számít-e, mindenestre nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadidejüket olvasással eltöltő emberek átlagosan 2 évvel hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem olvasgatnak.


Az olvasás jelentősen megnöveli a várható élettartamot


Mind a 3635 tesztalany, akit vizsgálat alá vontak, 50 év feletti volt. A vizsgálandó személyeket három csoportba osztották: az első csoport tagjai kevesebb, mint 3,5 órát olvastak hetente, a második csoport tagjai több mint 3,5 órát olvastak heti szinten, a harmadik csoportot képviselői pedig egyáltalán semmennyit nem olvastak. Minden egyes személyt 12 éven át követtek nyomon a kutatók.

Az olvasóközönség leginkább hölgytagokból tevődött össze, főként magasan kvalifikált, magasabb jövedelmi viszonyokkal rendelkező alanyokból, mindemellett a kutatók azt is figyelembe vették, hogy milyen életkorú, etnikumú, egészségi állapotú, milyen beállítottságú személyről van szó, illetve az adott olvasó milyen munka- és családi környezetben él.

A  tanulmány eredményét a "Social Science & Medicine" tudományos folyóiratban tették közzé: azok, akik heti 3,5 óránál kevesebb időt töltöttek könyvek olvasgatásával, 17%-kal nőtt meg a várható élettartamuk azokhoz képest, mint akik egyáltalán nem lapozgatták a könyveket.
Akik pedig több mint heti 3,5 órát töltöttek olvasással, 23%-kal nagyobb eséllyel növelték meg az életkilátásaikat a nem olvasók táborához képest.


Olvasás közben fontos kognitív folyamatok zajlanak az idegrendszerben
Valójában két kitüntetett kognitív folyamatról van szó olvasás közben, ami segíthet a hosszú élet elérésében: az egyik az úgynevezett mély, értő olvasás, amikor egy könyv világának megismerése közben elmerül az olvasó a részletekben, összefüggéseket tár fel, azokat saját magára vonatkoztatja, és kérdéseket fogalmaz meg annak kapcsán.

Másrészt pedig a könyvek képesek arra, hogy az olvasó empátiáját, szociális érzékelését és érzelmi intelligenciáját fejlesszék. Ezek pedig szintén segíthetik az életben maradást.



Az újságolvasás nem ugyanaz, mint a könyvolvasás
Hasonló összefüggéseket tártak fel a kutatók az újságolvasó közönséggel kapcsolatban is, mindössze annyi különbség volt megállapítható az újságolvasók és a könyvmolyok között, hogy az újságolvasás hatásai nem annyira markánsak. A kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a könyvek nagyobb odafigyelést kívánnak az olvasó agyától, ez pedig olyan kognitív előnyökkel járhat, ami megnöveli az élettartam hosszát.

- Azoknak az embereknek, akik naponta csak egy fél órácskát töltenek el könyvolvasással, egyértelműen magasabbak az életkilátásai, mint azoknak, akik egyáltalán nem vesznek könyvet a kezükbe - hangsúlyozta Becca R. Levy, a tanulmány főmunkatársa.

A tanulmány kapcsán néhány olvasó kritikusan megjegyezte, hogy az olvasás ülő testhelyzetben történik, emiatt kétségbe vonja az olvasás esetleges életmegnövelő hatását. Kétségtelen viszont, hogy addig is, amíg az ember olvas, egy helyben ül, és nem hagyja el az otthonát, vagyis elkerülhető számos veszélyforrás, amivel valóban megnövelhető a várható élettartam.

A Nagyszülők Lapja szerkesztőit mindenesetre örömmel tölti el a tudat, hogy addig is, amíg ezeket a sorokat olvasod, jótékonyan hatunk az életkilátásaidra, ezért a továbbiakban is csak arra biztatunk, hogy tarts velünk minél gyakrabban!

Szerző: Ann Brenoff
Eredeti cikk: Külföld / Huffington Post: Aki sokat olvas, tovább él
Indexfotó: pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.08.18